Кошница 0

"Б" витамините могат да променят живота ви

Brain Health

Често и за множество състояния препоръчваме използването на B-комплекс като част от терапията. Почти всеки в даден момент е приемал тези витамини и това не е случайно. "Б" витамини се изписват при анемия, мускулни болки, депресивни състояния, липса на енергия, и др. За нещастие, почти всички продукти на пазара не носят резултат поради следните причини:

- Ниско съдържание на витамини. Предлаганите продукти рядко съдържат дори  препоръчителния дневен прием (ПДП). ПДП се изчерпва от организма всеки ден и няма как да възстанови създаден недостиг по този начин. ПДП на B12 е 2.6 микрограма, а терапевтично при анемия се приемат дори над 5000 микрограма. 

- Лоша усвояемост. Независимо дали се приемат с храната или като добавка, всички витамини преминават обработка в чревната система или черния дроб. Например: фолиевата киселина (витамин B9) трябва да се обработи до 5-Метилтетрахидрофолат за да може да се използва от организма. Понякога това преобразуване не може да се случи. За всеки витамин е различно, но следните състояния пречат: ниска киселинност в стомаха, възпаления на чревната система, промени в бактериалната флора, чернодробни проблеми или генни мутации. Организма често не усвоява това което поглъщате.

- Неправилно съотношение. Всеки "Б" витамин участва в определен брой реакции, но тези реакции не са изолирани от всичко случващо се в организма. Когато приемате завишено количество от даден "Б" витамин подпомагате дадени реакции, а останалите се затормозяват и с времето ще изчерпат друг витамин. 

Поради изброените причини (и други, като незнание как да се ползват), цари недоверие към витамините като терапевтично средство - силно подценяване! В крайна сметка, това което даваме на организма си като храна е глюкоза, витамини и минерали. Защо да не можем да се лекуваме с витамини?!

Прекалено много състояния са следствие на липса на витамини. В тази поредица ще ви запознаем с някои редки и непознати приложения на витамините. 

Започваме с Витамин B3 - Ниацин.

Ниацин, Серотонин и Хронична умора

Нашето "гориво" е кръвната глюкоза, но тя трябва да се премине през оксидация за да се произведе клетъчна енергия. При този процес се отделят водородни атоми, които трябва да се транспортират до клетъчните мембрани за да се образува АТП - аденозин трифосфат (АТП), клетъчната енергия. За транспортиране се използва почти само витамин B3 под формата на NADH - никотинамид аденин динуклеотид. Ще вметнем, че NADH е може би най-силно енезгизиращия суплемент на пазара. И така, NADH превозва водордните атоми до електронната транспортна система (ЕТС) и вече се произвежда АТП. ЕТС се захранва от електрони, чиито донор е Коензим Q10, ако някога сте се чудили къде му е мястото.

Недостига на Ниацин води до недостиг на клетъчна енергия и хронична умора. До недостига се стига по две основни причини: недостатъчен прием или оксидативен стрес. 

Препоръчителния прием на Ниацин е около 20 мг на ден. Набавя се от меса, зърнени култури, и др. Преработката на хранителните продукти и третирането с хормони унищожава голяма част от Ниацина в храната. 

Оксидативния стрес е ежедневие - приемаме токсини с храната, с водата, от въздуха, от козметики, от тютюнопушене и алкохол. Самото оползотворяване на кръвната глюкоза е оксидация и изисква Ниацин. 20 мг на ден едва ли са достатъчни в днешни дни.

Така стигаме до връзката Ниацин - Серотонин. При недостиг на Ниацин се използва "резервна" реакция за набавянето му. Аминокиселината триптофан се разгражда в присъствието на витамин B6 и се произвежда Ниацин. Това е силно неефективен процес - от 60 мг триптофан се произвежда едва 1 мг Ниацин. Приема на триптофан за повечето хора едва ли надвишава 2000 мг на ден, а от триптофан се произвежда серотонин - един от основните хормони на доброто настроение и спокойствие. 

Ниацин има множество приложения - тревожност, висок холестерол, умора, срещу алергии, и др. Приема му е възможно е да покачи кръвната глюкоза с 10-20%. В големи дози предизвиква изчервяване за до 30 минути след прием. Прпепоръчва се да не се приема повече от 300 мг на ден, но някои ентусиасти експериментират с дози до 2000-3000 мг на ден в опит да се справят с депресията.

Очаквайте следващите публикации за Фолиевата киселина (витамин B9) и дефицита на допамин. 

 

 

 По-стари По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация