Кошница 0

Тайната зад Хашимото - част II

Endocrine health

В част I на статията "Тайната зад Хашимото" разкрих почти голяма част от историята на заболяването и методите за лечение. В тази публикация ще допълня "картината" за да сте наясно какви стъпки да предприемете за лечение.

В част I обясних за Th1 доминантната система и как лектините, в частност глутена, "объркват" тази част от имунната система и водят до автоимунни заболявания. Всички посочени мерки и добавки са напълно валидни и помагат да се преборите със заболяването. Но това не е всичко!

Недостиг на йод

За производството на хормоните на щитовидната жлеза е необходим йод. С храната приемаме йодид - йонизирана форма на йод в съединение с калий или натрий. Йодида преминава през процес на оксидация за да премине във форма на йод и да може да се използва от организма.

Оксидацията е процес, който протича в клетъчните митохондрии и чрез него организма произвежда енергия. Заболявания, като фибромиалгия, хронична умора и автоимунните заболявания са причинени от "повреди" в процеса на оксидация. Процеса се стимулира от витамини B2 и B3 и магнезий. При протичането му се отделя водороден пероксид H2O2  . Водородния пероксид и ензима TPO - тиреоидна пероксидаза оксидират йодида до йод.

При недостиг на йод, което е напълно възможно при спазването на среднодневния прием, се получава излишък от водороден пероксид. Той уврежда ензима TPO!

Нормалната реакция на имунната система е да атакува увредения TPO и тя произвежда антитела anti-TPO. При този процес могат да бъдат увредени и други протеини като тиреоглобулин TG.

Това е механизма, по който се стига до Хашимото.

Антиоксидантите

Според много професори на световно ниво, приема на йод при автоимунни заболявания би бил силно противопоказен. Това е почти сигурно, но единствено когато има недостиг на селен.

Премахването на водородния пероксид се осъществява от ензима глутатион перосидаза – ензим силно зависим от наличието на селен и състоянието на основния антиоксидант на организма – глутатион.

Връзката с лектините, глутена, и антиоксидантите, посочена в Част I, е че лектините изчерпват антиоксидантните възможности на организма и в частност възможностите на ензима глутатион пероксидаза. Антиоксиданти като Селен, Екстракти от гроздови семки или маслинови листа са ценни при лечение на автоимунни заболявания.

Лечението (според доктор Джефри Дач)

 • 2-4 седмици прием на Селен (селено-метионин) 200-400 мкг/ден.
 • След този период се стартира приема на малки дози йод – 225 мкг/ден.

Естествено, никой терапевт не разкрива цялата програма на лечението. От публикации ма пациенти разбирам, че са възстановили работата на щитовидната жлеза с препарата „Йодорал“ (по-познат у нас като разтвор на Лугол) в дози 12.5 -50мг/ден. Това са мега-дози йод и вероятно ще са противопоказни преди да са възстановени антиоксидантните възможности на организма. За тази цел важи всичко написано в част I на статията и добавяне на Селен.

В Обобщение:

- Премахване на глутена и други токсини натоварващи организма.

- Прием на Селен и други антиоксиданти посочени в част I.

 

- Прием на модулатори на имунната система посочени в част I.

- Прием на Йод.

- Прием на Витамини В2, В3 и на магнезий в даден момент с цел производство на енергия. Магнезий би трябвало да е от голяма полза и в самото начало на лечението.

Това е цялата информация, която успях да събера за Хашимото. Не се предоставя много информация за приема на йод. Изглежда логично, че ще трябва да се започне с Kelp и евентуално да се стигне до мега дози (от разтвор на Лугол). Надявам се информацията да ви е от полза. 

Ако статията ви е харесала, моля оставете коментар!

Още статии от раздел "Ендокринна система":

"Хипотероидизъм или адреналинова умора?!"

"Нежният пол и щитовидната жлеза"

"Адреналиновата умора"

 

 

  

   

 По-стари По-нови


 • GURUbg на

  Здравейте Милка,
  Статията е за Хашимото. Хипер- беше неточност в съдържанието (благодаря че сте обърнала внимание). Наистина при хипер подхода е различен. Трябва да се премахне глутена.А натуралните средства за подобрение са: 1.Л-карнитин 2-4 гр на ден (намалява въздействието на Т3). 2. Билките Срещниче и Маточина (блокират TSH и намаляват Т4 и Т3). 3. Селен. 4. Витамин Д и Омега 3.

 • Милка на

  Благодаря за информацията!Но защо не са разграничени “хипер” и “хипо”?Лечението при първото би трябвало да е противопоказно за лечение на второто?Това е моята логика,но аз съм лаик.Моля,уточнете!

 • GURUbg на

  Ирена,
  най-образно ви отговарям. За разлика от парчето плат, тук говорим за жив организъм, съставен от живи клетки, които се делят и размножават, но и умират. Когато премахнете причината имунната система да унищожава клетките на щитовидната жлеза, тя ще се възстанови. Точно както заздравяват рани по кожата.

 • Ирена на

  Всички с Хашимото знаем как е увредена щитовидната жлеза,най-образно казано си представете вълнено парче плат,наядено цялото от молци.И няма как някога да се възстанови,затова,приемането на йод и храни,богати на него(келп,орехи,зеле…) е абсолютна лудост.

 • GURUbg на

  Светла, от колко години имате възможност да четете подобни статии? 5-10 години? Медицината не се е променила за последните 50 години. Много по-лесно е да ви заместят хормона отколкото да търсят причината за липсата му и да възстановят производството по естествен начин.Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация