Кошница 0

Терапия на киселинен рефлукс

Gut health

 

Киселинния рефлукс, или както популярно го наричаме „стомашни киселини“, може да има много причини. По-популярните са:

  • Преяждане
  • Ядене на някои дразнещи храни, като домати, чесън, шоколад, люти храни, и др.
  • Пиене на алкохол, кафе или газирани напитки
  • Наднормено тегло
  • Пушене
  • Редовен прием на лекарства, като аспирин и други болкоуспокояващи, лекарства за кръвно, мускулни релаксанти
  • Развитие на бактерии като Хеликобактер Пилори.

Това, което реално се случва е едно от следните:

- Сфинкетера в долната част на хранопровода не се за затваря правилно. Това се случва при по-пълните хора. Същото се получава при прилагане на натиск в корема – външен или вътрешен (от много храна, тесни дрехи, газирани напитки). Друга причина могат да бъдат хормонални промени породени от стрес, включително, ниска функция на щитовидната жлеза.

- Лигавицата на стомаха е възпалена. Това се получава при стрес, при ползване на обезболяващи лекарства (аспирин), антибиотици, при пушене, от дразнещи храни и напитки. В лигавицата на стомаха се намират клетките произвеждащи стомашните сокове. При възпаление те не действат пълноценно.

- Недостатъчно количество стомашни киселини. Противно на всички схващания, много често киселините са МАЛКО, а не много. Предизвиквам ви следващия път като получите киселини да изпиете лъжица оцет. Когато киселините са малко, храната не може да бъде смляна и застоява в стомаха. Организма се опитва да се освободи от нея и я избутва обратно нагоре (подобно на повръщането). Бактерията Хеликобактер пилори пречи на стомаха да произвежда киселина. При преяждане на стомаха му е трудно да произведе достатъчно киселина и често резултата е рефлукс.

Медицината решава проблема със стомашните киселини като прилага лекарства наречени „инхибитори на протонната помпа“. Те блокират производството на киселина в стомаха. Това е особено грешен подход! Стомаха трябва да е кисел за да смели храната и да могат да се усвоят всички витамини и минерали. Освен това, тези лекарства имат множество странични действия, като камъни в жлъчката, невъзможност за усвояване на магнезий, цинк, витамин В12 и всички болести породени от намалената ниската стомашна киселинност.

Ако е ниска киселинността в стомаха доста добър вариант е  Бетаин. Бетаина е единствената добавка създадена специално за целта. Той се съдържа натурално в цвеклото в малки количества. Добавката съдържа също еинзима Пепсин, който под въздействието на солната киселина се активира. Пепсина разгражда белтъците до аминокиселини и така те могат да се абсорбират от организма. 

Now Betaine HCL 648mg 120caps - Бетаин 120 кап.

За производството на стомашна киселина е необходимо наличието  на водородни йони, хлор, цинк и витамин В1. Водородните йони организма си ги произвежда. Хлор се поема със трапезната сол - натриев хлорид. Цинк и витамин В1 можете да си закупите като хранителна добавка.

 

Друго много ефективно средство е Д-Лимонен.

Jarrow d-Limonene 60 caps - Д-лимонен 60 капс.

Продукта представлява етерично масло, екстракт от корички на цитрусови плодове. Д-Лимонен образува защитно покритие върху стомашната лигавица и й позволява да оздравее. Освен това, стимулира двете фази на детоксикация на черния дроб, което е много важно за премахването на храносмилателните проблеми. Фаза 2, конкретно, е образуването на жлъчни киселини, които освен че  разграждат мазнините, се използват от черния дроб за изхвърляне на повечето токсини. 

Аз съм много доволен от Д-Лимонен. Изцяло премахна паренето в стомаха и киселините.

Ако имате гастрит не е препоръчително да приемате Бетаин преди да излекувате гастрита, за което DGL ще ви помогне. DGL е екстракт от билката Сладък корен. Важно е да знаете, че Сладкия корен има страничния ефект да вдига кръвното. При DGL съставката виновна за това е премахната. Дъвчете по една-две таблетки 20 минути преди всяко ядене и ще усетите разликата. DGL успокоява и предпазва лигавицата на стомаха. 

NOW DGL 400mg 100 дражета

Погрижете се за щитовидната жлеза. Тя контролира силата на затваряне на сфинктера на хранопровода. Ако е ниска функцията й, това води до рефлукс. Прочетете статиите за щитовидната жлеза ТУК.

Не на последно място, намалете използването на лекарства, храни и напитки, дразнещи стомаха.

Стреса е основен фактор за появата на множество видове стомашни проблеми. Статиите за контрол на стреса ще намерите ТУК.

 

Още статии за здравето на храносмилателната система можете да намерите ТУК.По-стари По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация