Кошница 0

Адреналиновата умора - част II

Endocrine health

В част първа обясних как стреса изтощава надбъбречните жлези и се стига до умора наподобяваща хипотиреоидизъм. Разгледах и стадиите през които минава състоянието за да се стигне до изтощение: Стадий 1- прилив на енергия; Стадий 2 - поддържане на енергията със стимуланти; Стадий 3 - нарастваща умора, хипогликемия, паник атаки, напрежение; Стадий 4 - пълно изтощение.

Колкото в по-напреднал стадий достигнете, толкова по-трудно е възстановяването. Аз бях стигнал до последния. Не си обръщах особено внимание - вредни навици, лоша храна, малко почивка и спорт. Стреса се опитвах да го контролирам с лекарства. И така до изтощението. Наложи ми се изуча как функционира организма, да опитам най-различни билки, витамини, минерали и храни, за да си възвърна енергията.

В тази част ще обясня как да не стигате до изтощението или ако сте стигнали, как да се възстановите.

Намалете стреса и възстановете ацетилхолина 

Ацетилхолин се споменава като хормон на парасимпатиковата нервна система - забавя пулса, контролира храносмилането и т.н. Този хормон обаче е отговорен за провеждането на нервните импулси и съкращението на мускулите. При прекалено високи нива води до силно напрежение на мускулатурата, тикове, и други. Ацетилхолин активира поредицата от жлези участващи в реакцията на стрес - хипоталамус-хипофиза-надбъбрек.  Ниските му нива в крайните стадии на адреналиновата умора водят до ниски нива на кортизол.

 

Възстановяването 

Възстановяването зависи много от това колко е напреднала адреналиновата умора. В първите два стадия обикновено е достатъчно премахването на някои лоши навици, правилно хранене и добър сън. По-подробно съм го описал в тази статия за "Стреса, депресиите и тревожността". На когото е трудно да контролира напрежението в помощ са адаптогенните билки:

- Ашваганда подобрява действието на ГАБА и намалява кортизола. Успокоява и е от полза дори при паник атаки. Ашваганда е най-често използваната билка при адреналинова умора или ежедневен стрес.

- Родиола увеличава серотонина и намалява кортизола, с което успокоява. Родиола е най-енергизиращата и мотивираща билка, която съм опитвал. Родиола може да се комбинира с Ашваганда. Двете билки се допълват като ефекти. При Родиола е важно да не се прекалява с дозата иначе ефекта е обратен. При доста хора 125-150 мг е достатъчно.

Желателно е успоредно с билките да помагате на организма с витамини и минерали. Приема на магнезий е препоръчителен - освен че носи допълнително успокоение, магнезия дава енергия. Ако се ползва хубав магнезий в достатъчна доза, ефектите се усещат.  

3-ти и 4-ти Стадий

В тези стадии настъпва истинската адреналинова умора. Кортизола пада прекалено ниско, с което спадат кръвната захар и кръвното налягане, не могат да се преработват в енергия мазнините и въглехидратите, не може да се активира щитовидния хормон Т4, не може да се задържа натрия и организма се дехидратира, и т.н.

За излизане от умората е необходимо да се възстановят нивата на ацетилхолин и да се снабди организма с витамини и минерали. 

Ацетилхолина се увеличава с билките Шизандра и Ашваганда. И двете са доста ефективни. Аз използвах Шизандра и много ми допадна как енергизира и укрепва организма. Шизандра се приема сутрин и на обяд. Ашваганда може по всяко време. 

Успоредно с увеличаването на ацетилхолина се увеличава и метаболизма, което изисква да си набавяте витамините и минералите, нужни за производство на енергия:

- Витамин С - надбъбречните жлези го съхраняват и го ползват активно при нужда от кортизол. 

-  От основно значение за производство на кортизол и ацетилхолин са витамин B1 и В5. В5 се приема по 400-900 мг на ден, а В1 по 25-50мг. Може да се ползва спортна добавка В комплекс. Ако е качествена, има всички В витамини в нужната доза.

- Магнезий 400-500 мг на ден. Желателно е да е магнезиев малат или цитрат. И двете съединения участват в цикъла на Кребс за производство на енергия. Както споменах, магнезий е необходим за производството на ГАБА. Малата има предимство, че детоксикира алуминий и амоняк.

 

Освен изброеното до тук:

- 1/2 лъжичка хималайска сол сутрин и вечер разтворена във вода. При слаби надбъбречни жлези организма губи натрий и се дехидратира.

- Лягане вечер преди 22:00ч и спане по 8-10 часа.

- Намаляване на всякакви физически натоварвания от които можете да се изпотите - за около месец. Разходките са желателни за поддържане на кръвообращението.

- Хранене на всеки 2-3 часа за поддържане на кръвната захар. Важно е да изберете храна, която не стимулира инсулина, т.е. без захар, безалкохолни напитки, сладки изделия, ограничено количество плодове, ориз, картофи и бял хляб. Правилния подбор на храните е от най-важните фактори за възстановяването. Трябва да подбирате мазнините за да не си вредите, а същевременно да се произвежда холестерол - от него се произвеждат хормони, включително кортизол. Достатъчно бавни въглехидрати в отношение 2:1 към протеина. 

- Премахване на стимулантите. Кафето и алкохола са недопустими. 

При спазване на режима до 2-3 месеца може да се очаква значително подобрение. Пълното възстановяване може да отнеме години.

Ако имате въпроси, Гуру ще ви отговори. Използвайте формата за контакт в долния десен ъгъл.

Хареса ли ви статията? Оставете коментар!

Продуктите можете да намерите в секцията "Магазин" на страницата.

 

 По-стари По-нови


 • Мария на

  Здравейте, интересува ме билките шизандра и ашваганда могат ли да се взимат заедно, или трябва да си избера една от двете? Цяла година нямах паник атаки, но от месец започнаха отново, и ми се ще да поуспокоя системата с билки.

 • Галя Теб на

  Здравейте,Гуру,много ви моля да ми кажете какво диета е хубаво да се спазва при проблеми с надбъбречните жлези ..Диагнозата ми е хипотиреоидизъм ,един лекар казва и Хашимото, друг пък отрича Хашимото ..Какви ли не диети съм пробвала ,свалям само ,1 -на плодове и чай …2 на нисковъглехидратна ,но не и високо мазнинна диета ..Без Глутен,се чувствам добре,но кръвното ми пада и се чувствам замаяна,като пияна ..Не взимам никакви лекарства за ЖЩ,ако взема Л тироксин ,получавам болка в гърдите и дизкомфорт ,от 15 дни приемам Rav Thyroid + Adrenl + тимус,хипофиза ,хипоталамус /това са сурови жлези от преж.животни отглеждани в Н.зенландия-добро качество/Чувствам се добре,кръвното леко се повиши и енергията също,сърцебиенето понамаля ,но сега искам да обърна внимание на диетата си ..Моля ,помогнете !При ръст 160 ,аз тежа 85 кг….Как да се храня така,че в дългосрочен план да сваля излишното и да задържа …Благодаря ви!!Не очаквам да м съставите хранителен режим, само съвет към коя диета да се придържам …

 • GURUbg на

  Мария, нощем се будите от висок кортизол, а не от нисък. Нощем нормално кортизола трябва да е нула за да спи човек. Нахранете се с повече ВГ вечерта.

 • Мария на

  Здравейте! Много полезна статия!Аз имам Хашимото и изтощение на надбъбречните жлези. Поради ниския кортизол се будя през нощта и после не мога да заспя! Храня се ВМНВ.Искам да попитам да включа ли на вечеря бавни въглехидрати , те ще ми помогнат ли за това събуждане?

 • Ася на

  Страхотни статии, изключително добре информирани, благодаря ви! От близо година събирам информация за умората на надбъбречните жлези и това, което вие пишете, обобщава общо взето всичко по темата. Аз съм с комбинация от хипотиреоидизъм и изтощени надбъбречни. Не се знае кое е било първото, но вече съм убедена, че всички проблеми с щитовидната са дошли от стреса и не успяващите да се справят надбъбречни жлези, които дават сигнал за намаляване на метаболизма и съответно на действието на щитовидната. Лекарите от години ме тъпчат с левотироксин, като накрая дозата бе страшно висока, а жлезата атрофира, но това така и не помогна на умората и слабостта ми. Преди година най-накрая се видя картината на надбъбречните – свободен кортизол 0,4 при оптимални стойности 1,6-1,9, метаболитите на кортизола в 24-часова урина (17-hydroxycorticosteroids) са почти на нулата. Прегненолонът е два пъти под най-ниската приемлива стойност. Кръвното ми е много ниско, сутрин не мога да стана, пулсът ми е между 90 и 100 в опитите на адреналина да компенсира. Постоянно ми е студено, ледени крайници. Мозъчна мъгла, много лоша памет. Събуждания в 3 сутринта, след които не мога повече да заспя, много лек сън, постоянна умора. Аз съм от хората, които не могат без кафето сутрин, но когато го спрях видях колко ми е вредило (още повече адреналин, проблеми със съня). Казвате, че сте минали през етап 4 на адреналиновата умора и сте се възстановили. Исках да ви питам какви съвети бихте дали за дълготрайно възстановяване (наистина отнема години) и за повишаване на невротрансмитерите (серотонин и ГАБА) по естествен начин. Аз съм в едно море от адреналин, което е реакция за оцеляване на тялото, но е ужасно да се живее така всеки ден. Също дали билки като родиолата не се прекалено стимулиращи за надбъбречните в напредналите стадии на умората? Пак ви благодаря!!Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация