Кошница 0

Суплементите, кондицията и тестостерона

Testosterone

Тестостерона е критичен за мъжката кондиция!

Първо уточняваме, че стероидните добавки не са предмет на наш интерес! След това уточнение, нека се върнем към нашата цел - да ви помогнем трайно и значително да повишите нивата на тестостерона си. 

За организма тестостерона е преди всичко размножение на вида. Размножителната функция е последен приоритет на почти всяко живо същество. Когато организма е подсигурил оценяването си, едва тогава може да задели екстра ресурси като полови хормони. Обърнете внимание на следната илюстрация:

Както виждате, на хормонално ниво всичко започва с лутеинизиращия хормон (LH) и холестерол. Следва функцията на митохондриите, които преработват холестерола в хормони. Следва поредица от други хормони и почти последен е тестостерона. Това още веднъж доказва ниския му приоритет. 

За да получите трайно и значително увеличение на тестостерона, обърнете внимание на следното и знайте че не става за ден-два:

1. Холестерол.

2.  Стимулация на лутеинизиращия хормон (LH).

3. Енергия от митохондриите.

4. Контрол на стреса.

5. Инхибиране на естрогена.

Ще почувствате повишението на тестостерона и като цяло здравето ви ще е в топ кондиция. 

По всяка от 5-те точки по-горе може да се изпишат няколко романа, но в по-сбит вид:

1. Холестерол.

Всички хормони са производно на холестерола. Стриктна веганска диета, гладуване, ограничаване на мазнините и "модерните" диети богати на ядки, семена, растителни мазнини и зърнени продукти няма да ви помогнат. Холестерола се набавя от наситени мазнини: месо (телешко), яйца (домашни) и млечни продукти (натурални!). 

Авокадото и кокосовото масло са силно препоръчителни. Риба хапвайте до 1-2 пъти седмично.

2. Стимулиране на лутеинизиращия хормон (LH).

Нарушения в отделянето на LH са редки. Проблем може да възникне при проблем с хипофизата или употреба на стероидни препарати.

Стреса прекалено често е фактор при LH. Хипоталамуса намаля отделянето на GnRH и спада LH. Отделно, кортизола, освен всичките си негативни ефекти, затруднява работата на щитовидната жлеза. Нейните хормони са необходими за да реагира организма на LH. Оксидативния стрес също силно смущава работата на мозъчните жлези. Задължително приемайте антиоксиданти.

От добавките, единствено Трибулус има способността да стимулира LH. Освен това, Трибулус е силен антиоксидант, вдига нивата на азотен оксид, подобрява либидото, сваля кръвното налягане и холестерола. Тази билка вдига тестостерона и в това спор няма, но трябва да се приема редовно в достатъчни дози (около 2000мг/ден, разпределено на всеки 8 часа). Усеща се повече енергия и сила.

3. Енергия от митохондриите.

Митохондриите са енергийната фабрика на всяка една клетка. Тяхната работа позволява всеки орган да изпълнява функциите си оптимално. Основния проблем за митохондриите са свободните радикали и полиненаситените мазнините. Последните, оксидират много бързо и лесно и увреждат митохондрийте. Освен това, тези мазнини съдържат токсини, които потискат протеолитичните ензими в стомаха, а тези ензими участват в синтеза на тиреоидните хормони! Тоест, затруднява се щитовидната жлеза и спада метаболизма.

Свободните радикали се формират от метаболитните процеси на организма или постъпват от околната среда като токсини. Те увреждат митохондриите, увреждат дори ДНК! Приема на антиоксиданти е единствения начин да се неутрализират и да се възстанови работата на митохондриите!  Антиоксидантите им дават енергия, която ще усетите. Освен антиоксиданти, за добрата работа  на митохондриите са необходими субстрати като Коензим Q10, L-carnitine и D-Ribose.  

Коензим Q10. За производството на ATP (клетъчна енергия) в митохондриите се използва транспортна система от електрони. Тази система се захранва от CoQ10 и ако не достига CoQ10, спада ATP! Ползващите CoQ10 забелязват спад на холестерола, подобрено сърдечно здраве, повече енергия и по-добро либидо. По-новото поколение Q10 се нарича Ubiquinol - по-ефективен, но по-скъп.

Екстракт от гроздови семки. Този екстракт е силен антиоксидант, но също така е силен ароматазен инхибитор - намаля превръщането на тестостерон в естроген. Екстракта ще ви помогна да покачите отношението на тестостерон към естроген.

Витамин Е комплекс. Витамин Е е не по-слаб антиоксидант от Витамин C. Освен това той има редица действия върху половата система - увеличава прогестерона и кръвната циркулация, и индиректно намаля естрогена и пролактина. Винаги търсете Е комплекс! Витамин Е са всъщност 8 витамина и ползването на една от формите (обикновено d-alpha Tocopherol) изчерпва останалите.

L-carnitine. Карнитина подобрява функцията на митохондриите като транспортира липиди за изгарянето им за енергия. Покачва енергията ви и помага при сваляне на излишни мазнини. Подобрява действието на тестостерона като прави мускулите по-чувствителни към него чрез увеличаване на андрогенните рецептори. Също така намаля мускулния катаболизъм по време на тренировка.

D-ribose. D-рибоза е наистина мощен суплемент за неизчерпаема енергия. Буквално е градивен елемент за производството на ATP. Действието му се усеща до дни и се вижда в спортните постижения. Продукта е подходящ и при хронична умора или мускулни болки (фибромиалгия).

Creatine. Креатина е от най-ефективните суплементи с най-ниска цена. За него се бърка, че задържа вода. Креатина хидратира клетките, а не задържа вода в междуклетъчното пространство. Хидратираните клетки функционират по-добре. По-важното е, че креатина увеличава превръщането на тестостерона в DHT тестостерон (до 36% увеличение!), който е най-мощната форма на хормона. 

Не пренебрегвайте суплементи, които дават енергия. Повече енергия означава по-тежки натоварвания, а от там по-добра кондиция и повече тестостерон!

4. Контрол на стреса.

При продължителен стрес от всякакъв вид, голяма част от хормона прегненолон отива за производство на кортизол и половите хормони страдат. 

Адаптогенните билки Родиола и Ашваганда ще ви помогнат. Родиола потиска секрецията на кортизол в стресови ситуации, също вдига мотивацията и енергията. Ашваганда има успокоително действие, но също доказано вдига метаболизма и тестостерона. 

В комплекс. Употребата на силен и добре балансиран В комплекс едновременно успокоява и действа енергизиращо. Витамините от тази група имат ключова роля за метаболизма, производството на хормони и процесите на детоксикация. Предложения продукт е с отлично отношение между отделните витамини и още по-важното е, че витамините са в активна форма.

Витамин C в дози над 1 грам потиска кортизола. Не се споменава много често в наши дни, но класическите бодибилдъри са го ползвали срещу кортизола. 

Цинк може да намали кортизола за до 12 часа. Употребата на цинк е силно препоръчителна. Нужен е за производството на тестостерон. Забавя разграждането на допамина и така потиска пролактина. Играе ключова роля в множество метаболитни реакции. 

Таурин действа успокоително и засилва концентрацията и мотивацията. От голяма полза е за производството на азотен оксид и засилване на кръвообръщението. Това проучване показва, че таурина също увеличава нивата на тестостерон. Таурина е в състава на жлъчните сокове и спомага абсорбцията на мазнините, а тестостерона се произвежда от мазнини.

5. Инхибиране на естрогена.

Тестостерона се превръща в естроген - естествен процес за "изчистване" на излишния тестостерон от организма. Естрогена понякога се натрупва поради лоша детоксикация или прекалена ароматазна активност.. Отношението тестостерон:естроген пада. Би било добре да проверите дали имате висок естроген, а не произволно да приемате добавки.

Има доста храни които са инхибитори: пчелен прашец, чесън, и др. По тази причина се водят афродизиаци, но са слаби.

Някои суплементи в помощ са:

Indole-3-Carbinol (I3C) се съдържа в зеленчуци като броколи, зеле и т.н. Използва се за детоксикация на черния дроб и изчистване на естрогена. Счита се, че има повече странични ефекти от DIM. 

DIM. DIM е производно на I3C. Има по-силен ефект към намаляне на естрогена.

CDG Калциев Д-Глюларат се произвежда натурално от организма и служи за детоксикация на черния дроб. Премахва излишния естроген.

Екстракт от гроздови семки е силен антиоксидант и ароматазен инхибитор.

 

Ако търсите нещо, което  да усетите още утре, това е D-aspartic acid. Ефекта е краткотраен - цикъла е 12 дни.  В дългосточен план употербата на следните суплементи води до трайно и значително подобрение на общото здраве и тестостерона:

Таурин

В комплекс

Екстракт от гроздови семки

Цинк

Витамин Е комплекс

 

 

 

 

 

 По-стари По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация