Кошница 0

Правилното лекуване на киселините в стомаха

Gut health

 

Киселинния рефлукс, или както популярно го наричаме „стомашни киселини“, може да има много причини. По-популярните са:

 • Преяждане
 • Ядене на някои дразнещи храни, като домати, чесън, шоколад, люти храни, и др.
 • Пиене на алкохол, кафе или газирани напитки
 • Наднормено тегло
 • Пушене
 • Редовен прием на лекарства, като аспирин и други болкоуспокояващи, лекарства за кръвно, мускулни релаксанти
 • Развитие на бактерии като Хеликобактер Пилори.

Това, което реално се случва е едно от следните:

- Сфинкетера в долната част на хранопровода не се за затваря правилно. Това се случва при по-пълните хора. Същото се получава при прилагане на натиск в корема – външен или вътрешен (от много храна, тесни дрехи, газирани напитки). Друга причина могат да бъдат хормонални промени породени от стрес, включително, ниска функция на щитовидната жлеза.

- Лигавицата на стомаха е възпалена. Това се получава при стрес, при ползване на обезболяващи лекарства (аспирин), антибиотици, при пушене, от дразнещи храни и напитки. В лигавицата на стомаха се намират клетките произвеждащи стомашните сокове. При възпаление те не действат пълноценно.

- Недостатъчно количество стомашни киселини. Противно на всички схващания, много често киселините са МАЛКО, а не много. Когато киселините са малко, храната не може да бъде смляна и застоява в стомаха. Организма се опитва да се освободи от нея и я избутва обратно нагоре (подобно на повръщането). Бактерията Хеликобактер пилори също пречи на стомаха да произвежда киселина. При преяждане на стомаха му е трудно да произведе достатъчно киселина.

Медицината решава проблема със стомашните киселини като прилага лекарства наречени „инхибитори на протонната помпа“. Те блокират производството на киселина в стомаха. Това е особено грешен подход! Стомаха трябва да е кисел за да смели храната и да могат да се усвоят всички витамини и минерали. Освен това, тези лекарства имат множество странични действия, като камъни в жлъчката, невъзможност за усвояване на магнезий, цинк, витамин В12 и всички болести породени от намалената ниската стомашна киселинност.

Правилния подход е различен в зависимост от причината.

 • Ако е ниска киселинността в стомаха, Betaine HCL ще ви помогне. Бетаина стимулира производството на стомашни киселини. Той се съдържа натурално в цвеклото. 

Now Betaine HCL 648mg 120caps - Бетаин 120 кап.

 • За производството на стомашна киселина е необходимо наличието водородни йони, хлор, цинк и витамин В1. Водородните йони организма си ги произвежда. Хлор се поема със трапезната сол - натриев хлорид. Цинк и витамин В1 можете да си закупите като хранителна добавка.

NOW Optizinc 30 mg 100 caps. - Цинк 100 кап.

 • Ако имате раздразнена лигавица на стомаха или вземате лекарства за киселини и искате да ги спрете, DGL ще ви помогне. DGL е екстракт от билката Сладък корен. Важно е да знаете, че тази билка има страничния ефект да вдига кръвното. При DGL съставката виновна за това е премахната. Дъвчете по две таблетки 20 минути преди всяко ядене и ще усетите разликата. DGL успокоява и предпазва лигавицата на стомаха. Добре ще направите, ако приемате и аминокиселината Л-глутамин. От нея има много ползи.  Л-глутамин се използва за храна на клетките покриващи вътрешността на стомаха. В рамките на 1 месец подхранването с Л-глутамин и предпазния ефект на DGL и d-Limonene премахват трайно гастрита.

NOW DGL 400mg 100 дражета

 • d-Limonene е екстракт от корички на цитрусови плодове. Тази съставка покрива лигавицата на стомаха и й позволява да оздравее. Също така, детоксикира черния дроб. Много хора успяват да спрат лекарствата за рефлукс използвайки този екстракт. Пие се по 1 капсула сутрин 20 мин. преди ядене за 1 месец. 

Jarrow d-Limonene 60 caps - Д-лимонен 60 капс.

 • Погрижете се за щитовидната жлеза. Тя контролира силата на затваряне на сфинктера на хранопровода. Ако е ниска функцията й, това води до рефлукс. Прочетете статиите за щитовидната жлеза ТУК.
 • Не на последно място, намалете използването на лекарства, храни и напитки, дразнещи стомаха.
 • Стреса е основен фактор за появата на множество видове стомашни проблеми. Статиите за контрол на стреса ще намерите ТУК.

При мен ситуацията беше особено неприятна. Имах киселини, гастрит и ниска функция на щитовидната жлеза. Приемах и лекарство против киселини, което спрях. Като начало, приемах всяка сутрин в продължение на месец d-Limonene за да потуша излищните киселини при спирането на лекарството. ГСлед това излекувах гастрита с DGL (по 2 хапчета преди всяко ядене) и Л-глутамин (по 5 грама сутрин и вечер на гладно) за 1 месец. След това използвах Betain HCL и Цинк да върна киселиността на стомаха.

Още статии за здравето на храносмилателната система можете да намерите ТУК.По-стари По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация