Кошница 0

Гладуване и нервност

General Health

Възможно ли е недохранването да води до тревожност, проблеми с щитовидната жлеза, адреналинова умора, и др.?

Да, възможно е!

Първите симптоми на недохранване са:

- импулсивност

- тревожност

- раздразнителност

- хиперактивност

Много хора започват да приемат успокоителни за да потушат тези симптоми.

При продължително гладуване може да усетите още:

- умора

- апатия

- депресия

- дехидратация

- отчаяние

- агресия

- мускулна атрофия

- ниско кръвно налягане

- всевъзможни състояния в следствие загуба на витамини - анемия, диабет, и др.

Разпознавате ли някои от симптомите? Не е задължително да присъстват всичките за да сте сигурни, че не се храните добре. 

От както започнах да се занимавам с този блог, доста хора с различни проблеми се свързаха с мен. Всеки един от тях или е подложен или е бил подложен на сериозен стрес. Почти никой не се храни добре, не спи достатъчно или не се движи достатъчно. При подобен режим организма трудно се възстановява от преживяния стрес. 

Ще обясня как и защо недохранването е виновно за неподозирани симптоматики, но като начало ще опиша някои функции на органи и хормони в организма.

Надбъбречните жлези, кортизол и адреналин

Надбъбречните жлези произвеждат няколко вида хормони, между които са стресовите хормони кортизол и адреналин. Основната функция на тези два хормона е да осигуряват необходимите нива на кръвната захар в отсъствието на храна. Тези хормони стимулират черния дроб да освобождава глюкоза, която той съхранява под формата на гликоген. И двата хормона са хормони на катаболизма - разграждат мазнини и други тъкани за да ги превърнат в глюкоза. Освен че осигуряват глюкоза, кортизола и адреналина увеличават пулса и кръвното налягане, учестяват дишането и още много други промени, които усещаме като тревожност, припряност и напрежение.

При нормални обстоятелства, кортизола е най-висок сутрин при събуждане, когато не сте се хранили 8-10 часа. С течение на деня, кортизола постепенно спада и вечер преди сън е почти на нула. Ако вечер или нощем кортизола е по-висок пречи на съня. Това може да се получи при стрес.

За това, как стреса причинява умора на надбъбречните жлези и как да се излекувате, можете да прочетете в статията за "Адреналиновата умора".

Щитовидната жлеза и черния дроб

Тези два органа контролират енергията на организма. Щитовидната жлеза произвежда хормоните, които ускоряват всички функции на клетките - производство на енергия и топлина, детоксикация, и т.н. Ако няма възпиращи фактори (като липса на йод и селен, недостиг на калории, възпаления, токсини и др.), количеството хормони произвеждани от щитовидната жлеза зависи от енергийните нужди - колко се движите, каква е температурата на околната среда, и др. Това е причината да препоръчвам на страдащите от хипотиреоидизъм да се движат.

Поредицата за здравето на щитовидната жлеза ще намерите ТУК.

Между множеството функции на черния дроб са съхранението на глюкоза и детоксикацията. Голяма част от храната се трансформира в глюкоза, която ако не бъде използвана на момента, се складира като гликоген в черния дроб и мускулите или като мастна тъкан. При постоянен стрес, прекалена физическа активност или недостатъчен прием на калории гликогеновите запаси на черния дроб са ниски и се налага да се отделя много адреналин за да се осигури глюкоза от разграждане на тъкани. Адреналина, естествено предизвиква нервност и превъзбуда.

Стреса и физическата активност изискват производството на енергия, което е процес на оксидация. При оксидацията се формират токсини и свободни радикали - това е нормален процес. Черния дроб детоксикира голяма част от тях чрез антиоксиданти като глутатион, витамин С, витамин Е, селен, цинк, и др. Когато някой от тези антиоксиданти се изчерпа, черния дроб спира производството на енергия. Той спира обръщането на хормоните на щитовидната жлеза в активни и така възпира по-нататъшно изчерпване на антиоксидантите. По тази причина е важно диетата да бъде пълноценна откъм витамини и минерали, а приема на антиоксиданти е препоръчителен. 

Калориен баланс 

След като описах реакциите на организма при недостиг на калории, ще дам някои насоки как да проверите калорииния си баланс.

Дори нищо да не правите, в организма протичат процеси - храносмилане, мисловна дейност, дишане, и др. Тези процеси изразходват енергия. Доста енергия! В интернет има доста калкулатори за калории, където задавате теглото, пола и възрастта си и те изчисляват нуждата ви от калории. Ето един такъв:

Калориен калкулатор - нужни калории

Пример за жена висока 165 см, тегло 55 кг, възраст 30г при заседнал начин на живот:

Калории за поддържане на теглото:1606

За същата жена при активен начин на живот получаваме следния резултата:

Калории за поддържане на теглото:2075

2075 калории трябва да консумирате за да не губите тегло! 100гр свинска пържола е равна на 260 калории. Колко са жените които изяждат ежедневно храна равна по калории на 8 свински пържоли (.. просто пример)?! Не са много.

Не е особено трудно да проверите колко калории консумирате в даден ден. Може да използвате калкулатор като този:

Калориен калкулатор - храна 

Сравнете резултата от първия калкулатор и втория. Ако изяждате по-малко калории от колкото имате нужда, би трябвало да отслабвате, но това не е задължително. Възможно е метаболизма да спадне до такава степен, че да започне пълнеене. Състоянието си е истински хипотиреоидизъм и е защитна реакция на организма в опит да запази енергия и хранителни вещества.

Възможно е също да изяждате повече калории от нужните и да не пълнеете. Няма как да се отчете енергоразхода на мозъка, а той може да бъде значителен. При високо нервно напрежение нуждата от калории може да нарасне дори с 50-60%! Нуждата от калории на жената от примера може да надхвърли 3,000 калории.

След като вероятно сте установили, поне в широки граници, дали имате недостиг на калории, нека разгледаме кога и каква храна приемате.

Редовно и пълноценно хранене 

Прекалено много хора нямат време да се хранят или имат лоши хранителни навици. Организма реагира по начин угоден на за него и неизгоден за вас. Ако сутрин, до час след събуждане, не приемете достатъчно храна, кортизола ще се качи прекалено високо и едва ли ще спадне до вечерта за да можете да спите спокойно. А и ще ви държи напрегнати целия ден.

След като закусите обилно е важно да продължите да се храните на всеки 3-4 часа. Толкова време отнема храносмилането. След като приключи този процес, отново идва ред на стресовите хормони да поддържат кръвната захар. Не бива да го допускате.

Ако приемате предимно въглехидрати, те се смилат прекалено бързо. Отделят прекалено много енергия за прекалено кратко време и следва рязък спад на кръвната захар и отново "е ред" на стресовите хормони. Мазнините и фибрите забавят смилането на храната стабилизират кръвната захар.

Много храни дават калории, но не съдържат витамини и минерали. Такива са безалкохолните напитки, захарните изделия, белия хляб. Белия ориз и картофите също не са особено богати на хранителни вещества. В почти всички публикации съм писал как липсата на дадени витамини и минерали води до депресии, хипотиреоидизъм, диабет, и др. Храната трябва да е балансирана и разнообразна за да не се позволи изчерпване на хранителни вещества или намеса на стресовите хормони в регулацията на кръвната захар. 

Стреса и храненето

Както споменах по-горе, прекомерния стрес покачва нуждата от калории. При краткотраен стрес е малко вероятно да усетите недостига на калории. Стресовите хормони вкарват организма в "авариен режим" - енергията се набавя чрез разграждане, а не от обработка на храна. Храносмилането остава на заден план и често чувството за глад липсва. Някои хора неосъзнато, но умишлено предизвикват аварийния режим, тъй като при него кръвната захар е висока и ги кара да се чувстват добре. Те започват деня си с кафе и цигара и често не се хранят поне до обяд. Те стимулират стресовите хормони и потушават глада. Тези хора живеят така с години, но когато стреса се покачи прекомерно или се изчерпат дадени хранителни вещества или калориите не достигат прекалено дълго, и при тях настъпва крах.

В дългосрочен план енергоразхода от стреса не може да бъде компенсиран с хранене. Това, което обикновено се случва, е че се стига до преумора или прием на антидепресанти. И в двата случая организма е буквално претоварен от серотонин, а серотонина потиска апетита! Антидепресантите почти винаги целят увеличаване на серотонина. Преумората винаги е съпътствана с прилив на серотонин поради разграждането на тъкани при което се освобождава аминокиселината триптофан, който е предшественик на серотонина.

Друга вреда от стреса е изчерпването на някои минерали и витамини. На първо място са магнезий, калий, цинк и витамин С. Кортизола предизвиква изхвърлянето на калий и магнезий. И двата минерала са успокоителни. При стрес първите симптоми са сърцебиене, високо кръвно налягане, мускулно и нервно напрежение. Те почти винаги са резултат от загубата на калий и магнезий. Тези два елемента са също електролити - те поддържат водната хомеостаза. Сърцебиенето често пъти е резултат на нарушение на електролитния баланс и дехидратация. Ниските нива на калий и магнезий са предпоставка за сърдечни проблеми. Сърдечни проблеми произлизат и от неблагоприятното влияние на стресовите хормони върху холестерола и триглицеридите, от къдете произлизат холестероловите плаки по кръвоносните съдове.

При стрес организма бързо изразходва цинк, витамините от група В и витамин С. Всички те са успокоителни и са нужни за производство на енергия. Опитвали ли сте да приемете 20-30 мг цинк преди лягане? Някои хора го ползват като приспивателно. Толкова успокоителен елемент е цинка.

Друго неприятно следствие от стреса са продължителните периоди на висока кръвна захар. Не мислете, че големия проблем са мазнините по корема. Диабета обикновено е генетично зависим, но често се "отключва" от стрес.

Поредицата на тема стрес можете да прочетете ТУК.

Нормалната ни диета е богата на натрий и бедна на калий. Бедна е на магнезий и на цинк. Бедна е и на витамини. Предизвиквам ви да проверите колко магнезий приемате от храната си всеки ден. В страницата на BB-team можете да проверите съдържанието на всяка храна. Дневния препоръчителен прием на магнезий е поне 400мг. При стрес или възстановяване 400 мг е препоръчителния прием освен приема от храна.

Изводите:

1. Храненето трябва да е редовно и пълноценно - с достатъчно калории, витамини и минерали. Това създава предпоставки за нормално функциониране на жлезите с вътрешна секреция. Също така, елиминира нуждата от секреция на стресови хормони с цел поддържане на кръвната захар. 

2. В условия на висок стрес нуждата от калории, витамини и минерали значително нараства. Малко вероятно е да компенсирате тези нужди чрез хранене. Препоръчително е от хранителните елементи да приемате допълнително поне магнезий.

3. Препоръчителния подход включва редовно и балансирано хранене съпътствано с контрол на стреса. В периоди на завишен стрес е уместно използването на билки, витамини и минерали. Ашваганда  може значително да намали чувството за стрес и тревожност. Повече по темата можете да прочетете в тази статия.

 Хареса ли ви статията? Оставете коментар!

 

 

 

 

 

 

 

 По-стари По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация