Кошница 0

Отслабване без глупости - част II

General Health

В първа част на статията подчертах основния фактор за отслабването - трябва да приемате по-малко калории от колкото изразходвате. Всичко друго - специални диети, "тайни" добавки, специално разработени тренировъчни програми, вибриращи уреди, термо колани, и др. - ще са ви напълно безполезни за целта, ако не е спазено първото условие. 

В идеалния вариант се прави калкулация според теглото и активността на човек колко калории разходва. Калкулира се и приема и се цели 15% седмичен дефицит на калории. Ядете чиста храна и възможно по-малко въглехидрати, като 1 до 2 дни в седмицата зареждате с въглехидрати.

За човек който не е трениран и не си подбира храната резултатите се постигат лесно. Дори не е задължително да се броят калории. Достатъчно е да се започне някакъв спорт. Доста добър вариант е фитнес тренировки 3-4 пъти седмично по 45-60 минути. Резултатите няма да закъснеят ако успоредно с това ядете чиста храна.

Ако не гоните спортни цели, не смятам суплементите за необходими. Но тъй като почти всеки си купува някаква добавка, ще дам някои насоки. Основно за отслабване се ползват фетбърнери (добавки за горене на мазнини).  Добрият фетбърнер трябва да съдържа основно следното: 

Кофеин. Кофеинът е основна съставна част на почти всеки фетбърнър. Той е стимулант - стимулира метаболизма и отделянето на адреналин, който от своя страна стимулира отделянето на мазнини за да  се горят за енергия. Кофеинът може да увеличи метаболизма с над 10%. Дори в покой ще горите повече енергия. Хора със здравни проблеми, особено сърдечни и психични, не бива да рискуват с кофеина. 

Холин. Холинът е витамин Б4. Основно се съдържа в жълтъка на яйцето и в черния дроб. Холинът е необходим на черния дроб за да може да отдели мазнини в кръвообръщението. Липсата на холин води до омазняване на черния дроб и високи нива на ензима ALT. Има критична роля за синтезирането на жлъчни соли и детоксикацията на черния дроб. Холина е основна градивна част на хормона ацетилхолин, както и на клетъчните мембрани. Холина е емулсификатор на мазнините - позволява смесването на мазнини с вода за да могат да се пренасят.  Холина работи успоредно с друг емулсификатор и витамин - Б8 Инозитол и добрите фетбърнери съдържат и двата. 

Л-карнитин. Карнитина се приема за витамин Б20. Карнитина осъществява транспорта на мазнините до клетъчните митохондрии за да бъдат изгорени за енергия. Именно това му качество го прави страхотен суплемент при сърдечни проблеми - сърдечния мускул разчита в голяма степен на мазнините за гориво. 

Изброените 4 компонента са основата на един добър фетбърнер. Кофеина стимулира отделянето на мазнините, холина и инозитола позволяват пренасянето им, а карнитина ги вкарва в митохондриите. 

Все пак, ако не спортувате, ефекта от тях ще е нулев. Ако не горите повече калории от колкото приемате, ефекта ще е нулев.

Има още безброй различни суплементи, като диуретици, блокери на усвояването на въглехидратите и стимуланти. Повечето от тях смятам за опасни за ползване от любители. 

Както писах и в предходната част на статията, често отслабването е възпрепятствано от някой друг проблем.

Стресът и високият кортизол прави невъзможно горенето на мазнини. Ашваганда е билка доказала се като средство за намаляване на кортизола. Някои фетбърнери я имат в състава си. Ако кортизола е висок, той постоянно държи кръвната захар завишена, а инсулина я разнася до мастните депа и отслабването става невъзможно. Холин+Инзоитол също са в в помощ при стрес. Холина увеличава нивата на фосфатидилхолин и ацетилхолин, които регулират реакцията към стрес. Инозитола намалява активността на 5НТ2А рецепторите, чиято активация е отговорна за високи нива на кортизол, проблеми със съня, тревожност, хронична умора и депресия.

Друг вариант за намаляване на кортизола е фосфатидилсерин, но трябва да се пие по 600мг на ден, което го прави много скъпо удоволствие.

Хром пиколинат, който също е познат като суплемент за отслабване, действа като намалява чувствителността на 5НТ2А рецепторите. Тази добавка е незаменима когато трябва да преборите страстта си към сладкото.

При хората с нестабилна кръвна захар отслабването също е невъзможно. Те често имат нужда да похапват иначе стават раздразнителни или им прималява или получават други симптоми на хипогликемия. Терапия с Хром пиколинат и Биотин ще решат този проблем.

По темата е изписано много и е трудно да се обобщи в 2-3 статии, но смятам че подчертах основното.  Хората пънеят заради обездвиженост и лоша храна. Баничките, шоколадите, кока-колата, дюнерите и т.н. не са част от нормалната човешка диета. Преди 200 години не ги е имало. Последния фактор е стреса. Стресираният човек е почти винаги с наднормено тегло и множество здравословни проблеми. 

Не на последно място - бъдете реалисти. Нещо върху което се "трудите" с години (едни 10-15кг наднормено тегло) няма да изчезнат за месец или два.

 

 По-стари По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация