Кошница 0

Адреналиновата умора – Част I

Endocrine health

В предходната публикация - "Хипотиреоидизъм или адреналинова умора", обясних защо щитовидната жлеза не винаги е "виновник" за умората ни. Дадох и някои насоки как да различите хипотиреоидизма от адреналиновата умора - "изтощението" на надбъбречните жлези. Тези жлези са точно толкова важни за живота и енергията ни, колкото и щитовидната жлеза. В тази статия, ще вляза в детайли за тях.

Надбъбречните жлези произвеждат 4 вида хормони :

- Минералкортикоиди - основно хормона алдостерон. Той регулира нивото на натрий и съответно водната задръжка. При недостатъчно производство следва дехидратация.

- Глюкокортикоиди - основно кортизол.Той регулира производството на енергия чрез разграждане на аминокиселините, въглехидратите и мазнините. Кортизола поддържа нивата на кръвната захар чрез стимулиране на отделянето на глюкоза от черния дроб. Освен това, регулира имунната система - има противовъзпалително действие.

- Андрогенни хормони - тестостерон и DHEA. 

- Адреналин, норадреналин и малки количества допамин.

При продължителен стрес, надбъбречните жлези са работят неспирно за да осигурят на организма енергия. Изтощават се и се получават следните симптоми:

 • Умора. Ставането сутрин е трудно. Около 10ч, около 14ч и привечер между 16 и 20ч има значителни спадове на енергията. Вечер, след 20ч има най-много енергия.
 • Непоносимост към стрес. Всичко изнервя. Справянето с работата е трудно. Отбягват се ангажименти.
 • Панически атаки. 
 • Световъртеж при рязко изправяне.
 • Липса на настроение и мотивация. Депресия.
 • Храносмилателни проблеми. Киселини. Подут стомах.
 • Проблеми със съня. Трудно заспиване. Будене нощем. Умора дори след 8-9 часа сън.
 • Зависимост от стимуланти -  кафе, цигари, сладки изделия.
 • Прекалено често спортувате и след тренировка умората е смазваща.
 • Качване или сваляне на тегло и това не се влияе от храненето.
 • Високо или ниско кръвно налягане и/или пулс.
 • Ниско или почти липсващо либидо.

Симптомите се различават в зависимост от стадия на умората. А те са:

4-те Стадии на Умората на Надбъбречните Жлези:

Графиката илюстрира нивата на кортизол през четирите стадия на адреналиновата умора.

1-ви Стадий

Организма е под голямо напрежение и реагира като произвежда големи количества кортизол, адреналин, DHEA и инсулин. Има много енергия, но започват да усещат проблеми със съня, завишени пулс и кръвно налягане.

2-ри Стадий

Ако натоварването се окаже продължително започва да чувства умора. Усещането е особено неприятно – напрежение и преумора едновременно. Организма започва да се затруднява да произвежда достатъчно хормони. Кортизола и адреналина продължават да са високи, но DHEA и половите хормони започват да падат. В този стадий повечето хора, без да забележат, увеличават броя кафета, цигари, захарни изделия и безалкохолни. Така се стимулират за да могат да издържат деня.

3-ти Стадий

"Функционирането" продължава без околните да забелязват умората. Организма обаче е в голямо затруднение. Продължителния стрес постепенно изчерпва „основния“ хормон – прегненолон, а от него се произвеждат всички групи хормони, изброени по-горе. Какъвто прегненолон има в наличност се използва за производство на кортизол. Единствено той и алдостерона са жизнено важни за оцеляването на организма.

В този стадий енегия почти няма. Изпълняват се единствено задължения от критична необходимост и то с голямо затруднение. Повечето хора не могат да издържат пълен работен ден. Поради ниския кортизол се усещат симптоми на ниска кръвна захар - хипогликемия - пребледняване, потене, треперене, изтръпване, замъглено мислене, и т.н. При изправяне се замайва главата, тъй като надбъбречните жлези не реагират адекватно да повишат кръвното налягане. При някои хора така стартират паническите атаки. При всеки спад на кръвната захар се отделя голямо количество адреналин за да я възстанови. Повече за стреса и кръвната захар ТУК.

4-ти Стадий

Този стадии психолозите наричат „Бърнаут“ или „Изгаряне“/“Прегаряне“. Всички хормони са с много ниски нива – кортизол, тестостерон, прогестерон. Невротрансмитерите (особено серотонин и ГАБА) са изчерпани от продължителните опити да противодействат на адреналина. Те не могат и да се възстановят поради нестабилните и ниски нива на кръвната захар. Панкреаса отделя прекалено много инсулин след всяко хранене в опит бързо да достави така нужната глюкоза на мозъка, но това бързо причинява хипогликемия и отново адреналин. Вече няма какво да противодейства на естрогена и високите му нива спират работата на щитовидната жлеза.

Пулса и кръвното налягане са ниски. Кръвното може да падне под 90/60 а пулса под 50 удара в минута. Енергия няма. Спането е по над 10 часа нощем и не възстановява. Настъпва апатия и депресия. Апетит липсва, а дори да го има, стомашните проблеми са отчайващи. В този стадии организма буквално е „затлачен“ от токсини и естрогени. Черния дроб е претоварен. Изчерпани са витамините, минералите и антиоксидантите. Хормоните на щитовидната жлеза са много ниски. Всичко това пречи на нормалното хранене. Образува се омагьосан кръг, от който организма сам трудно може да се възстанови.

За въпроси към Гуру използвайте формата за контакт в долния десен ъгъл.

Част II четете ТУК.

 По-стари По-нови


 • Ясен на

  Здравейте,
  Съдържанието на статията е лъч на надежда за хората с описаната симптоматика. Боря се с прогресиращ спад във възможностите за справяне с обичайните дейности. Фибромиалгия отговаряше най-обхватно на състоянието ми. Преди 20 години приемах с успех Серопрам. 10 години по-късно, приемът предизвикваше тежка аритмия по обед и късно вечер. Невероятен ефект от прием на Лирика и 5HTP /преди 10 години/- пълна загуба на всякакви усещания за слабост, умора. Изкачих 6-те етажа на кооперацията тичешком, при положение, че едвам излизах от подлезите. Ефектът продължи 12 часа. Към днешна дата, отново Лирика и 5HTP. Вървежът е по-автономен /не си влача краката/, но кръвното налягане е ниско 97/57. Разбрах, че състоянието ми е в резултат от дестабилизация на нервно-хуморалната регулация, най-вероятно от продължителен стрес. Вероятно, в някакъв момент, организмът вече не може да бъде излъган с лекарства, за това, че човек не изпълнен с радост.

 • GURUbg на

  Евгения, лабораторните ви тестове показват субклиничен хипертиреоидизъм. Още повече след като са ви открити и възли. Можете да опитате да вземате Л-карнитин и билката срещниче и да видите как ще ви действат. По въпроса с бъбрчната система нямам достатъчни познания да ви дам съвет, но Л-карнитина е един от най-добрите суплементи при проблеми с бъбреците.

 • Евгения Стоименова на
  От 2000 год. ми бяха открити възли на щитовидната, но от кога да не знам. Още от тогава до сега винаги съм с нисък TSH- 0,004, но ft3 иft4 винаги са в норма. Наличието на възли се откри по повод зачестили мои оплаквания за умора, депресия и панически атаки. Още тогава, ми казаха, че това е от възлите и трябва да ми махнат щтитовидната. Аз обсче чувствам, че причината не е там. А с времето нервите ми се изчерпват и тези пан.атаки станаха по тежки. Вие как смятате. А нямам ихарактерните признаци за проблеми с щитовидната. Имам проблеми с бъбреците, но и там нещата не са класически. Казват, че имамглумеронефрит. Отделам и то пак не постоянно белтък и периодично качвам креатенин. Най висок е бил 136. Какво мислите. Какво е вашето мнение!
 • Карамфилка Узунова на

  Здравейте, бих те ли ми обяснили как мога да се спаравя с адреналиновата умора, тъй като по принцип съм с висок адреналин? Благодаря предварително


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация