Кошница 0

Тайната зад Хашимото - част I

Endocrine health

В статията "Нежния пол и щитовидната жлеза" споменах за ролята на два вида имунни клетки за развитието на Хашимото - Th1 и Th2. Статията не беше адресирана към това заболяване, а към симптомите на ниска функция на щитовидната жлеза произлизащи от ниски нива на хормоните Т3 и Т4. В следствие, получих доста запитвания за Хашимото. Не се разпространява достатъчно информация на български за причините за това заболяване и много хора живеят с мисълта, че то е нелечимо. В това издание ще разясня причините за Хашимото и начините за лечение.

Th1 и Th2 са видове имунни клетки представляващи два вида прояви на имунната система. Те си в противовес - когато едното е засилено, другото е потиснато. Когато някой "дразнител" накланя имунната система в едната посока се произвеждат повече от единия вид клетки и се получава съответния отговор на имунната система. За нещастие, имунната система понякога "бърка" и вместо да отстрани само дразнителя, тя погрешно атакува органи като щитовидната жлеза. Това е случая с Хашимото. Почти всички страдащи от Хашимото имат доминираща Th1 страна.

Th1 клетките представляват имунен отговор при който не се произвеждат антитела, а различни видове цитокинини в отговор на чужди протеини. Това обяснява защо при тест за алергия към тези протеини (като глутен) не се отчита нищо. Тези чужди протеини почти винаги са лектините

Лектините се съдържат в зърнените храни, млечните изделия, ядките, семената и бобовите. Лектините са много видове - глутен в зърнените храни, казеин в млечните изделия, и др. Те увреждат епитела на тънките черва и предизвикват имунен отговор - възпаление и производство на Th1 клетки. Но защо някои хора нямат проблем с хляба, а други имат?! Въпрос на генетика най-вече.

Друг фактор при Th1 доминантната система - предизвикваща Хашимото, е по-ниското производство на хормона кортизол. Кортизола, освен че има роля в отговора на стрес, потиска възпаленията, т.е. потиска Th1 клетките. По тази причина Th1 хората се разболяват по-рядко от вирусни инфекции и подобни, но пък страдат от хронични възпаления - ставни болки, синдром на раздразненото дебело черво, и др.

Хашимото и баланса на Th1 

Подобряване при Хашимото можете да очаквате при отстраняване на "дразнителя" на имунната система и нейното балансиране. Следните мерки са с доказан ефект:

1. Диета свободна от лектини. При повечето страдащи от Хашимото премахването на абсолютно всички източници на глутен води до сериозно подобрение. Хлебните и зърнените изделия трябва да се премахнат. Поинтересувайте се за скритите източници на глутен.

В случай, че премахването на глутена не води до подобрение, ще ви се наложи по-строга диета с премахване и на млечните изделия. И това не е лесна задача - в толкова много преработени храни се влага сухо мляко или други млечни продукти под някаква форма.

Има и по-строга диета за отбягване на лектините в бобовите, ядките, семената, картофите и др. По-лесно е от колкото звучи! В това начинание, не се гледа какво не може да се яде, а какво може - меса, някои плодове и зеленчуци и избрани мазнини. 

2. Хранителни добавки за намаляне на Th1

- Куркумин - съставка на куркумата. Куркумина има силно противовъзпалително действие и има свойството да намаля Th1 имунния отговор. В това изследване се доказва намалянето на Th1 при лечение на възпаление на червата - колит, с куркумин. В това изследване се доказва ефикасността на куркумин при терапия на възпаления, рак, склероза, автоимунни заболявания - Хашимото, псориазис, и др. Приема на куркума с тази цел е доста по-слабо ефективен поради слабата абсорбция на подправката. Куркумин се приема по 1-2 капсули сутрин.

- Екстракт от маслинови листа. Този екстракт е силен антиоксидант - 4 пъти по-силен от витамин С. В това проучване се доказва способността на екстракта да намаля Th1 и да увеличава Th2. Доказва се антиоксидантните способности на екстракта - намаляване на супероксида, запазване на глутатиона, намаляване на азотния оксид. Доказва се и намаляне на интерферон гама - циткинин, пряко свързан с Th1 доминацията.

- Екстракт от зелен чай. Още един силен антиоксидант и енергитик. В това изследване се доказва нормализирането на имунните реакции предизвикани от Th1, Th9 и Th17 клетките.

- Витамин D е стероиден хормон и подобно на тестостерона (за който споменах, че е основна причина мъжете по-рядко да страдат от проблеми с щитовидната жлеза) регулира и нормализира имунната система. Витамин D е задължителен при Хашимото. Според много проучвания Витамин D е под нормата при почти всички страдащи от заболяването.

- Рибно масло намаля Th1 без да променя Th2 според това проучване. Всички знаем за противовъзпалителните качества на рибното масло, а това е начина на действие - потискане на Th1.

В заключение: Хашимото е напълно лечимо, но на методите не се дава много гласност. Изисква се следното:

- Премахване на глутена, понякога млякото и някои други храни.

- Подсилване на имунната система с Витамин D и Рибно масло. 

- Засилване на антиоксидантните способности на организма, и то с правилните суплементи - Екстракт от зелен чай, Екстракт от маслинови листа и Куркумин.

Хареса ли ви статията? Оставете коментар.

Част II на статията можете да прочетете ТУК!

Още статии по темата "Щитовидна жлеза" можете да прочетете ТУК!

 

 По-стари По-нови


 • GURUbg на

  Здравейте Таня,
  Поне няколко връзки може да има. По-ниската телесна температура. Пропускливи черва. Проблемна имунна система – Хашимото е проблем на имунитета нали така. Погледнете Рейши за имунитета и алергиите.

 • Таня на

  Здравейте,
  Бих искала да попитам дали има връзка между хиподиоридизъм и честото боледуване от вируси и алергия. Благодаря предварително!

 • GURUbg на

  Здравейте Моника,
  Във втора част на статията е отговора на въпроса ви:

  При недостиг на йод, което е напълно възможно при спазването на среднодневния прием, се получава излишък от водороден пероксид. Той уврежда ензима TPO!

  Нормалната реакция на имунната система е да атакува увредения TPO и тя произвежда антитела anti-TPO. При този процес могат да бъдат увредени и други протеини като тиреоглобулин TG.

  Това е механизма, по който се стига до Хашимото и Безедова болест.

 • Monika на

  А защо се получават много високи показатели за анти тела Анти ТРО (над 1300), докато хормоните са в норма, и как може да се намалят?

 • GURUbg на

  Здравейте Ралица,
  Кортизола потиска имунната система. Имунната система предизвиква възпаленията и се бори с вирусните инфекции. При висок кортизол не страдате от възпаления, но сте изложени на инфекции поради ниската функция на имунната система.
  Предлаганите продукти са от най-реномираните марки в света – Jarrow Formulas, Now Foods, Life Extension. Всички добавени вещества, до колкото ги има в някои продукти, са на технологичния минимум.Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация