Кошница 0

Адреналиновата умора - част II

Endocrine health

В част първа обясних как стреса изтощава надбъбречните жлези и се стига до умора наподобяваща хипотиреоидизъм. Разгледах и стадиите през които минава състоянието за да се стигне до изтощение: Стадий 1- прилив на енергия; Стадий 2 - поддържане на енергията със стимуланти; Стадий 3 - нарастваща умора, хипогликемия, паник атаки, напрежение; Стадий 4 - пълно изтощение.

Колкото в по-напреднал стадий достигнете, толкова по-трудно е възстановяването. Аз бях стигнал до последния. Не си обръщах особено внимание - вредни навици, лоша храна, малко почивка и спорт. Стреса се опитвах да го контролирам с лекарства. И така до изтощението. Наложи ми се изуча как функционира организма, да опитам най-различни билки, витамини, минерали и храни, за да си възвърна енергията.

В тази част ще обясня как да не стигате до изтощението или ако сте стигнали, как да се възстановите.

Намалете стреса и възстановете ацетилхолина 

Ацетилхолин се споменава като хормон на парасимпатиковата нервна система - забавя пулса, контролира храносмилането и т.н. Този хормон обаче е отговорен за провеждането на нервните импулси и съкращението на мускулите. При прекалено високи нива води до силно напрежение на мускулатурата, тикове, и други. Ацетилхолин активира поредицата от жлези участващи в реакцията на стрес - хипоталамус-хипофиза-надбъбрек.  Ниските му нива в крайните стадии на адреналиновата умора водят до ниски нива на кортизол.

 

Възстановяването 

Възстановяването зависи много от това колко е напреднала адреналиновата умора. В първите два стадия обикновено е достатъчно премахването на някои лоши навици, правилно хранене и добър сън. По-подробно съм го описал в тази статия за "Стреса, депресиите и тревожността". На когото е трудно да контролира напрежението в помощ са адаптогенните билки:

- Ашваганда подобрява действието на ГАБА и намалява кортизола. Успокоява и е от полза дори при паник атаки. Ашваганда е най-често използваната билка при адреналинова умора или ежедневен стрес.

- Родиола увеличава серотонина и намалява кортизола, с което успокоява. Родиола е най-енергизиращата и мотивираща билка, която съм опитвал. Родиола може да се комбинира с Ашваганда. Двете билки се допълват като ефекти. При Родиола е важно да не се прекалява с дозата иначе ефекта е обратен. При доста хора 125-150 мг е достатъчно.

Желателно е успоредно с билките да помагате на организма с витамини и минерали. Приема на магнезий е препоръчителен - освен че носи допълнително успокоение, магнезия дава енергия. Ако се ползва хубав магнезий в достатъчна доза, ефектите се усещат.  

3-ти и 4-ти Стадий

В тези стадии настъпва истинската адреналинова умора. Кортизола пада прекалено ниско, с което спадат кръвната захар и кръвното налягане, не могат да се преработват в енергия мазнините и въглехидратите, не може да се активира щитовидния хормон Т4, не може да се задържа натрия и организма се дехидратира, и т.н.

За излизане от умората е необходимо да се възстановят нивата на ацетилхолин и да се снабди организма с витамини и минерали. 

Ацетилхолина се увеличава с билките Шизандра и Ашваганда. И двете са доста ефективни. Аз използвах Шизандра и много ми допадна как енергизира и укрепва организма. Шизандра се приема сутрин и на обяд. Ашваганда може по всяко време. 

Успоредно с увеличаването на ацетилхолина се увеличава и метаболизма, което изисква да си набавяте витамините и минералите, нужни за производство на енергия:

- Витамин С - надбъбречните жлези го съхраняват и го ползват активно при нужда от кортизол. 

-  От основно значение за производство на кортизол и ацетилхолин са витамин B1 и В5. В5 се приема по 400-900 мг на ден, а В1 по 25-50мг. Може да се ползва спортна добавка В комплекс. Ако е качествена, има всички В витамини в нужната доза.

- Магнезий 400-500 мг на ден. Желателно е да е магнезиев малат или цитрат. И двете съединения участват в цикъла на Кребс за производство на енергия. Както споменах, магнезий е необходим за производството на ГАБА. Малата има предимство, че детоксикира алуминий и амоняк.

- Цинк. Цинк участва в почти всяка реакция в организма. При адреналинова умора почти винаги е дефицитен, тъй като организма задържа мед и изразходва цинк. От наличието на цинк зависи образуването на инсулин, жлъчни соли, тестостерон, и много други. Приема се 20-40 мг на ден. 

Освен изброеното до тук:

- 1/2 лъжичка хималайска сол сутрин и вечер разтворена във вода. При слаби надбъбречни жлези организма губи натрий и се дехидратира.

- Лягане вечер преди 22:00ч и спане по 8-10 часа.

- Намаляване на всякакви физически натоварвания от които можете да се изпотите - за около месец. Разходките са желателни за поддържане на кръвообращението.

- Хранене на всеки 2-3 часа за поддържане на кръвната захар. Важно е да изберете храна, която не стимулира инсулина, т.е. без захар, безалкохолни напитки, сладки изделия, ограничено количество плодове, ориз, картофи и бял хляб. Правилния подбор на храните е от най-важните фактори за възстановяването. Трябва да подбирате мазнините за да не си вредите, а същевременно да се произвежда холестерол - от него се произвеждат хормони, включително кортизол. Достатъчно бавни въглехидрати в отношение 2:1 към протеина. 

- Премахване на стимулантите. Кафето и алкохола са недопустими. 

При спазване на режима до 2-3 месеца може да се очаква значително подобрение. Пълното възстановяване може да отнеме години.

Ако имате въпроси, Гуру ще ви отговори. Използвайте формата за контакт в долния десен ъгъл.

Хареса ли ви статията? Оставете коментар!

Продуктите можете да намерите в секцията "Магазин" на страницата.

 

 По-стари По-нови


 • GURUbg на

  Мария, нощем се будите от висок кортизол, а не от нисък. Нощем нормално кортизола трябва да е нула за да спи човек. Нахранете се с повече ВГ вечерта.

 • Мария на

  Здравейте! Много полезна статия!Аз имам Хашимото и изтощение на надбъбречните жлези. Поради ниския кортизол се будя през нощта и после не мога да заспя! Храня се ВМНВ.Искам да попитам да включа ли на вечеря бавни въглехидрати , те ще ми помогнат ли за това събуждане?

 • Ася на

  Страхотни статии, изключително добре информирани, благодаря ви! От близо година събирам информация за умората на надбъбречните жлези и това, което вие пишете, обобщава общо взето всичко по темата. Аз съм с комбинация от хипотиреоидизъм и изтощени надбъбречни. Не се знае кое е било първото, но вече съм убедена, че всички проблеми с щитовидната са дошли от стреса и не успяващите да се справят надбъбречни жлези, които дават сигнал за намаляване на метаболизма и съответно на действието на щитовидната. Лекарите от години ме тъпчат с левотироксин, като накрая дозата бе страшно висока, а жлезата атрофира, но това така и не помогна на умората и слабостта ми. Преди година най-накрая се видя картината на надбъбречните – свободен кортизол 0,4 при оптимални стойности 1,6-1,9, метаболитите на кортизола в 24-часова урина (17-hydroxycorticosteroids) са почти на нулата. Прегненолонът е два пъти под най-ниската приемлива стойност. Кръвното ми е много ниско, сутрин не мога да стана, пулсът ми е между 90 и 100 в опитите на адреналина да компенсира. Постоянно ми е студено, ледени крайници. Мозъчна мъгла, много лоша памет. Събуждания в 3 сутринта, след които не мога повече да заспя, много лек сън, постоянна умора. Аз съм от хората, които не могат без кафето сутрин, но когато го спрях видях колко ми е вредило (още повече адреналин, проблеми със съня). Казвате, че сте минали през етап 4 на адреналиновата умора и сте се възстановили. Исках да ви питам какви съвети бихте дали за дълготрайно възстановяване (наистина отнема години) и за повишаване на невротрансмитерите (серотонин и ГАБА) по естествен начин. Аз съм в едно море от адреналин, което е реакция за оцеляване на тялото, но е ужасно да се живее така всеки ден. Също дали билки като родиолата не се прекалено стимулиращи за надбъбречните в напредналите стадии на умората? Пак ви благодаря!!

 • GURUbg на

  Здравейте, Ванеса Колева. Смятам, че проблемите ви са причинени от синдром на пропускливите черва. Като начало стреса нарушава покритието на червата и чревната микрофлора. В кръвообръщението започват да навлизат протеини (като казеин и глутен), които “дразнят” имунната система. Получава се нещо като алергия. В отговор, организма отделя кортизол (урбазона имитира действието на кортизола), а кортизола причинява повечето от изброените симптоми. Всички добавки, които сте ползвала свалят кортизола и симптомите ви намаляват.
  Добре би било да опитате елиминационна диета като GAPS (наричана още ЧИПС). Започвате с няколко храни, които със сигурност не предизвикват алергии и постепенно добавяте храни.
  Глутамин и DGL и цинк помагат за оздравяването на храносмилателната система.
  Против хистамин (алергия) се използва пробиотик от бактерията Lactobacillus plantarum 299v и Кверцитин.
  Против стрес и кортизол може да опитате Ашваганда.
  Поздрави!

 • Ванеса Колева на

  Здравейте! Статиите за чудесни и много информативни. Бих помолила за съвет и за мен. От дете съм подложена на стрес, развих екзема, после хрема и накрая астма. Във времето винаги съм била със суха кожа, лек косопад. За астмата приемам малки дози инхалаторен глюкокортикостерид. Не пия, не пуша. Имам храносмилателни проблеми. Търся решение за алергийте или непоносимости, но засега не съм намерила такова. Не съм правила изследване на кортизол, знам че най добрия вариант е от слюнка но в моя град няма къде. От около три години получавам всички описани симптоми паник атаки, тревожност, хипогликемии, лиспа на енергия, мозъчна мъгла…Мислех, че е от щитовидната, но там нещата са добре. Само едното антитяло МАТ ми е незначително завишено. За известно времем пих свещен босилек, магнезии и инозитол и доста ми просветна, преди две седмици свърших добавките и бавно пак взе да ми се засилва асмата, тревожността, паники…Вие каква насока бихте ми дали? Предполагам че при мен освен стреса влияе и инхалатора, но за жалост към момента, ако го спра стигам до спешното с урбазон и става още по зле. Благодаря предварително!Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация