Кошница 0

При физическа и психическа умора - Шизандра!

General Health

По-малко напрежение, повече енергия, здраве за черния дроб и сърцето, гладка кожа и още множество други ползи от консумацията на червените плодчета на Шизандра. 

Шизандра е една от най-популярните и често използвани билки в традиционната китайска медицина. Адаптогенна билка е, което означава, че подпомага организма в реакциите към стрес.

Шизандра е много добре проучена билка. Множество изследвания доказват ползотворните ефекти върху организма. По-важни са следните ефекти:

1. Помага за контрол на стреса

Стреса е ежедневие и всяка стресова ситуация изисква от организма съответна реакция. Тази реакция стартира чрез отделянето на хормона CRH от хипоталамуса. В следствие хипофизата отделя ACTH и се стимулира отделяне на кортизол от надбъбречните жлези. Когато се отдели достатъчно кортизол хипоталамуса спира отделянето на CRH. При системно излагане на стрес тази обратна връзка не действа добре. Най-вероятната причина е, че с времето хипоталамуса става по-слабо чувствителен към кортизола и отделянето на CRH продължава дори когато кортизола е вече достатъчно висок.

Регулярната консумация на Шизандра регулира отделянето на кортизол в стресови ситуации. Това проучване доказва значително по-ниското отделяне на CRH в стресови ситуации. Това проучване показва как при стресова ситуация кортизола се покачва с 200-300%, но остава почти непроменен при консумация на Шизандра.

Предпазването от прекалено отделяне на кортизол е критично за доброто здраве. Кортизола се разгражда бавно и чести стресови ситуации с прекалено отделяне на кортизол водят до натрупването му, а кортизола е катализатор на синтеза на адреналин. 

Шизандра стимулира нервната дейност, но без да създава напрежение подобно на кафето.

2. Подобрява чернодробната функция и антиоксидантните възможности

Шизандра активира множество чернодробни ензими и предпазва от токсичност. Множество проучвания показват увеличение на глутатиона - основния антиоксидант на организма, намаляне на триглицеридите (23-30%) , понижаване на кръвната захар (12-18%), понижаване на чернодробните ензими ALT и AST, понижаване на свободните радикали и лечение на чернодробно омазняване (проучвания - 1 , 2 , 3 , 4 , 5 ). Някои от приложенията на Шизандра са за лечение на хроничен хепатит, пневмония, гастрит, алергии и язви.

3. Подобряване на мозъчната функция

Лечителите в китайската медицина използват Шизандра за подобрение на концентрацията, мотивацията и паметта. Билката забавя разграждането на хормона ацетилхолин - невротрансмитер, подпомагащ комуникацията между мозъчните клетки. Това проучване свързва Шизандра с предпазване от невралгични заболявания като Алцхаймер, Шизофрения и депресия.

4. Повишава енергията и издръжливостта

Антиоксидантите, съдържащи се в Шизандра, подобряват клетъчното производство на енергия (АТП) (6). Билката активира гена SIRT, който предпазва от мускулно стареене и влошаване на сърдечната функция с възрастта. Шизандра повишава нивата на азотен оксид, което подобрява кръвообращението, физическата издръжливост и общите физически възможности ( 1 , 2  ).

5. Предпазва кожа

Шизандра е противовъзпалителна и се използва и при дерматити, кожни алергични реакции и за предпазване на кожата от въздействието вятъра и слънцето. Кожните проблеми често са резултат от възпаления, натрупване на токсини или алергични реакции, срещу които Шизандра е чудесно средство.

6. Подобряване на сърдечната функция и дишането

Шизандра подобрява кръвния поток и предпазва тъканите на сърдечния мускул. Азотния оксид отпуска разпуска мускулите и кръвоносните съдове, регулира телесните течности (1 ). 

Шизандра почиства дробовете от излишни секрети с което улеснява дишането.По тази причина се използва при кашлица и астма.

Моите впечатления от Шизандра

Шизандра е любимата ми билка. Определено е стимулираща, но приятно стимулираща - без да напряга, дори напротив дава енергия и успокоява. След около седмица или две започнах да отчитам значително подобрение на спортните постижения, и то ежедневно! Телесната стуктура се подобри. Принципно паметта ми е отлична и не мисля, че съм усетил подобрение, но сякаш самото мислене беше по-ясно. Усетих и подобрение в храносмилането и чернодробната функция. Не съм си мерил кръвната захар, но определено смятам, че Шизандра ми помогна да я стабилизирам. Предполагам, че предпазването от пикове на кортизола, подобреното производство на клетъчна енергия, подобрения липиден метаболизъм и антиоксидантните способности на билката дават положително отражение на способностите на черния дроб да складира гликоген и да го освобождава при нужда. Намаления кортизол позволява и на инсулина да си върши работата нормално и да зарежда мускулите с енергия. Щитовидната жлеза също може да работи нормално при нормални нива на кортизола.

 

 По-стари По-нови


 • GURUbg на

  Didi,
  Както ви казах, комбинирането на лекарства и билки е нежелателно. Лекарството ви е със серотониново действие. Във високи дози серотонина причинява умора и апатия.
  Билки се използват вместо антидепресанти или при спиране на такива, а не заедно с тях. При дублиране на ефекта може да си навредите.
  Шизандра не е типична билка със серотониново действие, но няма информация дали е противопоказно комбинирането й с антидепресанти.

 • Didi на

  Благодаря за отговора, мога ли да вземам билката шизандра?

 • GURUbg на

  Didi, не може да комбинирате лекарства и билки.
  Помислете каква е причината за всичко. Ядете ли зеленчуци? Пиете ли вода? Достатъчно храна ли приемате? Спите ли? Пиете ли алкохол, кафе..? Товарите ли си разума с ненужни мисли?

 • Didi на

  Здравейте, от години се боря с тревожност и страхова невроза, пих много антидепресанти, но винаги се случва както сте описали Вие: например ССРИ премахват тревогата, но започва силна апатия или започвам даден антидепресант, отначало добре и после нещата се оправят… В момента освен тревожност остана и една апатия и липса на мотивация, депресията ми е свързана със силна визическа умора. Приемам анафранил 75 мг. тази доза горе долу ми е добре, но при по-голяма започва силна умора и апатия. Моля Ви кажете ми какво мога да добавя към това лечение от билките… Благодаря


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация