Кошница 0

За силен имунитет и спортни постижения

General Health

Странното "нещо" на снимката е Кордицепс (Cordyceps sinesis). Гъба, която набира все повече почитатели и има доста приложения. Основните са:

-  при слаба имунна система

-  при хронични заболявания на дихателната система

-  при липса на енергия 

-  при сексуална дисфункция

-  подобрява сърдечната функция

-  предпазва черния дроб 

-  подобрява работата на бъбреците и надбъбречните жлези

-  анти-туморно действие

Кордицепс е адаптоген. Подобно на женшен, ашваганда, бакопа и др., гъбата засилва съпротивителните сили на организма. Под съпротивителни сили разбирайте силна имунна система, енергия и кислород. Древната китайска медицина препоръчва Кордицепс за увеличаване на физическите възможности, засилване на имунитета, подобряване на работата на вътрешните органи и дълголетие.

Ползотворните действия на гъбата стават достояние на все повече хора в цял свят. Огромното търсене провокира рекордни цени и през 2012г. цената на Кордицепс достига $100,000 за кг.  

Твърди се, че успехите в бягането на китайския женски олимпийски отбор през 1993г. се дължат именно на Кордицепс. Състезателките буквално разбиват няколко световни рекорда. Множество елитни фитнес и бодибилдинг спортисти използват гъбата за подобрение на аеробната издръжливост и възстановяването. Малко известен ефект от Кордицепс е, че модулира нивата на стресови хормони и азотен оксид. При добре тренирани спортисти, гъбата нормализира отделянето на кортизол и азотен оксид. Установено е, че при тях тези ефекти са притъпени, а това вреди на възстановяването. Кортизола лекува микротравмите, получени от физическите натоварвания, а азотния оксид разтваря кръвоносните съдове за да се доставят повече хранителни вещества и кислород. 

Ефектите от Кордицепс върху имунната система са впечатляващи.В днешни дни стреса е ежедневие и последиците върху имунитета на човека са неизбежни. При едни се отразява по-леко, при други по-тежко, при едни по-рано, при други с течение на времето, но се отразява. Стресирания човек е с намален имунитет. Дали е случайно колко "популярни" станаха вирусите и гриповете последните години? Има ги във всякакви разновидности - пролетни, летни, зимни, стомашни, и др. Пораженията от стреса върху имунната система се изразяват в уязвимост към вируси, инфекции, развитие на автоимунни заболявания, и др.  Кордицепс има способността да възстанови броя белите кръвни телца и да ги направи по-ефективни. Проучване проведено сред здрави и болни от левкимия участници показва увеличение на активността на белите кръвни телца с 74% при здравите и 400% при болните участници. Именно белите кръвни телца осигуряват имунната защита на организма. 

Правени са проучвания в Китай и Япония върху ефективността на Кордицепс при ракови заболявания. При болни от рак на белия дроб освен химиотерапия са използвани 6 грама от гъбата и е установена редукция на туморните образувания с 46%. В друго изследване на пациенти с различни видове туморни образувания, Кодрицепс запазва броя на белите кръвни телца и води до значително намаление на образуванията. 

Гъбата е много ефективна при хронични прблеми на дихателната система. Кордицепс прави дишането по-леко и обогатява организма с кислород.Този ефект определено се усеща и прави гъбата любима на страдащите от астма или хроничен бронхит. А колко е важно да получавате достатъчно кислород?! Ето какво откриваме като напишем в Гугъл "хипоксия" (недостиг на кислород) - умора, главобол, стягане в сърдечната област, сърцебиене и т.н. 

Гъбата е чудесна за сърцето. Кислорода е не малък плюс за него. Все пак, основната функция на сърцето е да движи кръвта, с което разнася хранителни вещества и кислород. Богатата на кислород кръв намалява натоварването на сърцето. Ефектите на Кордицепс върху сърдечната система са изследвани и е установено, че Кордицепс намалява кръвното налягане и коригира аритмията. Ефектите върху холестерола също не са за пренебрегване. Различни изследвания показват 10-20% сваляне на общия холестерол и триглицеридите, както и до 30% подобрение на "добрия" HDL холестерол.

Кодрицепс увеличава енергията. От този ефект освен спортистите, често се възползват и хора с ниски нива на енергия или хронична умора. Кордицепс съдържа множество компоненти необходими за производството на енергия - някои Б витамини, коензим Q10, както и аденозин. Аденозина е гръбнака на основното енергийно съединение на клетката - АТФ (аденозинтрифосфат). 

Десетки изследвания са правени с Кордицепс и са доказани множество благоприятни ефекти върху черния дроб, бъбречната функция, панкреаса, както и надбъбречните жлези. Няма да се спирам на тях, но можете да очаквате подобрение в работата на тези органи ако приемате Кордицепс.

Другите значим ефекти са върху либидото и репордуктивната система. Понякога наричат гъбата "тибетска виагра". Кордицепс е използван при експеримент с почти 800 участника страдащи от сексуална дисфункция. След 40 дни 64,8% от участниците са имали значително подобрение. 

Моите впечатления от Кордицепс след една опаковка са: определено повече въздух - усеща се при тичане; повече енергия, но не е нещо което да те разтърси, а приятно енергизиращо; не мога да кажа относно имунитета - не е нещо, което да се усети. 

В обобщение:

Ако имате слаб имунитет, нужда от повече енергия, проблеми с дихателната система или сърдечната система или пък страдате от сексуална дисфункция, много вероятно е Кордицепс да ви бъде от огромна полза.

Ако искате да се предпазите от вирусите през зимния сезон, Кордицепс може да настрои имунната система и да ви предпази. Естествените клетки-убийци ще са в достатъчен брой и достатъчно активни за да ви предпазят.

Ако спортувате, поинтересувайте се от Кордицепс. Енергията, аеробната издръжливост и подобреното възстановяване ще са ви от полза.

 

 По-стари По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация