Кошница 0

Стрес, Тревожност и Депресия - до тук!

Brain Health

 

За всички е ясно, че стреса причинява тревожността и депресията. Симптомите са неприятни и упорити. Но как да се отървете?!

Тревожността и депресията е едно от най-често срещаните състояния в днешното напрегнато и стресиращо ежедневие. Ако страдате от тревожност или липса на енергия, продължете да четете. Дори да смятате, че нямате проблем, продължете да четете. Може да успеете да помогнете на някой близък.

Симптомите

Познати ли са ви следните признаци:

 • чувствате безнадеждно и безпомощно
 • загубили сте интерес към приятели, дейности  и неща, на които преди се наслаждавахте
 • чувствате се уморени през цялото време
 • вашия сън и апетит са променени
 • не можете да се концентрирате или се усещате, че задачи които сте изпълнявали с лекота, сега ви затормозяват
 • не може да контролирате негативните си мисли , без значение колко се стараете
 • много повече от нормално сте раздразнителени, сприхави  или агресивени
 • приемате повече алкохол от нормалното или извършвате други безразсъдни дейности

 

Причините

Освен ако е патологично състояние, депресията е състояние на ниска енергия - физическа и психическа, както и последващия хормонален дисбаланс. Мозъка контролира нормалното производство на енергия, а самия той, като орган, има нужда единствено от кислород и глюкоза (кръвна захар).

Енергията на мозъка (и в следствие на целия организъм) се контролира основно от два хормона - допамин и кортизол

Допамина е хормон на мотивацията и се синтезира от мозъка. Той е мозъчен стимулант - енергизира мозъка и ви позволява да преследвате целите си. Допамина ви държи фокусирани върху важните и носещи удоволствие начинания. По този начин той регулира  честотата на работа на мозъка и енергоразхода му. При ниски нива на допамин не сте фокусирани, а ви мъчат десетки мисли всяка секунда и се изтощавате. Друга важна функция на допамина е ограничаване на отделянето на инсулин. Инсулина сваля кръвната глюкоза и когато не е ограничен я сваля до нежелани нива. Допамина забавя чревната перисталтика и позволява доброто усвояване на всички хранителни вещества.

Кортизола е хормон на стреса. Той се произвежда от надбъбречните жлези и също дава енергия, като вдига кръвната глюкоза. Кортизола в нормални нива е нужен за живота. Той ви дава енергия да станете сутрин, когато не сте се хранили няколко часа. Той регулира имунната система, има противовъзпалително действие и участва в метаболизма на мазнините, белтъците и въглехидратите. Кратки нужди от повече кортизол не са проблем, те са ежедневие. Проблемите идват когато сте под напрежение за дълги периоди. Тогава кортизола остава висок за прекалено дълго. Последствията са опустушителни за целия организъм - нарушен сън, нарушено храносмилане, висока кръвна глюкоза и диабет, високо кръвно налягане и сърдечни проблеми, унищожение на мозъчни центрове, и др. 

Кортизола е бавно действащ хормон - нивата му не спадат лесно и бързо. При продължителен стрес, кортизола през цялото време произвежда глюкоза в нужда на мозъка. Високата кръвна глюкоза предизвиква отделяне на допълнително количество инсулин и така се образуват мастните натрупвания по корема и ханша при хората под постоянен стрес. 

Високия енергоразход на мозъка с времето води до умора, тревожността и депресията. Често се появяват и панически атаки, тъй като за осигуряване на енергия която не е от храна е нужен адреналин. Адреналина разгражда телесната маса за да осигури повече глюкоза. Но адреналина предизвиква всякакви симптоми като панически атаки, трудно дишане, потене, стягане в гърдите и др. Ако усетите парене във врата или "стискане за гушата" - адреналин е! Адреналина с времето изчерпва двата успокоителни хормона на организма - серотонин и ГАБА, чиято задача е да му противодействат.  

В процеса на негативизъм, тревожност, нарушен сън и недохранване се изчерпва и допамина. Тогава може да загубите и целите в живота и състоянието да стане съвсем тежко. 

Критични са промените при хормона ацетилхолин, за който едва ли сте чували. Той е хормона на автономната нервна система - регулира процеси като сърдечната дейност, храносмилането, работата на жлезите с вътрешна секреция, и др. Последната роля е изключително важна. Реакцията на стрес е следствие на взъимодействието на жлезите хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези. Последните отделят кортизола и адреналина. Ацетилхолина регулира работата на тези три жлези. Твърди се, че в следствие на продължителен стрес нивата на ацетилхолин са ниски и съответно, отделянето на адреналин и кортизол е "извън контрол".  Стреса увеличава активността на ензима, който разгражда ацетилхолина - ацетилхолинестераза. Възстановяването на нивата на ацетилхолин е може би най-важния фактор за премахване на тревожността и паниката

Друг неприятен ефект е промяната в "химията" на организма. Задържат се минерали като Мед и Натрий, и др. Изхвърля се Цинк и Калий. Изразходват се особено бързо Магнезий, витамините В и С, т.е. заменят се успокоителните елементи със стимулиращи. При загубата на тези елементи, черния дроб изпитва затруднение в детоксикацията и производството на енергия.  

 

Как фармацията опустушава живота ви!

Съвременната медицина лекува чрез антидепресанти. Те са различни групи: SSRI, SNRI, MAO-I, и др. "I" в края означава инхибитор - спират разграждането на хормоните. SSRI блокират разграждането на серотонина. SNRI блокират разграждането на серотонина и норадреналина. MAO-I блокират разграждането на серотонина, ноарадреналина и допамина, но те не са популярни заради непоносимите странични ефекти.

Всички антидепресанти имат няколко големи проблема:

- Повечето лекарства са прекалено агресивни. При блокирането на разграждането на хормоните, нивата им скачат драстично и неконтролируемо. В случая на SSRI, може да се стигне до покачване на серотонина до над 800%, това са 8 пъти!!!. Симптомите на излишък от даден хормон са почти същите като при недостиг.

- Още по-неприятно следствие на драстичното увеличение на серотонина е потискането на допамина! Серотонина и допамина взаимно се балансират в мозъка. Допамина е " педала на газта", а серотонина е "педала на спирачката". Когато вдигнете серотонина над нормалното му ниво, потискате допамина и получавате нов вид депресия. 

- Страничните ефекти са другия голям проблем. Прочетете листовката и ще се замислите дали страничните ефекти не са същите като причините за изписване на лекарството! Те са толкова непоносими, че антидепресантите обикновено се предписват заедно с успокоителни, които също водят до зависимост!

- Адаптацията е другия голям проблем. В случая на SSRI, за дълъг период се повишава количеството на серотонин в мозъка. Някои лекарства имат период на разпад над 15 дни! Мозъка реагира, като става по-малко чувствителен към серотонина и съвсем скоро нещата са както са си били преди да започне ползването на лекарството. Ако спрете лекарството, ще бъдете по-зле от преди да започнете да го ползвате.

Антидепресантите и успокоителните имат своето приложение когато има патологично (болестно) състояние, но при леки и умерени депресии не са добро решение.

Употребата на лекарствени средства прави депресивните състояния още по-упорити. Освен че водят до пристрастяване, антидепресантите почти винаги пренасищат мозъка със серотонин, а той в такива големи количества потиска допамина, води до умора и липса на мотивация и се утежнява депресията.

 

Работещо решение   

В зависимост дали състоянието е депресивно или тревожно се използват различни средства:

 

При депресивни състояния:

 

Перика - Жълт Кантарион е с доказана ефективност при леки до средно тежки депресивни състояния (разпознават се по чувството за нещастие и отчаяние). Този екстракт е значително по-ефективен от всеки друг кантарион на пазара. Единствено Перика има патентован метод за запазване на най-ценната съставка на кантариона - хиперфорин. Тази съставка подобрява настроението, но се разрушава при контакт със светлина и кислород и само производителя Nature's Way (САЩ) гарантира 2% хиперфорин. Перика е популярна в САЩ и Западна Европа като средство за борба със сезонните депресивни състояния или заместване на антидепресанти. Ползвал съм Перика и мога да твърдя, че значително подобрява настроението. Категорично ней-добрия натурален антидепресант. 

 

При тревожни и панически състояния:

Вариант за успокоение при тревожни състояния (напрежение, страхове, тревога) е да приемате Ашваганда. Индийския женшен е може би най-популярната билка за третиране на тревожност и паническо разтройство. Ашваганда успокоява, но и дава приятна енергия на следващия ден като повишава хормона на щитовиднат жлеза Т3. Контрира отделянето на адреналина и кортизола.  В ниски дози (под 300 мг на ден) действа по-добре. Ашваганда възпира разпада на хормона ацетилхолин - изключително ценно действие за регулацията на реакцията на стрес.

Това е едно изследване на Ашваганда, при което на 64 човека е даван 300мг екстракт в продължение на 60 дни. Резултатите показват спадане на усещането за стрес с 44% и спадане на кортизола с 27,9% след 60 дни. Впечатляващо! 

Други помощни средства:

Ашваганда има силата да успокои до степен, че да намали и дори да премахне паник атаки. Ашваганда се често се комбинира успешно с билката Родиола - Златен корен. Родиола подобрява действието на допамина в челния дял на мозъка - там има значение. Също така, Родиола повишава нивата на хормона на щастието - серотонин в някои зони на мозъка. Друго важно свойство е да намалява производството на кортизол в следствие на стресова ситуация. Руснаците са провели много изследвания с Родиола. Резултатите показват значително завишена концентрация, мотивация и издръжливост. В комбинация, двете билки успокояват, подобряват самочувствието и усещането за стрес. Клиентите ни страдащи от панически състояния са много доволни от двете билки.

 

Задължително приемайте магнезий. Магнезия успокоява нервната система в това спор няма.  Желателно е да не вземате магнезиев оксид или сулфат - не се абсорбират добре и разхлабват. Най-много харесвам магнезиевия малат, тъй като малата дава енергия. Много хора се залъгват че са опитвали магнезий. Масово продуктите на пазара съдържат нищожно количество от елемента - едва около 10% от рекламирания грамаж. Това често се равнява на нищожните 40 мг в едно хапче при препоръчителен дневен прием от 400 мг. За сравнение, този продукт съдържа съдържа 140 мг магнезий:

 

Витамин C - сваля кортизола и предпазва глутатиона. Глутатиона - основния антиоксидант на организма - има успокоителна функция в мозъка. За да има ефект се пие по над 1 грам на ден.  Обикновения Витамин С може да раздразни по-чувствителни стомаси. Не случайно витамин С се пие при простуда - сваля кортизола, с което моментално се засилва имунната система. Свалянето на кортизола сваля и тревожността. Ако не сте го усетили, не сте го пили достатъчно и редовно. Препоръчително е да се приема Витамин С с биофлаваноиди - по-малко дразни стомаха и се абсорбира по-добре. Обикновения Витамин С в голяма част се изхвърля с урината.

Билките помагат, но трябва да си помогнете и сами. Следните мерки са не по-малко важни от билките:

 1. Погрижете се за добрия сън! Хормоналния баланс се възстановява със спане. Необходимо е спокойствие за да се намали производството на стресови хормони и да се спре изчерпването на хормоните на доброто настроение. Не ползвайте успокоителни! Освен, че водят до зависимост, те пречат на добрия възстановяващ сън и също потискат мозъка и пречат на производството на допамин. Ако изберете да ползвате Ашваганда, едва ли ще имате проблем със съня. Статията ми за съня четете ТУК!
 2. Спрете кафето! Кафето стимулира производството на адреналин и води до спадове на кръвната глюкоза. Освен това, кафето спира производството на ГАБА! Обърнете особено внимание на последното.
 3. Витамините от В групата участват във всички процеси на производство на енергия и хормони. Тези процеси са силно активни при стрес и депресия. Тези витамини са водно-разтворими и не могат да се съхраняват в големи количества в организма и при стрес бързо се изчерпват. Хапвайте храни богати на витамини (а не празни калории като захарта).
 4. Стабилизирайте кръвната глюкоза. Винаги започвайте деня си с „тежка“ закуска до един час след събуждане. Закуската трябва да е богата на белтъчини и мазнини. По този начин ще намалите производството на стресови хормони. В останалата част на деня се хранете през 3-4 часа за да поддържате стабилна кръвна глюкоза и производство на „добри“ хормони. 
 5. Бъдете активни. Дори да не се чувствате изпълнени с енергия, занимавайте се с нормалните си дейности.  За синтез на допамин се изисква да допринасяте за бъдещето си.
 6. Опитайте медитация. Медитацията ще ви помогне да се успокоите, да мислите трезво и да се мотивирате. Отделете си сутрин и вечер по 20 минути спокойствие. Седнете. Изправете гърба.  Изправете главата. Не мислите за абсолютно нищо! Усетете мощта в гърдите си! Ако усетите някакви мисли, просто ги отблъснете и насочете вниманието си върху дишането си. Всеки път когато усетите някоя мисъл, преместете вниманието си върху приятния полъх на въздуха в ноздрите ви.   
 7. Осъзнайте силните си страни! Имате ги! Когато ги осъзнаете, наблегнете на тях и вървете напред. Ако не се правяте с тази задача, консултация с психолог може да ви е от полза.
 8. Когато се чувствате стабилни помислете за детоксикация на черния дроб. Стреса винаги води до натрупване на токсини, които оставят трайни последици върху храносмилането, енергията и психиката.

Когато се стабилизирате трайно, можете да увеличите плодовете и да запазите само суплементите, които харесвате.

Ако понякога симптомите ви карат да се мислите за болни... Нямате заболяване! Всички симптоми са продукт на нуждата на мозъка от енергия и хормонален дисбаланс породен от продължителен стрес. Вие решавате дали ще позволите на стреса да ви опустушава живота. 

Ако имате въпроси, Гуру ще ви отговори. Използвайте формата за контакт в долния десен ъгъл.

Още полезна информация:

Паник атаките

Повече за Ашваганда

Хареса ли ви статията? Оставете коментар!

Продуктите можете да намерите в секцията "Магазин" на страницата.

 

 

 

 



  По-стари По-нови


  • Атанас на

   ,здравейте от известно време получавам паник атаки постоянно се притеснявам че гаджето неме обича и че не получавам нужното внимание н3мога да се фокусирам върху работа все си мисля че нещо ми има какво пия как да излезна тоя затвор.!

  • GURUbg на

   Ивет, състоянието ви се нарича Еметофобия. Лекарите предписват антидепресант и успокоително. Вероятно Ашвагандата ще ви помогне.

  • Ивет на

   Здравейте, моят проблем е,че при изпити събирания като рожден ден семейни празници,среща с гадже, понякога дори и дискотека, от стрес или от нещо друго ме избива на повръщане, имам чувството, че имам страх от повръщане,не мога да излизам с приятели , получавам позив при вида на храня в такива състояния, но не се мисля за дебела нито искам да отслабвам, наистина ще се побъркам

  • Ели на

   Много Ви благодаря! Оказа се от скенера, че имам дискова херния между С3 и С4. Болките са неописуеми. От там започнаха всичките ми проблеми миналата година, но решиха че е на нервна почва и ме натъпкаха с ксанакс и антидепресанти. Сега се доказа от какво е. Уви ми е трудно да се оправя от тези лекарства погрешно изписани.

  • Ели на

   Много Ви благодаря! Оказа се от скенера, че имам дискова херния между С3 и С4. Болките са неописуеми. От там започнаха всичките ми проблеми миналата година, но решиха че е на нервна почва и ме натъпкаха с ксанакс и антидепресанти. Сега се доказа от какво е. Уви ми е трудно да се оправя от тези лекарства погрешно изписани.



  Напишете коментар

  Коментарите се одобряват преди публикация