Кошница 0

Нежният пол и щитовидната жлеза

Endocrine health

Проблемите с щитовидната жлеза поне в 90% от случаите са проблем на нежния пол. Но защо и как да ги решите?!

Хипотиреоидизъм – ниска функция на щитовидната жлеза, е често срещана диагноза сред нежния пол. Естествено, има биологични различия между двата пола. Една от тях е тестостерона. Той има и имунно-регулаторна функция, т.е. ограничава някои действия на имунната система. Интересен е потискащия ефект върху два вида  имунни клетки – Th1 и Th17. Активността на Th1 клетките е завишена при Хашимото, а Th17 са увеличени при повечето автоимунни заболявания.

Относно биологичните черти малко може да бъде направено, затова се обръщам към навиците:

 • Недостатъчно храна. Основната функция на щитовидната жлеза е да регулира производството на енергия и топлина според нуждите на организма и според приема на калории. Когато калориите не достигат, функцията на жлезата спада за да не се самоунищожи организма. Нежния пол прекалено често е „на диета“.
 • Йод. Тиреоидните хормони са йодни съединения и недостиг на йод ограничава образуването им. Жените ограничават солта, за която и без друго не е съвсем сигурно колко йод съдържа.
 • Някои зеленчуци. За жените често храненето представлява салата. Зеленчуци като зеле, броколи, карфиол, спанак, и др. съдържат гойтрогени – вещества особено противопоказни за щитовидната жлеза. Топлинната обработка на тези зеленчуци ги прави безвредни.
 • Мазнини. Това е огромен проблем. Полиненаситените мазнини буквално блокират щитовидната жлеза. Те се много нестабилни съединения и особено бързо гранясват при контакт с кислород. Опитвали ли сте скумрия престояла един ден? Горчи нали? Горчивината е от гранясала мазнина. Жените склонни да избягват месата и съответно съдържащите се в тях мазнини. Вместо това, хапват ядки и семенца (орехи, слъчногледови семки, ленено семе, и др.). Те са богати на ненаситени мазнини. В допълнение на диетата се стига до млечни изделия, салати и сосове, в които много често са вложени различни видове полиненаситени мазнини под формата на майонеза, маргарин или други растителни мазнини. И докато ядките, семената и рибата са приемливи в ограничено количество,  растителните мазнини (слънчогледово олио, соево олио, и др.) не бива да бъдат употребявани дори в минимални количества. Тези мазнини са причина за проблеми с холестерол, сърдечни болести и безброй други!
 • Соя. Всичко съдържащо соя, дори следи от соя ще навреди сериозно на всеки с проблемна щитовидна жлеза. Не че соята е приоритет на женския пол, но държа да я спомена!
 • Млечни и хлебни изделия. Нежния пол често прибягва до пълнозърнестите сандвичи с вид сирене или кашкавал. Когато имат скрит „Синдром на пропускливите черва“, казеина в млечните изделия и глутена причиняват възпаление, което въздейства на щитовидната жлеза. 
 • Витамин D. Този витамин, подобно на тестостерона, има имуно-регулаторна функция (потиска Th1). Недостиг на Витамин D се свързва с автоимунни заболявания като Хашимото. Източник на Витамин D са мазнините, които, ако ги има, са в ограничено количество.
 • Физическа активност. Физическата активност стимулира обмяната на веществата и съответно работата на щитовидната жлеза. Нежния пол по-рядко е ангажиран с физически труд, а опитите за отслабване обикновено са свързани с диета. Ако се прояви желание за физически занимания, то бързо отшумява след като не се получи желаната фигура за един месец.
 • Цинк. Цинк и мед са други ко-фактори при образуването на тиреоидните хормони. И двата елемента са необходими за превръщането на Т4 в Т3. Медта пречи на усвояването на цинка, а единствено в телешкото, агнешкото, пилешкото месо и тиквените семки преобладава цинка. Проблема е, че цинка е необходим в количества около 10 пъти по-големи от медта. Отново, вегетарианството е проблем. Освен това, при ниски нива на Т3 цинка не се усвоява. Именно на липса на цинк се отдава оредяването на косата и веждите. При нежния пол естрогена и много по-висок, а естрогена завишава абсорбцията на мед спрямо цинк. Положението допълнително се утежнява с използването на противозачатъчни средства, който са естрогенни и претоварват организма с мед!

 

Обърнете внимание на следното:

Няма единно решение за всички. Ако имате симптоми на хипотиреоидизъм, направете си изследвания. TSH и T4 не са достатъчни. T4 не е активен хормон - няма въздействие върху организма, но ниските му стойности сигнализират автоимунно заболяване или липса на йод за производство на Т4. Не пропускайте да проверите активния хормон FT3. Освен това, границите на лабораториите са прекалено широки.  FT3 резултата трябва да е по-висок от среден.

Трябва да сте наясно, че ниско FT3 не е проблем със щитовидната жлеза. T4 се превръща на Т3 от черния дроб и в червата. Пушенето (ако пушите) помага на превръщането и намаля наличието на антитела и ще ви „изкриви“ резултата!

Какво не помага:

Хормонозаместваща терапия със синтетично Т4 обикновено няма да помогне при ниско FT3. Ако FT3 е ниско, почти винаги проблема е в превръщането на T4, а Т4 се обръща също в "обратно" T3 (RT3). Ако увеличите Т4, при съществуващ проблем, ще увеличите значително RТ3, което действа като „спирачка“. За пример, при съществуваща липса на цинк, терапията с тироксин едва ли ще даде желания ефект. 

Какво помага:

Най-важно е храненето. Най-тежки са последствията от полиненаситените киселини и соята. Гойтрогенните зеленчуци ги подлагайте на топлинна обработка. При автоимунни заболявания премахването на всички източници на глутен и понякога на млечните изделия носи сериозно подобрение. 

Обърнете внимание на мазнините! Елиминирайте полиненаситените мазнини и хапвайте Кокосово масло. 2-3 лъжици кокосово масло на ден носят значително подобрение, но започнете с малко.

При ниско FT3, освен кокосово масло, е необходим Селен. Селена е задължителен за превръщането на T4 в Т3. Добавете Йод (от водорасли Kelp) за да сте сигурни, че си набавяте необходимата доза. Йод е противопоказен единствено при автоимунни заболявания в отсъствието на достатъчно Селен!

 

Витамини от група В са необходими за производството на енергия. Ако някой от тях липсва, черния дроб няма да образува FT3, тъй като организма няма възможност да произведе необходимата енергия. В1 - Тиамин е използван за възвръщане на енергията на пациенти с Хашимото. Липсата му води до липса на стомашна киселина и рефлукс поради ниска функция на щитовидната жлеза. В1 и В5 са критични за производството  на ацетилхолин, който регулира работата на жлезите с вътрешна секреция. В12 е необходимо да се приема, тъй като почти всички страдащи от хипотероидизъм имат ниска стомашна киселина и не го усвояват. За щастие В12 се предлага за смучене, при което избягвате проблемите с абсорбцията, както и нуждата от инжекции - В12 за смучене.

Methyl-B12 - Витамин B12 за смучене 100бр.

Билката Ашваганда е силен стимулант на превръщането на Т4 в T3, Ашваганда значително намаля нивата на стресовия хормон кортизол. Когато сте под стрес и кортизола е висок, черния дроб намаля образуването на FT3. Друго полезно действие на Ашваганда е увеличението на хормона ацетилхолин, който регулира оста хипоталамус-хипофиза-щитовидна жлеза.

В България популярна билка за борба с хипотиреоидизма е Родиола - Златен корен. Тя също намаля кортизола и съответно чувството за стрес. Съдържащите се в Родиола розавини увеличава нивата на Т3. Тези ефекти способстват свалянето на килограми. Освен това, Родиола подсилва имунната система. Т3 е необходим за метаболизма на мозъчните хормонии за активиране на серотониновите рецептори. Действието на Родиола върху серотонина и допамина определено е от полза при хипотиреоидизъм.

Терапевтичен курс за подпомагане на щитовидната жлеза и енергията включва:

Ашваганда или Родиола  

Йод (от Kelp) 

Селен  

Витамин B12 - при хипотиреоидизъм често е нисък

Витамин D - нормализира имунните реакции

 

Прочетете статията за лечение на Хашимото ТУК.

Евентуална умора може да идва и от надбъбречните жлези. Прочетете ТУК. 

Хареса ли ви статията? Оставете коментар!

 

 По-стари По-нови


 • GURUbg на

  Здравейте,
  Моля, прочетете статиите за Хашимото. Почти винаги проблема е в липса на йод.
  Другото важно нещо е контрола на възпаленията чрез спирането на глутена и приема на противовъзпалителни добавки и такива балансиращи имунната система.

 • Хриска на

  Здравейте,много благодаря за информацията която получаваме във връзка с Хашимото.От 2 години се лекувам с Електросин-50 и така не мога да вляза в стойностита на ТСН.Аз съм на 46 години а той варира от 7до 9.Жалкото е че лекарите казват че няма лечение.

 • Жечка на

  Здравейте,
  Много ми хареса статията Ви и ако може публикувайте по често такива защото лекарите са много икономични в обясненията си. От 18 години боледувам от Хашимото, стигала съм много високи стойности на TCH над 100, лечението ми е с Елтероксин-100 , качвам килограми, имам проблем с очите, страшно неприятно е и лекарите казват ами така ще е с такова заболяване. Всякакви оплаквания по отношение на здравето ми ги свързват с заболяването Хашимото.


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация