Кошница 0

Отслабване без глупости!

General Health

Идва периода от годината когато всеки се замисля да свали някой килограм, ако може 10-15. И то за 2 месеца! Не е невъзможно, но или ще си навредите или ще си върнете обратно теглото. За това, без глупости...

В България е пълно с разбирачи и всеки дава акъл. Някои дори по телевизията говорят глупости. Наскоро гледах една дама ("експерт" по йога и фитнес) да обяснява, че за да остслабнем трябва да спрем хляба, солта и захарта. Жалко, че съществуват такива експерти.. 

Хляба, говоря за пълнозърнестия хляб, е чудесен източник на витамини и минерали. 3 филийки хляб ви дават:

100% от дневната доза манган

60% селен

25% от витамини Б1 и Б3

20% от магнезий, мед, фосфор, натрий

значително количество (над 10%) от витамини Б2,Б6,Б9,К1, цинк, желязо

Хубаво, не яжте хляб. Но вероятно в последващ момент ще си давате парите за тези същите витамини и минерали да лекувате хронична умора или да се избавите от стрес, и т.н. 

Солта. Солта задържа водата в организма. Но нека да сме наясно. Мазнини ли ще сваляме или ще се дехидратираме. Солта е натриев хлорид - двата са минерали, от които организма има нужда. Натрия е основен елемент за генериране на клетъчна енергия. Обмяната на натрия и калия през клетъчната мембрана генерират енергия. Техния баланс гарантира, че клетките ще са достатъно хидратирани за да функционират. Натрия се използва за транспорт на витамини и протеини от червата към кръвта. Необходим е на бъбреците за да филтрират кръвта, на сърцето за поддържане на нормална работна честота, и т.н. Хлорида е основна част на стомашната киселина - солна киселина. Когато започнете да губите солта, ще усетите проблемите с храносмилането и усещането все едно ви е промит стомаха. Веднъж загубите ли баланса на електролитите е много трудно да го възстановите. Има случаи на "отравяне с вода" - хора избягващи солта и пиещи много вода умират.

Захарта. Добре, прекаляването със захарта не е на добре. Тя се абсорбира много бързо и в големи количества рязко покачва кръвната захар. В дългосрочен план е вредно. Освен това, захарта не съдържа абсолютно никакви витамини и минерали, а за да се обработи консумира такива. При лоша диета прекалено много захар изразходва най-вече витамин Б1 и магнезия. Но! Захарта е изключително лесна за усвояване. При пристъп на ниска кръвна захар или ниско кръвно една бучка захар оправя проблема за минути. Захарта дава енергия, много лесно и бързо възстановява гликогена (запаса от енергия на черния дроб и мускулите) и успокоява. Успокоява поне по две причини: разчиства кръвта от повечето аминокиселини, при което триптофана навлиза в мозъка и произвежда серотонин; и временно занижава стресовите хормони тъй като не са нужни за производство на кръвна захар. Захарта не е толкова лоша, колкото се говори. Далеч по-гнусни са растителните мазнини и консервантите, които се влагат в сладките изкушения. Но от два бонбона на ден и две лъжички захар в кафето нищо няма да ви стане, не се вманячавайте.

Още глупости:

Диети от сорта "само картофи" или "само ябълки" са самозаблуда. И при двете силно занижавате приетите калории и на практика гладувате. Бъдете сигурни че тъпкано ще си го върнете. При картофите има и ефекта на калия. Пренасищате организма с калий и започвате да уринирате прекалено много. Ефекта е основно загуба на вода.

Диети от почти само белтъчни храни и почти никакви въглехидрати - меса, яйца, млечни изделия и зелени салати. За кратък период от време (5-10 дни макс) има ефект но трябва да пиете доста вода и да увеличите солта. Не одобрявам и такава диета поради простата причина, че товари организма. Белтъчните храни произвеждат много амоняк, а той е силно токсичен. Завишаването на амоняка вдига кортизола 3-4 пъти и започва разграждането на тъкани. При такава диета въглехидратите са сведени до минимум, а именно те най-лесно премахват амоняка. Освен това липсата на въглехидрати сваля серотонина в мозъка. Последното, заедно с завишения кортизол = нервничене, раздразнителност, проблеми със съня и т.н. Сами разбирате, че такава диета не е за всеки!

Упражнения. Отнася се основно за дамите. Инструктажи от сорта "вдигнете си краченцето назад 20 пъти и ще имате страхотно дупе" са пълна глупост. Също и "правете по 200 коремни преси на ляво, на дясно и с усукване и ще направите тези прекрасни плочки". Гарантирам ви, че бабите ни доста повече са се напрягали на нивата, пък не съм видял някоя изваяна. Това са рекламни трикове. Коремните мускули са прекалено малка мускулна група и тренирането им почти не променя калорийния баланс на организма.

Както разбирате, почти всичко е реклама за да се продават тренировъчни програми, хранителни режими, книги и т.н. Останалото са евтини трикове, като бърза загуба на вода.

Истината е една. Ако приемате по-малко калории от колкото горите, ще свалите килограми. И обратното. Ако искате да отслабнете, просто трябва да приемате по-малко храна и повече да се движите. Храненето, с две думи, е 6 дни ограничения и 1 ден по-стабилно (може даже пица или бургер в този ден). Ако губите над 2% от теглото си на месец яжте повече и обратното.

Хубаво е човек да прави нещата в правилния ред. За да горите мазнини трябва да имате поне нормална мускулна маса. Мускулите горят мазнини, а онези "любовните дръжки" - те само си висят там. Така че, преди да започнете да гладувате и да тичате, добре е да потренирате с тежести в залата няколко месеца.

Повечето хора не могат да отслабнат понеже са стресирани. Стресовите хормони (кортизол и адреналин) водят до постоянно висока кръвна захар. От там, постоянно висок инсулин, който блокира горенето на мазнини. Ако сте от стресираните, прочетете поредиците за стреса ТУК. И знайте, че отслабването е стрес за организма. Ако ви преследват тревожни или депресивни мисли и в същото време започнете агресивно да отслабвате, не очаквайте добро развитие на нещата. Първо ума трябва да е спокоен.

Очаквайте втора част на статията, в която ще дам още насоки около храненето и суплементите за отслабване. Нали не се заблуждавате, че фейсбук фитнес звездите продаващи хранителни режими не приемат добавки ;)

 

 По-стари По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация