Кошница 0

Алергиите

General Health

Почти всеки има някакъв вид алергия - към храни, полени, препарати, и др. Типичните симптоми на алегията са следните:

- кожни обриви и сърбежи;

- запушване на носа или течащ нос, кихане, астма;

- ниско или високо кръвно, ускорен пулс, аритмия;

- главобол, мигрена;

- синдром на раздразненото дебело черво, запек;

- мускулни болки и др.

Причините за алергиите са следните:

- Хроничен стрес. При стрес хипоталамуса отделя CRH, който стимулира отделянето на стресовия хормон кортизол. Но CRH също така активира клетки наречени мастоцити. Те започват да отделят възпалителни цитокинини и хистамин - хормона на алергиите. 

- Антибиотици и нестероидни противовъзпалителни лекарства (НПЛ). Антибиотиците убиват бактериите в червата, а знаем че тези бактерии предоставят 90% от имунитета на човека. Освен това, те могат да разграждат хистамина. НПЛ от своя страна увреждат 

- Синдром на пропускливите черва. По многжество причини червата могат да започнат да пропускат в кръвообръщението субстанции, чието място не е там. Тези субстанции активират имунната система и тя отделя антитела и често пъти хистамин. 

- Недостиг на витамин С, Б6, Б12 или метала Мед. Организма използва тези микроелементи за да разгражда хистамина.

Подхода на фармацията е както почти винаги да премахне симптомите. Лекарствата антихистамини блокират хистаминовите рецептори и премахват до някаква степен реакциите на организма. Това обаче не премахва хистамина и не рядко се развива дори зависимост. При опит за спиране реакцията често е нетърпима понеже хистамина не е разграден а организма е бил безчувствен към него. Освен това хистамина стимулира нервната система и храносмилането. Блокирането на рецепторите му води до сънливост и намалена стомашна киселинност. Не на последно място тези лекарства трябва да се детоксикират от организма, което натоварва черния дроб и бъбреците и с времето ги уврежда. Грешен подход както сами разбирате.

Предходната диаграма показва как се образува и разгражда хистамина. От аминокиселината Хистидин чрез ензима хистидин декарбоксилаза (с катализатор витамин Б6) се получава Хистамин. Разграждането му става от два ензима ХНМТ (хистамин-н-метилтрансфераза) и ДАО (диамин-оксидаза). ХНМТ разгражда хистамина вътре в клетките. ДАО е по-важен тъй като разгражда хормона извън клетките. Катализатори на ДАО са витамините С,Б6,Б12 и метала Мед. Пушачите и стресираните хора имат ниски нива на витамин С. Фитнес маняците често приемат като добавка цинк, който измества медта. Това са предпоставки за нарушена работа на ДАО и натрупване на хистамин и съответно алергични реакции.

Както вече казах, хистамина е нужен на организма. След като се произведе той се складира в мастоцитите. Почти винаги проблема идва не от производството на хистамин, а от активирането на мастоцитите. При това активиране големи количества хистамин попадат в кръвта. Вземането на големи дози (1-5-2 грама на ден) витамин С помага за разграждането на този хистамин. На пазара може да се намери и Мед под формата на хранителна добавка. Тя също помага. Но далеч по-добре е да се ползват съплементи стабилизиращи мастоцитите. Най-добрите такива суплементи са следните:

- Кверцетин.

Кверцетина е биофлаваноид с много силни антиоксидантни и противовъзпалителни качества. Наличен е в малки количества в доста плодове и зеленчуци. От най-богатите са каперсите, репичките, лук и др. Кверцетина има множество приложения за сърдечната дейност - подобрява работата на миокарда, повишава тонусът на кръвоносните съдове и кръвообръщението. Противовъзпалителното му действие е доста силно - може да спре развитието на простуди. Антиоксидантните му качества могат да се усетят като повече енергия, повече мотивация и фокус. Ароматазен инхибитор е, което значи по-ниски нива на естроген. Доста мъже го ползват при проблеми с простатата. Кверцетина е особено удачно да се използва при всякакъв вид алергични проблеми. Той стабилизира мастоцитите и не позволява отделянето на хистамин. Така че, ако имате сенна хрема, хранителни непоносимости, алергични обриви, при някои видове синузит или необяснимо кихане и течащ нос, не е лоша идея да опитате Кверцетин.

- Рейши.

Гъбите Рейши са прекрасно решение за хора при които алергичните симптоми са съпроводени със ежедневен стрес. Рейши нормализира стресовите реакции на организма и успокоява. Подобно на Кверцетина, тези гъби стабилизират мастоцитите и са прекрасно средство за борба с алергиите. Не напразно императорските особи в далечния изток са приемали Рейши - ползите от гъбата са толкова много, че се счита за "извор на дълголетието".

- Лактобациликус Плантарум (ЛП).

Както споменах някои стмашни бактерии могат да разграждат хистамина. Такава бактерия е ЛП - специално селектирана е за борба със Синдрома на раздразненото дебело черво и е много ефективна. Има въздействие както върху имунната система, така и върху алергичните реакции.

- Храносмилателни ензими.

 

Дори при хора, които изобщо не подозират храносмилането често е нарушено. Причините може да са много. Стреса е много честа причина. При стрес храносмилането не е приоритет на организма. Ниска функция на щитовидната жлеза и последваща недостатъчна киселинност в стомаха е друга причина. Недостатъчна секреция на ензими от панкреаса или на жлъчни сокове са други възможни причини. В следствие на тези и други нарушения, не добре смляна или не добре разградена храна влиза в червата и бактериите буквално "пируват" със нея. При храненето им обаче се отделят амини, които причиняват алергии и възпаления. Не се учудвайте ако алергията ви изчезне след употреба на ензими.  

 По-стари По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация