Кошница 0

Ашваганда - билката на спокойствието

Brain Health

Ашваганда, позната още като Индийски Женшен, е една от често използваните билки в Аюрведа - най-древната форма на медицина. Прилага се при:

- Стрес и тревожност

- Умора и болка

- За подобряване на функцията на щитовидната жлеза

- За лечение на адреналинова умора - умора на надбъбречните жлези

- Предпазване от мозъчна атрофия 

- Стабилизиране на кръвната глюкоза и намаляне на холестерола

- За отслабване

Ашваганда е много добре проучена билка. Има над 200 изследвания на ползотворните й действия. В това проучване  се доказва най-ценния ефект на Ашваганда - сваляне на стресовия хормон кортизол с 29.7%! Кортизола е основната причина за тревожността и напрежението. Кортизола потиска имунната система и води до заболявания като рак, мозъчна деградация, диабет и др.

При намалянето на кортизола организма възстановява нормалното си функциониране. Тревожността спада, възвръща се ободряващия сън, нормализира се работата на жлезите с вътрешна секреция, нормализира се холестерола, кръвното налягане и кръвната глюкоза. 

Ашваганда има благотворно действие върху хормоните на щитовидната жлеза. При висок кортизол, организма спира обръщането на тиреоидния хормон Т4 към активната му форма T3. Получават се симптоми на ниска функция - липса на енергия, напълняване, и др. Ашваганда подобрява енергията на организма и обмяната на веществата - позволява да отслабнете, ако желаете.  

Другите ползи от билката идват от нормализирането на работата на надбъбречните жлези. При продължителен стрес те са принудени да произвеждат предимно кортизол. Другите хормони остават на "заден план". Състоянието се нарича "кражба на прегненолон" и е типично за стресови състояния като адреналинова умора. Приема на Ашваганда значително разтоварва надбъбречните жлези и им позовлява да възстановят нормална функция. По тази причина билката често се използва като афродизиак - подобрява либидото и при двата пола, както и оплодителните възможности при мъжете.

Ашваганда е силен инхибитор на (възпира) разпада ацетилхолин - хормона регулиращ автономната нервна система. Ацетилхолина регулира действието на мускулите, сърцето, храносмилателната система, и т.н. Ацетилхолина стимулира производството на азотен оксид, който отпуска кръвоносните съдове и е от критично значение за сърдечната система. Хормона има дейстия и в знони на централната нервна система свързани с мотивацията, обучението и паметта. Загубата на неврони секретиращи ацетилхолин се смята за основна причина за появата на Алцхаймер и лекарства възпиращи разпада на хормона са успешна терапия. 

При стрес ензима ацетилхолинестераза, отговорен за разпада на ацетилхолина, е с увеличена активност. Това е една от много вероятните причини за състояния наричани от невролозите дисаутономиа и хормонален дисбаланс. 

Дозировка

Препоръчителния дневен прием на Ашваганда е от 100мг до 500мг при 10% витанолиден стандартизиран екстракт. Приема се сутрин преди храна (или с храна при чувствителен стомах).

Взаимодействия

- Може да засили действието на успокоителни и антидепресанти.

- Ашваганда може да е противопоказна при автоимунни заболявания.

- При прием на тиреоидни медикаменти може да е противопоказна.

- При диабет и прием на инсулин е желателно следенето на кръвната глюкоза. 

 

 

Продуктите можете да намерите в секцията "Магазин" на страницата.По-стари По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация