Кошница 0

Тестостерона - самочувствие, енергия, мускули и мощно либидо!

Testosterone

Колко си мъж = Колкото тестостерон имаш!

Когато стане въпрос за тестостерон първата асоциация обикновено е мускули. Това разбиране е крайно повърхностно. Тестостерона е почти всичко за здравето и психиката на мъжа.

Какво по-точно е тестостерон:

- Тестостерон означава здрава и мощна физика!

- Тестостерон означава енергия!

- Тестостерон означава силен дух и самочувствие! 

- Тестостерон означава силна сърдечна система!

- Тестостерон означава алфа излъчване и усещане - да се усещаш доминантен и да си истински привлекателен за нежния пол!

- Тестостерон означава мотивация, решителност и ниска реакция към стрес!

- Тестостерон означава мощно либидо! 

Тестостерона и силата на духа

Тестостерона има силно влияние върху психиката на мъжа. Лесно се разпознават мъжете, които полагат грижи за хормоналния си баланс. Нека разгледаме някои примери:

Имали ли сте един от онези началници, които са винаги изнервени, претрупани с работа, нерешителни, бягащи от отговорност, прекалено емоционални, с постоянно менящи се прищевки? Точно така, тези хора имат проблем с тестостерона. Те не полагат грижи за себе си, и съответно нямат самочувствие, нямат енергия, не могат да си свършат работата поради липса на концентрация, която води до трудно вземане на мотивирани решения! 

Още един пример: всички имате онзи приятел, който все се оплаква от нежния пол. Жените за него или не са достатъчно красиви или са меркантилни и ги интересуват само финансовите му възможности. Той не доближава нежния пол - опасява се, че ще бъде отхвърлен. В резултат е клиент на порно индустрията и гарантирано има проблем с тестостерона и самочувствието.  

Такива примери изобилстват в нашето ежедневие. Прекалено много представители на мъжкия пол са станали по-женствени от жените, но не откриват проблема в себе си. Те са загубили мъжкото в себе си - тестостерона. Мъж с добър хормонален баланс "си знае цената", има ясно мислене, цели и енергия да ги преследва.

Началника от първия пример не е хормонално балансиран, А ако беше, то той би могъл да приоритизира работата си, по-енергично да завършва всяка задача, да има самочувствието да отказва допълнителна работа, да изпитва удоволствие от резултатите и да има излъчване на човек, с който ви е приятно да работите.

Приятеля ви от втория пример също има проблем с тестостерона. Мъж с висок тестостерон не се тормози със задни мисли когато изпитва влечение към жена. А с висок тестостерон влечението изобилства и то не само от страна на мъжа. Жените много добре улавят самочувствието и увереността.

Питате се как е възможно полов хормон да прави разликата между самоуверения мъжкар и женчото?! Всички полови хормони имат действие върху централната нервна система (ЦНС). Конкретно, тестостерона стимулира отделянето на допамин! Допамина е хормона на мотивацията, на самочувствието, на концентрацията, и др. Той енергизира мозъка, помага ясното и целенасочено мислене, а то обуславя спокойствие. 

Когато тестостерона е висок, това означава, че организма е в добра кондиция и готов за размножаване. ЦНС реагира чрез отделяне на повече допамин и се стига до желанието за размножаване. Обратното също е вярно: допамина стимулира производството на тестостерон (потиска пролактина).

Защо тогава не въздействаме директно върху допамина?! Допамина се отделя в големи количества когато печелите нещо или задоволявате някое свое пристрастие. Той подлежи на директно въздействие, но не ви съветвам да го правите. Някои лекарства за Паркинсон, цигари, кафе и др. действат на допамина. Опитвали ли сте да спирате цигари? Ако да, значи знаете какво имам предвид. Допаминовите рецептори много бързо се адаптират към стимуланти. Действието им намалява и остава само зависимост.

Здрав тестостерон, здраво тяло

Няма шега! Тестостерона е почти последен приоритет на мъжкия организъм. Нивата му започват да се качват когато всичко всички други нужди на организма са осигурени. Високия тестостерон означава, че тялото е здраво!

Обратното също е вярно! Тестостерона заздравява организма. Тестостерона може да лекува метаболитен синдром, да изчисти наднорменото тегло, да нормализира кръвното налягане и чернодробната функция, да обръща развитие на диабет, и много други. 

Има безброй научни трудове за връзката между тестостерона и здравето на мъжа. Най-добре контролираното изследване е на Др. Саар. Обощено накратко: 255 мъже с занижени нива на тестостерон, на възраст от 33 до 69 години, са лекувани с тестостерон ундеконат за период от 12 до 60 месеца. Изследвани са основните параметри на тяхното здраве и средните резултати след 12 месеца показват:

- Тестостерона се покачва от 9.9 до 18 nmol/l.

- Общия холестерол е спаднал от 7.4 до 5.4 mmol/ (в последствие до 4.8mmol/l).

- Триглицеридите спадат от 3.3 до 2.2 mmol/l.

- Кръвното налягане спада от 153/94 до 137/79.

- Кръвната глюкоза спада от 5.7 до 5.4 mmol/l.

- C-рективен протеин и чернодробните ензими спадат на минимума.

- Теглото спада с 15.3 кг, а обиколката на талията спада с 8.5 см!

Това изследване доказва, че само възстановяването на тестостерона е достатъчно за лечение на почти всички болестни състояния. Но далеч не е нужно да приемате тестостерон под каквато и да било форма за да постигнете подобни резултати!

Далеч не всички фитнес инструктори, трениращи бойни изкуства, планинари ... (и други) използват стероидни препарати. Но всички те имат баланс в живота, грижат се за хормоналния си баланс (съзнателно или не), самоуверени и уравновесени  са и изглеждат чудесно.

Ако вие не се чувствате и не изглеждате по подобен начин, погрижете се за тестостерона си. Не се изисква много да бъдеш мъж.

Потърсете решението в начина си на живот.

Ако все още не откривате причината, то тя на клетъчно ниво (оксидативен стрес, липса на субстрати за производство на енергия) или имате други хормонални нарушения. Тази статия ще ви даде още насоки.

 

 

 По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация