Кошница 0

Салата при Хипотиреоидизъм?

Endocrine health

Салата от моркови, естроген, хипотиреоидизъм. Между трите има връзка и тя се "крие" в чревната флора. 

Твърди се, че в червата на човек има около 2 кг бактерии. Тези бактерии са значителен фактор за здравето на всеки организъм.  Чревните бактерии обработват всичко постъпило в червата и произвеждат хранителни вещества, витамини, хормони ... и токсини. Токсините произведени от тези бактерии наричаме ендотоксини.

Ендотоксините навлизат в кръвообращението и предизвикват системна интоксикация и възпаления. Реакцията на организма е да произвежда кортизол за да потушава възпалението. Допълнителния кортизол, освен че предизвиква нервност и тревожност, затруднява обръщането на неактивните хормони на щитовидната жлеза в активни. Така се забавя обмяната на веществата, затормозява се работата на черния дроб и детоксикацията на всякакви видове токсини. Токсини са и различните видове естрогени, които се улавят от черния дроб и се изхвърлят чрез жлъчните сокове.

При недостатъчна секреция на стомашни сокове, забавена чревна перисталтика (запек) или забавен метаболизъм, в червата навлиза много несмляна храна. Тази храна е храна за бактериите намиращи се в червата. Храненето на чревните бактерии е процес на ферментация при която се отделят токсини.

Основния механизъм за контрол на патогенните бактерии и гъбичките е телесната температура. Тя се регулира от щитовидната жлеза. Вдигането на температура при инфекциозни заболявания е активиране на този механизъм.

При ниска функция на щитовидната жлеза бактериите са извън контрол, стомашната секреция е занижена, метаболизма е забавен и детоксикацията на черния дроб е затруднена.  Точно така, щитовидната жлеза е отговорна не само за производството на енергия, но и за храносмилането, чревната перисталтика (запека е чест симптом на ниска функция), контрола на гъбички като кандида и др.

Хипотиреоидизма има множество възможни причини. Някои от тях съм описал в тези статии:

"Нежния пол и щитовидната жлеза"

"Хипотиреоидизъм или адреналинова умора"

"Тайната зад Хашимото"

Но как салата от моркови може да помогне при хипотиреоидизъм?! Морковите са особено богати на несмилаеми фибри. Тези фибри изчистват ендотоксините в червата и не им позволяват да навлязат в кръвообращението. Освен това морковената салата отстранява естрогените, които черния дроб изхвърля чрез жлъчните сокове. Ако не бъдат отстранени, естрогените се реабсорбират в червата и остават в организма. Тази реабсорбция на естрогените, допълнително утежнява интоксикацията от ежедневния контакт с ксеноестрогени (от пластмасите), синтетични естрогени (от противозачатъчни), фитоестрогени от храни (соеви продукти и ленено семе) и други токсини наподобяващи естрогена.

Естрогените доказано водят до ракови заболявания. Високия естроген води до висок TBG (тиронин-свързващ глобулин) - това е протеин, който се свързва с хормоните на щитовидната жлеза. Колкото повече е естрогена, толкова повече е TBG и толкова по-малко са активните хормони на щитовидната жлеза - свободно T3.

Морковената салата спомага за изчистването на ендотоксините и естрогените. По този начин се балансират хормоните естроген, прогестерон, тиреоидните хормони и кортизола.

Добавянето на зехтин, натурален ябълков оцет, малко сол и кокосово масло, прави действието на салатата още по-пълноценно. Оцета и кокосовото масло са антибактериални. Кокосовото масло значително засилва функцията на щитовидната жлеза. Зехтина стимулира отделянето на жлъчни сокове и чревната перисталтика.  

Други храни с подходящо съдържание на фибри са овесените ядки и картофите. Те обаче, са по-малко препоръчителни тъй като представят храна за чревните бактерии. Морковената салата, не сок, си остава най-подходяща за целта.

Други ползи от морковите са значителното количество витамин А и витамин К. При тестове с витамин А са постигани резултати като намаляване на TSH и едновременно увеличение на Т3. Витамин А има способността да намалява автоимунните реакции и съответно риска от поява на Хашимото. 

Една морковена салата на ден ще ви помогне да намалите ендотоксините, естрогените и да премахнете възпаленията и произлизащото от тях завишаване на кортизола. Последното не е никак маловажно. Стреса и кортизола са друга основна причина за хипотиреоидизъм. Повече за контрола на стреса и кортизола можете да прочетете в статията "Стрес, Тревожност и Депресия - До Тук!".

Въпрос към Гуру можете да зададете като използвате формата за контакт в долния десен ъгъл.

Хареса ли ви статията?  Оставете коментар!По-стари По-нови


 • marova на

  много хубави статии

 • Кристина Рапман на

  Здравейте!
  До началото на 2016г. бях с хашимото и хипотиореоидизъм. Сега , края на 2017г. съм с хашимото и хипер функция, но не слабея, напротив с няколко наднормени килограма съм. Салата от моркови ще ми бъде ли полезна след като се препоръчва при хипо функция?
  Благодаря предварително!

 • Ивайло на

  Много добра статия!
  Вероятно сте запознат с изследванията на д-р Рей Пит ,който препоръчва яденето на суров морков всеки ден за регулация на хормоните. Освен това описва опасностите на ядковите полиненаситени мазнини ,като основни източници на възпалени и хипотиреодизъм
  http://raypeat.com/articles/

 • GURUbg на

  Теменужка,
  Ако имате някакъв въпрос, задайте го! Последния ви коментар ми показва, че изобщо не сте погледнали приложените линкове.
  Ще цитирам първите 2 изречения от последния линк:
  “Thyroid diseases are more prevalent in women, particularly between puberty and menopause. It is wellknown that estrogen (E) has indirect effects on the thyroid economy.”
  В другите изследвания пише за ефекта на фибрите върху естрогена и хормоните на щитовидната жлеза.

 • Temenouzhka на

  Но не намерих някаква директна връзка с това, което сте публикували.Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация