Кошница 0

Анемия

General Health

Уикипедия твърди, че към 2015г 2.36 милиарда души страдат от анемия - 1/3 от световната популация! (линк) Не е учудващо, като се има предвид колко хора са с нарушено храносмилане или се хранят неправилно, пият лекарства или имат ниска функция на щитовидната жлеза.

Симптомите на анемията са: лесна уморяемост, безсилие, недостиг на въздух, завишен пулс, главобол, и др.

Анемията представлява нисък брой червени кръвни телца (еритроцити) или нисък хемоглобин или нарушена способност за пренасяне на кислород. 

Чрез лабораторни изследвания сравнително точно може да се идентифицира причината за анемията:

Брой еритроцити: оптимално 4.7-5.2T/L за мъже и 4.0-4.5T/L за жени.

Еритроцитите може да са завишени при дихателни проблеми, при завишен кортизол или употреба на анаболни стероиди. Броя им е нисък при недостиг на Б6 или Б12 или фолиева киселина, на желязо, както и при хронични заболявания или по наследство.

Хемоглобин: оптимално140-150 g/L за мъже и 135-145 g/L за жени.

Причините за висок хемоглобин са дихателни проблеми, завишен кортизол, анаболни стероиди, дехидратация, недостиг на  Б6 или Б12 или фолиева киселина. Хемоглобина е нисък при загуба на кръв, недостиг на желязо, мед, протеин, Б1,Б2, Б6, B12, фолиева киселина или протеин, нисък кортизол, хронични и ракови заболявания. 

Хематокрит: оптимално 0.42-0.48L/L за мъже и 0.39-0.45L/L за жени.

Хематокрита показва какъв процент от кръвта са еритроцити. Причините за нисък или висок хематокрит са като при хемоглобина.

Среден обем на еритроцитите (MCV):оптимално 87-92FL

MCV е важно за разпознаване на недостиг на витамини и минерали. Обема на еритроцитите е нисък при недостиг на витамини А,С, Б6,или желязо или мед. Както и при таласемия.

MCV е високо при недостиг на Б12 или фолиева киселина, ниска функция на щитовидната жлеза, алкохолизъм, чернодробни заболявания или левкимия.

MCH (оптимално 28-32pg) и MCHC(оптимално 320-350g/L) са ниски или високи при същите условия като MCV. 

Девиация на еритроцитното разпределение RDW - оптимално 13%.

RDW е увеличено при недостиг на Б12 и е намалено при недостиг на Б6. Недостиг на желязо може да има и при двете състояния.

Единствения надежден показател за запасите на организма от желязо е да се изследва феритин.

Когато анемията не е следствие на хронично заболяване, а почти винаги не е, приема на липсващите витамини или минерали решава проблема. Обаче не винаги решението е в приема на желязо или Б12. Може да не достига Б6, Б2 или мед.

Абсолютно всички витамини и минерали могат да се намерят и да се приемат самостоятелно. Важно е да се знае, че приема на фолиева киселина може да прикрие липсата на Б12 за известен период от време. Фолиевата киселина често се приема в неактивна форма. За да се активира е необходим витамин Б2 (същото се отнася и за витамин Б6). Популярно е да се приема цинк, поради ефектите му върху тестостерона, засилването на имунната система и за кожата. Цинка в големи дози пречи на абсорбцията на медта. Желязото може да бъде токсично. При излишък то се натрупва в органи като сърце и черен дроб.

Храненето

Така модерните веган храненета са сериозна предпоставка за поява на анемия. Витамин Б12 няма в нито един продукт с растителен произход! Желязото в растителните източници е не-хем и е със значително по-ниска абсорбция. Освен това веган диетите са богати на фитати, оксалати и фибри, а те се свързват с доста хранителни вещества (включително желязо и мед) и пречат на абсорбирането.

Храносмилането

Много важен фактор е храносмилането. Стомаха трябва да е с достатъчна киселинност за да се абсорбират желязото и Б12. Прекалено много хора страдат от рефлукс (киселини) и напълно погрешно приемат лекарства намаляващи киселинността в стомаха. 

Друг фактор е ниско ниво на хормоните на щитовидната жлеза - основно Т3. Тези хормони контролират способността на стомашните клетки да произвеждат киселина. Стандартно се изследват само TSH и T4, но при условия на оксидативен стрес, възпаления или адреналинова умора, двата хормона са в норма а Т3 е ниско. Симптомите наподобяват Хашимото

Функцията на надбъбречните жлези също е от значение за стомашната киселинност. Ако кортизола е нисък, кръвната захар е ниска, отделя се глюкагон, а той потиска стомашната секреция. Ако кортизола е висок (като при стрес), той потиска хистамина, който стимулира отделянето на киселина.  

Инфекция с Хеликобактер също води до недостатъчна стомашна киселинност. Бактерията наутрализира киселинността, което й помага да оцелее.

В заключение:

Разнообразна храна, доброто храносмилане и коригиране на липсващите хранителни вещества в повечето случаи ще решат проблема с анемията.

Има няколко причини да нямате анемия и все пак да не ви достига кислород. По тази тема ще пиша в някоя от бъдещите статии.

   

 По-стари


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация