Кошница 0

Рейши - при тревожност, алергии, безсъние, рак и др.

Brain Health General Health

Хората са се разболявали и са лекувани хиляди години преди да се появят модерната медицина и фармацията. В тази статия ще представя едно от лечебните средства използвано в продължение на хилядолетия -Рейши (Ganoderma lucidum). 

Рейши е лечебна дървесна гъба вирееща в Китай. Била е рядко разпространена и "резервирана" за императорските особи. Гъбата е била безценен лек за множество болести и става все по-известна в развитите държави. В днешни дни Рейши се отглежда и се разпространява като тинктура, чай или капсули.

Основните и доказани ползи от гъбата Рейши са:

1. Тревожност, депресия и безсъние

Рейши е адаптоген - тя нормализира дейността на жлезите регулиращи реакцията към стрес - хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези. Гъбата се използва от страдащи от напрежение, тревожност, депресия. При проучване проведено сред 48 жени страдащи от рак на гърдата е използвана Рейши. След 4 седмично лечение участничките са установили значително по-ниска тревожност, депресивност и повече наслада от живота. Някои страдащи от панически атаки получават значително подобрение от гъбата.

Рейши е доста добро средство за борба с безсънието, но при нея го няма ефекта на умората на следващия ден. Дори напротив - усеща се повече енергия.

2. Алергии

Рейши намалява хистамина - хормона отговорен за алергичните реакции. Този ефект се потвърждава от това изледване. Рейши и Кверцитин са най-широко използваните натурални антихистамини. Гъбата може да се използва при сезонни алергии, хронични бронхити и др. Както съм писал в други статии, хистамина стимулира кортизола и адреналина. При някои хора в осовата на паник атаките стоят алергични реакции. 

3. Рак

Може би най-популярния ефект на Рейши е анти-карциногенния. Гъбата е широко използвана за превенция и вероятно лечение на различни видове рак. В хода на 13 седмично изследване на действието на Рейши е установено 50% намаление на размера на тумура.

4. Противовъзпалително, антибактериално и антиоксидантно действие

Китайската медицина традиционно използва Рейши при ревматизъм, инфекции и възпаления на дихателната и пикочната система. Това изследване потвърждава противовъзпалителните, антимикробните способности на Рейши, както и блегоприятното въздействие върху антиоксидантните ензими супероксид дисмутаза и глутатион пероксидаза. 

5. Сваля кръвното и подобрява липидния профил

Рейши може да намали кръвното налягане и това изследване го доказва. Гъбата може да подобри HDL холестерола и да намали триглицеридите, както показва друго изследване

6. Тонизира мозъка, подобрява мисленето и паметта

Рейши повишава енергията на мозъка и елиминира невротрансмитери, които го забавят (изследване). Консумиращите гъбата се радват на по-ясно мислене и подобрена памет.

7. Лекува бъбреците и черния дроб

Това изследване, проведено с 14 пациента страдащи от протеинурия, потвърждава лековития ефект върху бъбреците.

Друго изследване показва че Рейши предпазва от увеличение на черния дроб при умерена консумация на алкохол.

Още за Рейши:

Рейши регулира имунната система като стимулира основния цитокинин на Th1 имунните клетки - интерферон гама. Именно Th1 имунната система се бори с раковите образования. Th2 имунна система е точно противоположното - тя се стимулира от стрес, тютюнопушене, възпаления, и др. Всички те стимулират стресовия хормон кортизол - хормона убиец. Хората с доминираща Th2 имунна система се разболяват по-често. При тях Th1 имунния отговор е потиснат и съответно е намалена способността за борба с настинки, вируси, унищожаване на тумурни клетки и т.н.

Рейши съдържа бета глюкан - мощен имуностимулатор, полезен и за сърдечната система тъй като понижава лошия холестерол.  

Рейши е ACE инхибитор - понижава задържането на натрий и вода и съответно понижава кръвното налягане.

Рейши стабилизира мастоцитите (клетки отделящи хистамин) и значително подобрява алергичните реакции. 

Моя опит с Рейши:

Определено се усеща приятен успокоителен ефект от гъбата. Смятам че за доста хора такава доза успокоение ще е достатъчна за по-нормално ежедневие. Съня е по-дълбок и продължителен. Усеща се минимално увеличение на енергията на другия ден, но повече едва ли може да се очаква. За повече енергия бих предпочел Кодрицепс, Шизандра или Родиола. 

Рейши съм ползвал едва няколко дни тъй като не желая да си свалям кръвното налягане. За повечето ползи от Рейши е необходим продължителен и редовен прием. 

Аз използвах този продукт:

Произведен е от фирма на която имам доверие и е стандартизиран да съдържа 10% полизахариди - полезните съставки на гъбата.

 

В заключение:

Рейши е чудесено средство срещу стреса, високото кръвно, алергиите, настинките, вирусите и възпаленията. Тези ефекти са добре изследвани и доказани. За ефективността срещу ракови образувания има нужда от повече доказателствен материал. Рейши е имуномодулатор - засилва определени части на имунната система и може да не се отрази добре на хора с автоимунни заболявания. Гъбата може да попречи при химиотерапия. Рейши разрежда кръвта и може да забави кръвосъсирването. Американската асоциация по безпосността на билковите продукти определя Рейши като безопасна в нормални дози.  

Рейши можете да намерите в секцията "Магазин" на страницата.

 

 

 

 

 По-стари По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация