Кошница 0

Лечение на Гастрит

Gut health

Гастрита представлява възпаление на стомашната лигавица. Много често срещано е и е много неприятно и болезнено.

Със сигурност всеки в даден момент е усетил паренето под гръдната кост и е прибягвал до лъжичката сода за хляб.

Причините за възникване на възпалението са основно приема на лекарства и стрес. Алкохола, кафето и тютюнопушенето също могат да допринесат за увреждането на стомашната лигавица, но почти никога не са основна причина.

Аспирин, болкоуспокяващи, антибиотици, противовъзпалителни лекарства съдържащи ибупрофен са силни дразнители на стомашната лигавица и от тях започва гастрита.

 

Подхода на медицината

Съвременната медицина използва няколко методики за лечение на гастрита и киселините и ефекта от всичките е един и същ - блокиране или намаляване на стомашната киселина.

Най-популярни от лекарствата са от типа инхибитори на протонната помпа. Постоянно се рекламират по телевизията. Те блокират секрецията на водородни йони (H+). Последните се комбинират с хлоридни йони (Cl-) и формират  солна киселина (HCL). Това е стомашната киселина. 

Друг вид използвани лекарства са H2-блокерите (имената им завършват на -тидин). Те блокират H2 хистаминовите рецептори. Хистамина стимулира отделянето на стомашна киселина. Блокирането на тези рецептори, естествено спира производството на киселина.

Трети вид лекарства са антиациди. Те действат по подобие на содата - силна основа са и неутрализират стомашната киселина. Обикновено съдържат калциев карбонат и магнезиев хидроксид.

Това лечение е много лоша идея!

Медицинската обосновка е, че премахването на стомашната киселина за месец дава възможност на лигавицата да заздравее. Личния ми опит с всички опоменати лекарства показва (а той е около 10 годишен!) че те не лекуват! В тази статия, също както правя във всички други, няма да оставя читателите да вярват само на моите впечатления и твърдения, а ще посоча и проучвания. Всички проучвания, които изследват дългосрочната ефективност на тези лекарства, показват че те не лекуват:

- Според това проучване в рамките на 1 година при 80% от пациентите симптомите се възобновяват.

- Според това проучване в рамикте на 6 месеца при 82% от пациентите симптомите са се възобновили.

- Според това проучване в рамките на 6 месеца при 90% от пациентите симптомите се възобновяват.

Освен че не работят тези лекарства ще ви навредят! Производството на стомашна киселина е критично за здравето. Тя разгражда хранителните вещества до такива, които могат да се използват от организма. Белтъците трябва да бъдат разградени до аминокиселини. За да се случи това е нужен ензима пепсин. Пепсин не се отделя ако PH в стомаха не спадне под 3, а това става само в присъствието на достатъчно солна киселина. В отсъствието на солна киселина храната навлиза в червата несмляна и там поражда възпаления. Така се получават заболявания като Синдром на раздразненото дебело черво, алергии към млечни продукти и глутен, заболявания на щитовидната жлеза и др.

При намалената киселинност в стомаха не се абсорбира витамин B12! Силно занижена е и абсорбцията на минерали като магнезий, желязо, цинк и др. Това са предпоставки за множество заболявания.

При намалена киселинност в стомаха се създават условия за развитие на патогенни бактерии в стомаха и червата. Прословутата бактерия Хеликобактер Пилори, за която се твърди, че е причина за язви, гастрит и киселини, не може да издържи нормалната стомашна киселинност. Тя се размножава и развива само когато спадне PH в стомаха. Още по-неприятно е, че механизма на оцеляване на бактерията е да пречи на производството на стомашна киселина и тя го прави "вкопавайки" се дълбоко в стомашната лигавица, при което образува и защитен филм с който се предпазва. Множество други бактерии и патогени не биват унищожени в стомаха и развиват колонии в червата. 

Недоказано "съвпадение" е, че много от приемащите продължително време лекарства от типа инхибитори на протонната помпа претърпяват операция за премахване на жлъчния мехур!

Спирането на тези лекарства след продължителен прием си е истинско мъчение. При спирането се получава така наречения "rebound effect" - един вид отприщване на киселината, при което, ако стомаха не е 100% здрав, болката е нетърпима. 

 

Алтернативно лечение

За щастие науката се развива и се се разработват продукти, които не само да спират симптомите ами да лекуват.  Освен това са и произведени от плодове, билки и растения, а не са чиста "химия". Ще ви представя някои от тях:

Д-Лимонен

Jarrow d-Limonene 60 caps - Д-лимонен 60 капс.

Продукта представлява етерично масло, екстракт от корички на цитрусови плодове. Д-Лимонен образува защитно покритие върху стомашната лигавица и й позволява да оздравее. Освен това, стимулира двете фази на детоксикация на черния дроб, което е много важно за премахването на храносмилателните проблеми. Фаза 2, конкретно, е образуването на жлъчни киселини, които освен че  разграждат мазнините, се използват от черния дроб за изхвърляне на повечето токсини. 

Аз съм много доволен от Д-Лимонен. Изцяло премахна паренето в стомаха и киселините. Пил съм го по 1 сутрин 20 минути преди закуска за 1 месец. Съветвам ви да изчакате тези 20 минути за да не усещате вкус на портокали до обяд. 

DGL

NOW DGL 400mg 100 дражета

DGL е екстракт от билката сладък корен. При този екстракт е премахната съставката глициризин, която има свойството при продължителен прием да вдига кръвното налягане. DGL също действа като предпазва стомашната лигавица и й позволява да оздравее. Екстракта съдържа множество флаваноиди, които са много полезни за храномилателната система.

От DGL също съм много доволен. Ползвах го успоредно с Д-Лимонен докато свърши опаковката. Сдъвква се по 1 хапче 20 минути преди храна. 

Тези два продукта решиха моя проблем с гастрита до там, че да мога да ям чесън или да пия червено вино без никаква болка или киселини.

Ако имате въпрос, Гуру ще ви отговори. Използвайте формата за контакт в долния десен ъгъл.

Още статии за здравето на храносмилателната система можете да прочетете ТУК!

 По-стари По-нови


 • GURUbg на

  Милена, DGL пих един месец и Д-ЛИМОНЕН през ден. Не виждам как продукт за лечение на гастрит и киселини може да е противопоказен при гастрит :)

 • Милена Станимирова на

  Здравейте, аз съм с хроничен повърхностен гастрит и си купих DLG, тъкмо го започвам. Въпросът ми към Вас е колко време приемахте двата продукта, за които пишете? Също така, тук четох https://apteka.framar.bg/30066643/суонсън-д-лимонен-екстракт-от-портокалови-кори-капсули-250-мг-60, че Д-лимонен не се препоръчва при хора с гастрит. В същото време, на други места пише точно обратното. Благодаря за отговора,
  Поздрави

 • GuruBG на

  Марина, вземайте Д-лимонен, Инулин, DGL и Slippery Elm и ще се оправите от гастрита.

 • Марина Илиева на

  Диагнозата ми е ерозивен гастрит,с постоянни киселини от всякаква храна,постоянно с хапчета за киселини но сега започнаха и болките каквото ям и ме боли.

 • Боян Бойчев на

  Диагнозата ми е банален според лекарите хроничен гастрит. Еритемо-ексудативен, неспецифичен или суперфициален според тримата различни доктори. Няма бактерия. Стрес + лошо хранен + алкохол на гладно е причината според мен. Разви се за около месец.
  Въпроса ми е има ли пълно оздравяване на този гастрит. До степен такава, че лигавицата да се възстанови до нормалният си вид и да не се виждат промени при гастроскопия?
  Благодаря!


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация