Кошница 0

Стрес, Тревожност и Депресия - до тук!

Brain Health

 

Тревожност, депресия, панически атаки.. Често срещани състояния в съвременното напрегнато ежедневие. Подчертавам, че това са състояния на организма подложен на стрес. Човешкият организъм се опитва да се справи в ситуация, в която бива поставен. Паническите атаки и депресията са резултат от пренатоварването на организма и изчерпване на ресурсите му. Единици на милиони са тези с увреждания изискващи медицинска намеса. Но повечето страдащи приемат лекарства все едно са болни! Къде е логиката? Незнание може би? Ако е така, тази статия ще ви е от полза.

 

Вероятно е да имате някои от следните усещания:

 

 • чувствате безнадеждно и безпомощно
 • загубили сте интерес към приятели, дейности  и неща, на които преди се наслаждавахте
 • чувствате се уморени през цялото време
 • вашия сън и апетит са променени
 • не можете да се концентрирате или се усещате, че задачи които сте изпълнявали с лекота, сега ви затормозяват
 • не може да контролирате негативните си мисли , без значение колко се стараете
 • много повече от нормално сте раздразнителени, сприхави  или агресивени
 • приемате повече алкохол от нормалното или извършвате други безразсъдни дейности

Но защо?

Защото сте преживели или продължавате да преживявате даден вид стрес. Може да сте се лишили от сън или храна за даден период. Може да прекалявате с алкохол, физическа или умствена дейност. Най-често срещано е последното: дадено събитие пренатоварва вашия мозък. Тялото трябва да реагира за да осигури ресурс за този процес, но това си има цена. Процеси, като храносмилане, възстановяване на организма, всичко свързано с размоножителната система, и др. остават на заден план или тотално спират... за да бъде осигурена енергия за мозъка и мускулите.  

Човешкият мозък консумира нормално около 20% от глюкозата в кръвообръщене. В моменти на стрес консумацията нараства неимоверно и организма има механизми да повиши нивата на глюкоза в кръвта за да посрещне нуждите. Това се случва под въздействието на стресовите хормони - Кортизол и Адреналин.

Кортизола не случайно е наречен "хормон на стреса", а понякога и "хормона на смъртта". Той се произвежда от надбъбречните жлези основна функция му е вдига кръвната глюкоза. Кортизола в нормални нива е нужен за живота. Той ви дава енергия да станете сутрин, когато не сте се хранили няколко часа. Той регулира имунната система, има противовъзпалително действие и участва в метаболизма на мазнините, белтъците и въглехидратите. Кратки нужди от повече кортизол не са проблем, те са ежедневие. Проблемите идват когато сте под напрежение за дълги периоди. Тогава кортизола остава висок за прекалено дълго. Последствията са опустушителни за целия организъм - нарушен сън, нарушено храносмилане, висока кръвна глюкоза и диабет, високо кръвно налягане и сърдечни проблеми, унищожение на мозъчни центрове, и др. 

Кортизола е бавно действащ хормон - нивата му не спадат лесно и бързо, а при продължителен стрес регулацията на отделянето на хормона се нарушава и често е прекалено висок или нисък или с нестабилни нива.

При всяка стресова ситуация се отделя и адреналин.  Адреналина повишава пулса, вдига кръвното налягане и дава енергия. За пример: адреналина дава нечовешка сила на родители опитващи се да спасят децата си. Но адреналина предизвиква всякакви симптоми като панически атаки, трудно дишане, потене, стягане в гърдите и др. 

След силно стресово преживяване или доста продължително такова, не рядко остават трайни последствия и излизането от кризата е доста трудно. Появяват се тревожности, депресии, панически атаки, и т.н. Едната причина е че мисленето за случилото се продължава, което поддържа стреса. Другата причина е че стреса променя химията на организма. Изразходват се витамини и минерали, а възстановяването им е трудно тъй като и храносмилането е нарушено. Елементарен пример е че за да се поддържа високо кръвното налягане организма задържа солта а изхвърля калий и магнезий. Високите енергийни нужди изразходват витамин Б1 и магнезий. Триптофана, който се използва за производство на серотонин, също се пренасочва за производство на енергия.

Критични са промените при хормонът ацетилхолин, за който едва ли сте чували, но сте чували термина дисаутономия. Той е хормона на автономната нервна система (АНС) - регулира процеси като сърдечната дейност, храносмилането, работата на жлезите с вътрешна секреция, и др. Реакцията на стрес е следствие на взаимодействието именно на жлезите хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези. Стреса сваля нивата на ацетилхолин и отделянето на стресови хормони от надбъбречните жлези не се регулира добре. АНС излиза извън контрол и се получава дисаутономия. 

И така стреса се вкопава в живота на човек под формата на депресия или тревожност и започва ходенето по мъките..и лекарствата.

Относно лекарствата:

Съвременната медицина използва антидепресанти. Те са различни групи: SSRI, SNRI, MAO-I, и др. "I" в края означава инхибитор - спират разграждането на хормоните. SSRI блокират разграждането на серотонина. SNRI блокират разграждането на серотонина и норадреналина. MAO-I блокират разграждането на серотонина, ноарадреналина и допамина, но те не са популярни заради непоносимите странични ефекти.

Всички антидепресанти имат няколко големи проблема:

- Повечето лекарства са прекалено агресивни. При блокирането на разграждането на хормоните, нивата им скачат драстично и неконтролируемо. В случая на SSRI, може да се стигне до покачване на серотонина до над 800%, това са 8 пъти!!!. Симптомите на излишък от даден хормон са почти същите като при недостиг.

- Още по-неприятно следствие на драстичното увеличение на серотонина е потискането на допамина! Серотонина и допамина взаимно се балансират в мозъка. Допамина е " педала на газта", а серотонина е "спирачката". Когато вдигнете серотонина над нормалното му ниво, потискате допамина и получавате нов вид депресия. 

- Страничните ефекти са другия голям проблем. Прочетете листовката и ще се замислите дали страничните ефекти не са същите като причините за изписване на лекарството! Те са толкова непоносими, че антидепресантите обикновено се предписват заедно с успокоителни, които също водят до зависимост!

- Адаптацията е другия голям проблем. В случая на SSRI, за дълъг период се повишава количеството на серотонин в мозъка. Някои лекарства имат период на разпад над 15 дни! Мозъка реагира, като става по-малко чувствителен към серотонина и съвсем скоро нещата са както са си били преди да започне ползването на лекарството. Ако спрете лекарството, ще бъдете по-зле от преди да започнете да го ползвате.

Антидепресантите и успокоителните имат своето приложение когато има патологично (болестно) състояние, но при леки и умерени депресии не са добро решение.

Употребата на лекарствени средства прави депресивните състояния още по-упорити. Освен че водят до пристрастяване, антидепресантите почти винаги пренасищат мозъка със серотонин, а той в такива големи количества потиска допамина, води до умора и липса на мотивация и се утежнява депресията.

Но има и алтернатива:  

Основно средство при тревожни състояния (напрежение, страхове, паника) е  Ашваганда. Индийския женшен е може би най-популярната билка за третиране на тревожност и паническо разтройство. Ашваганда успокоява, но и дава приятна енергия на следващия ден като повишава хормона на щитовиднат жлеза Т3. Нормализира отделянето на адреналина и кортизола. В ниски дози (под 300 мг на ден) действа най-добре. Ашваганда възпира разпада на хормона ацетилхолин - изключително ценно действие за регулацията на реакцията на стрес. 

Това е едно изследване на Ашваганда, при което на 64 човека е даван 300мг екстракт в продължение на 60 дни. Резултатите показват спадане на усещането за стрес с 44% и спадане на кортизола с 27,9% след 60 дни. Впечатляващо! 

Ашваганда има силата да успокои до степен, че да намали и дори да премахне паник атаки. Ашваганда се често се комбинира успешно с билката Родиола - Златен корен. Родиола подобрява действието на допамина в челния дял на мозъка - там има значение. Също така, Родиола повишава нивата на хормона на щастието - серотонин в някои зони на мозъка. Друго важно свойство е да намалява производството на кортизол в следствие на стресова ситуация. Руснаците са провели много изследвания с Родиола. Резултатите показват значително завишена концентрация, мотивация и издръжливост. В комбинация, двете билки успокояват, подобряват самочувствието и усещането за стрес. Дозата е много важна при Родиола. С нея не трябва да се прекалява. За някои хора е достатъчно да отворят капсулата и да приемат само половината.

 

Задължително приемайте магнезий. Магнезия успокоява нервната система в това спор няма.  Желателно е да не вземате магнезиев оксид или сулфат - не се абсорбират добре и разхлабват. Най-много харесвам магнезиевия малат, тъй като малата дава енергия. Много хора се залъгват че са опитвали магнезий. Масово продуктите на пазара съдържат нищожно количество от елемента - едва около 10% от рекламирания грамаж. Това често се равнява на нищожните 40 мг в едно хапче при препоръчителен дневен прием от 400 мг. За сравнение, този продукт съдържа 140 мг магнезий:

Перика - Жълт Кантарион е с доказана ефективност при леки до средно тежки депресивни състояния (разпознават се по чувството за нещастие и отчаяние). Този екстракт е значително по-ефективен от всеки друг кантарион на пазара. Единствено Перика има патентован метод за запазване на най-ценната съставка на кантариона - хиперфорин. Тази съставка подобрява настроението, но се разрушава при контакт със светлина и кислород и само производителя Nature's Way (САЩ) гарантира 2% хиперфорин. Перика е популярна в САЩ и Западна Европа като средство за борба със сезонните депресивни състояния или заместване на антидепресанти. Ползвал съм Перика и мога да твърдя, че значително подобрява настроението. Категорично най-добрия натурален антидепресант. 

 

Витамин C - сваля кортизола и предпазва глутатиона. Глутатиона - основния антиоксидант на организма - има успокоителна функция в мозъка. За да има ефект се пие по над 1 грам на ден.  Обикновения Витамин С може да раздразни по-чувствителни стомаси. Не случайно витамин С се пие при простуда - сваля кортизола, с което моментално се засилва имунната система. Ако не сте го усетили, не сте го пили достатъчно и редовно. Препоръчително е да се приема Витамин С с биофлаваноиди - по-малко дразни стомаха и се абсорбира по-добре. Обикновения Витамин С в голяма част се изхвърля с урината.

Холин+Инозитол е  страхотно средство срещу паник атаки и за подобрение на настроението. Холина е основна съставка на хормона ацетилхолин. Инозитол е известно средство за борба с депресия и тревожност, използва се при обсесивно-компулсивно и биполярно разстройство, при спиране на антидепресанти и др. Инозитола е съставна част на клетъчните мембрани и регулира предаването на нервните импулси и действието на хормоните Серотонин и ГАБА. Холин и Инозитол се считат за Б витамини и освен множеството ползи за дейността на нервната система и черния дроб, са ефективно средство срещу паник атаки.

Холин & Инозитол 500 мг

Витамин Б1 не случайно е известен като витамина на стреса. Както вече споменах, бързо се изразходва при стрес. Б1 е нисък при много хора поради употребата на алкохол, цигари и антибиотици. Витамина е основен фактор за превръщането на глюкозата в енергия. Участва и в образуването на хормона ацетилхолин. Б1+магнезий е популярна комбинация против стрес. За много хора дори 1/4 таблетка Б1 е достатъчна.

Обърнете внимание и на следното:

 1. Погрижете се за добрия сън! Хормоналния баланс се възстановява със спане. 
 2. Спрете кафето! Кафето стимулира производството на адреналин и води до спадове на кръвната глюкоза. Освен това, кафето спира производството на успокоителния хормон ГАБА! Обърнете особено внимание на последното.
 3. Витамините от В групата участват във всички процеси на производство на енергия и хормони. Тези витамини са водно-разтворими и не могат да се съхраняват в големи количества в организма а при стрес бързо се изчерпват. Хапвайте храни богати на витамини (а не празни калории като захарта).
 4. Стабилизирайте кръвната глюкоза. Винаги започвайте деня си с „тежка“ закуска до един час след събуждане. Закуската трябва да е богата на белтъчини и мазнини. По този начин ще намалите производството на стресови хормони. В останалата част на деня се хранете през 3-4 часа.
 5. Бъдете активни. Дори да не се чувствате изпълнени с енергия, занимавайте се с нормалните си дейности.  Затварянето в себе си не е помогнало на никого.
 6. Опитайте медитация. Медитацията ще ви помогне да се успокоите, да мислите трезво и да се мотивирате. Отделете си сутрин и вечер по 20 минути спокойствие.  

В обобщение:

Трябва да свалите високия кортизол за да може да започне да се балансира организма. За целта използвайте билки като Ашваганда и Родиола (Перика при депресия). Много вероятно е да сте изразходили ценни вещества и ако се питате кои са те, шансовете са че са: Магнезий, Витамин Б1 и Холин. За да ускорите възстановяването почти сигурно ще се наложи да ги приемете допълнително. 

Ако понякога симптомите ви карат да се мислите за болни... Нямате заболяване! Всички симптоми са продукт на нуждата на мозъка от енергия и хормонален дисбаланс породен от продължителен стрес.. 

Ако имате въпроси, използвайте формата за контакт в долния десен ъгъл.

 

Още полезна информация:

Паник атаките

Повече за Ашваганда

Хареса ли ви статията? Оставете коментар!

Продуктите можете да намерите в секцията "Магазин" на страницата.

 

 

 

   По-стари По-нови


  • Атанас на

   ,здравейте от известно време получавам паник атаки постоянно се притеснявам че гаджето неме обича и че не получавам нужното внимание н3мога да се фокусирам върху работа все си мисля че нещо ми има какво пия как да излезна тоя затвор.!

  • GURUbg на

   Ивет, състоянието ви се нарича Еметофобия. Лекарите предписват антидепресант и успокоително. Вероятно Ашвагандата ще ви помогне.

  • Ивет на

   Здравейте, моят проблем е,че при изпити събирания като рожден ден семейни празници,среща с гадже, понякога дори и дискотека, от стрес или от нещо друго ме избива на повръщане, имам чувството, че имам страх от повръщане,не мога да излизам с приятели , получавам позив при вида на храня в такива състояния, но не се мисля за дебела нито искам да отслабвам, наистина ще се побъркам

  • Ели на

   Много Ви благодаря! Оказа се от скенера, че имам дискова херния между С3 и С4. Болките са неописуеми. От там започнаха всичките ми проблеми миналата година, но решиха че е на нервна почва и ме натъпкаха с ксанакс и антидепресанти. Сега се доказа от какво е. Уви ми е трудно да се оправя от тези лекарства погрешно изписани.

  • Ели на

   Много Ви благодаря! Оказа се от скенера, че имам дискова херния между С3 и С4. Болките са неописуеми. От там започнаха всичките ми проблеми миналата година, но решиха че е на нервна почва и ме натъпкаха с ксанакс и антидепресанти. Сега се доказа от какво е. Уви ми е трудно да се оправя от тези лекарства погрешно изписани.  Напишете коментар

  Коментарите се одобряват преди публикация