Кошница 0

Свалете високия холестерол без лекарства!

Heart

Какво представлява холестерола

Холестерола е липид – мастно съединение, което пренася енергия, участва в изграждането на клетъчните мембрани и сигнализацията между клетките. За първи път е изолиран от жлъчни камъни.

Холестерола е необходим за синтеза на:

  • хормоните на кората на надбъбречната жлеза - кортизол и др.
  • полови хормони - тестостерон, прогестерон, естрадиол, и др.
  • витамин D
  • жлъчните киселини

и още десетки метаболитно активни вещества, жизнено необходими за нормалната обмяна.

Холестерола може да постъпи в организма чрез храната или да бъде синтезиран от организма. Функциите му са особено важни и е погрешно да се прибягва до диети строго ограничаващи приема на мазнини. Организма има нужда от холестерол и ще продължи да го синтезира. Проблеми възникват когато има нарушения в организма и нивата на холестерола станат прекалено високи. Тогава той започва да се натрупва по стените на кръвоносните съдове и ги запушва, образува жлъчни камъни, и т.н.

 

Причините за високия холестерол

Лабораторни изследвания показващи Общ холестерол над 5.2 mmol/l или LDL холестерол над 4.0 mmol/l (препоръчително под 3.6 mmol/l) са сигнал за нарушения в организма. Това са нарушения в обмяната на веществата и холестерола не може да се транспортира до клетките и да бъде преработен. Ето най-честите причини:

  1. Растителните мазнини

Това са мазнини като маргарин, палмово масло, рапично олио, слънчогледово олио соево олио, и др. Тези мазнини са с ниска цена и по тази причина се влагат масово във всякакви хранителни продукти. Почти всички шоколадови изделия, закуски, млечни изделия, чипсове, бисквити, пържени картофи, и др. съдържат такива мазнини. Всичко пържено, което си купувате е пържено в растителна мазнина.

Растителните мазнини са изключително вредни за организма. Те блокират клетъчните рецептори и възпрепятстват навлизането и използването на холестерола. Така той остава и се натрупва в кръвта. Освен това, растителните мазнини пречат на действието на щитовидната жлеза, а тя е основен фактор за обмяната на веществата. Почти винаги стимулирането на работата на щитовидната жлеза води до намалени нива на холестерол!

Отбелязваме, че в тази група на вредни растителни мазнини не включваме студено пресованите масла като зехтин и кокосово масло, както и кравето масло.

  1. Преумора и стрес

Преумората и стреса всяват хаус в организма и нарушават всички процеси. Само няколко дни недоспиване са достатъчни за да завишат сериозно стресовите ви хормони. От там следват нарушения в обмяната на веществата, включително и завишаване на холестерола. Това обикновено е краткотрайно смущение и бързо се нормализира. Но в една ситуация, когато се комбинират няколко фактора (умора, недоспиване, лични проблеми, напрежение в работата), може да има трайни последствия. 

  1. Напреднала възраст

С напредване на възрастта обмяната на веществата се забавя и организма по-трудно се справя с холестерола. С напредване на възрастта често има отлагания на холестеролови плаки в кръвоносните съдове и здравословните рискове са по-големи. Тези плаки вдигат кръвното налягане и натоварват сърцето. Освен това, могат да се запушат дадени кръвоносни съдове.

      4. Нарушения на метаболизма

Нарушенията на метаболизма са свързани с нарушена работа на щитовидната жлеза или черния дроб. Щитовидната жлеза е катализатора на обмяната на веществата и преноса на липиди до митохондриите за обработка. Когато функцията й е намалена, обмяната на холестерола спада и той се натрупва. Черния дроб има решаваща роля за активността на щитовидната жлеза. Ако черния дроб е интоксикиран и затруднен, той ще намали обмяната на веществата. В негова помощ се ползват антиоксиданти и детоксикиращи билки.

Как да решите проблема?!

 

Съвременната медицина използва лекарства наречени статини за намаляване на нивата на холестерол. Статините блокират ензима HMG-CoA редуктаза - първия ензим на следващата диаграма:

Блокирането на този ензим е абсолютно безумие! Погледнете колко производни има този ензим: Коензим Q10, Витамин Д, Стероидни и полови хормони, жлъчните соли, и т.н. Страничните ефекти са неизбежни. А ето и някои от тях:

- Диабет

- Инфаркт

- Увреждания на мускулната система

- Сексуална дисфункция

- Дисфункция на панкреаса и черния дроб

- Загуба на паметта

Дали ползите от приема на статини ще са по-големи от вредите? Не вярвам. 

За щастие има алтернативи:

- Ще си помогнете много, не само с холестерола, ако успеете да си помогнете със стреса. Прочетете статията за стреса тук.

- Премахването на вредните мазнини също ще ви помогне. Ако положите усилия сами да си приготвяте хубава, чиста храна, със сигурност ще има резултат.

- Спорта и свалянето на килограми са силно препоръчителни.

Натурални продукти с доказан ефект срещу холестерола са следните:

Червена оризова мая – ориз, който е ферментирал от маята Monascus purpureus и се използва в Азия от векове като храна, консервант, оцветител и ароматизатор, както и в традиционните лечебни растителни формули. Тя е част от хранителния режим в Китай, Япония и азиатските общности в САЩ. Клиничните данни показва, че Червената оризова мая може да намали общия холестерол, липопротеините с ниска плътност (LDL или „лош“) и триглицеридите. 

Коензим Q10 е важен антиоксидант, намиращ се във високи концентрации в човешко сърце и черния дроб. Коензим Q10 е част от електронната транспортна система на клетките и е критично необходим за АТР (т.е. за производство на енергия  в клетките). Q10 е един от основните субстрати подпомагащи ефикасната работа на митохондриите. Това позволява да се подобри обмяната на веществата, между които е и холестерола.

 

 По-стари По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация