Кошница 0

Фибромиалгия

Фибромиалгията е синдром със следните симптоми:

- мускулно-скелтна болка

- умора

- главобол и трудност да се концентрираш

- нарушение на съня, депресия и др.

Науката не е съвсем на едно мнение относно причината за синдрома. Като цяло тя е в липса на клетъчна енергия и завишено активиране на NMDA рецепторите (проучване за NMDA активация от глутамат и мускулна болка). 

До момента няма намерена по-добра терапия за фибромиалгията от тази с Магнезиев Малат. В много публикации съм писал за ползите от магнезия, а конкретно за фибромиалгия ефектите са поне следните:

- Магнезия e необходим за преработката на глюкозата в пируват; за образуването на глюкоза от белтъци; за протичането на цикъла на Кребс - основен енергиен източник за организма.

- Магнезия е необходим при мускулно съкращение. При съкращението се извършва обмяна на натрий и калий вътре и извън клетката, а магнезия е необходим за да могат тези елементи да се върнат обратно.

- Магнезия блокира NMDA рецепторите за въздействието на глутамата.

Ефектите от Малата, още наричан малиева киселина, са по-важните. Малиевата киселина е известна като детоксикатор на черния дроб, подобно на други киселини от цикъла на Кребс. Цитрусовите плодове имат подобна слава и тя е заради наличието на цитрат, които в цикъла на Кребс се преобразува в малат (вижте схемата):

Защо тогава цитрусовите плодове не помагат при фибромиалгия? Защото цикъла на Кребс често е блокиран от тежки метали, от недостиг на антиоксиданти или от недостиг на витамини.

Реално, най-добре би било да се използва оксалоацетат, но той е нестабилен и не се предлага на пазара. За това пък, малата много лесно се преобразува на оксалоацетат - една реакция. При тази реакция NAD+ се преобразува на NADH (два енергийни компонента) и вече NADH е основен елемент за детоксикация на черния дроб. 

Освен това, оксалоацетата се използва в цикъла на уреята - премахване на най-токсичния продукт на метаболизма - амоняка (както е видно от схемата горе).  За амоняка и преди съм писал, че е много силен активатор на NMDA рецепторите! Малата е най-добрия продукт за детоксикация на амоняка.

Следващата схема показва преобразуването на оксалоацетата в аспартат, който участва в цикъла на уреята:

 

Вижда се отново производство на NADH, но и още два ефекта. Оксалоацетата спомага за преобразуването на глутамата на алфа-кетоглутерат (АКГ). Вече споменах, че глутамата стимулира NMDA рецепторите. Реално, той е толкова силен стимулант, че причинява клетъна смърт - така наречената екситотоксичност. Ясно е, че не искаме високи нива на глутамата (и аспартама... и мононатриевия глутамат!). Не по-маловажно е производството на АКГ. От по-горната схема е видно, че АКГ вече е участник в цикъла на Кребс и съответно се използва за производство на енергия.

И така... този продукт....:

... има въздействие върху достатъчно обменни процеси в организма за да гарантира облекчение от фибромиалгията. А, като допълнителни ползи от Магнезиевия Малат можете да очаквате, подобрена чревна функция (помага при запек), душевно спокойствие и подобрение на съня, избавяне от мускулни крампи и гърчове, подобрено възстановяване след физическо натоварване (премахва млечната киселина), и др.

 По-стари По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация