Кошница 0

Витамините и мозъчната химия

Brain Health

В тази публикация ще разгледам ролята на витамините в производството на мозъчни хормони и енергия.

Производството на енергия и хормони

Както съм писал и преди за производство на енергия организма има нужда от глюкоза, витамини и минерали. Всички протеини, въглехидрати и мазнини могат да бъдат преработени в глюкоза. За целта е необходимо присъствието на определени витамини и минерали.

Следната диаграма илюстрира процеса:

Както се вижда, всички хранителни вещества могат да навлязат в цикъла на Кребс и да се произведе енергия от тях: 

-За навлизането на протеините са необходими витамини В6,В9 и В12.

-За навлизането на въглехидратите са необходими витамини В1, В3, В5, В7 и магнезий и манган.

-За навлизането на мазнините са необходими витамините В1, В2, В3 и В5.

Следващата стъпка е самото протичане на цикъла на Кребс. За този процес основна роля имат витамините В2 и В3. Те участват във всяка стъпка. В1 и магнезий са останалите кофактори.

Съвременното хранене е осообено богато на въглехидрати, а самите въглехидрати са бедни на витамини и минерали. В хляба, картофите, ориза и захарните изделия витамини почти няма. Така се изчерпват запасите на организма от витамини В1, В3 и магнезий.

Последиците са меко казано неприятни. 

Недостиг на витамин В1 води до раздразнителност, мускулна слабост, апатия, депресия и др. В1 е критичен за работата на енергийните центрове на организма - щитовидната и надбъбречните жлези. Липсата на В1 може да занижи работата на тези жлези и да намали производството на енергия. Други функции също страдат, като производството на стомашна киселина. При недостиг на киселинност в стомаха не могат да се абсорбират множество витамини и минерали и особено витамин В12, който е критичен за нервната система. Консумацията на алкохол допълнително изразходва Витамин В1. Неговите запаси в организма са за не повече от 2 седмици.

Недостиг на витамин В3 води до депресия и липса на енергия по множество начини. При липса на В3 организма използва аминокислината триптофан за производство на В3. Триптофана е основната "суровина" за производство на серотонин. Това е една от причините за депресиите.

Магнезий се изразходва освен при производството на енергия и при стрес. Производството на стресови хормони изисква наличието на магнезий. Този минерал е важен за успокоението на нервната система, за нормалния ритъм на сърцето, за мускулната релаксация и още много други.

Следващата схема илюстрира ролята на витамин В6:

PLP е съкращение на активната форма на витамин В6 ( pyridoxal 5′-phosphate). Без витамин В6 не може да се произведе нито серотонин, нито допамин, нито успокоителния хормон ГАБА. На следващата схема се вижда необходимостта от B6 за производство и на основния антиоксидант на организма - глутатион.

На тази схема са илюстрирани ролите на още два витамина - Фолиева киселина (В9 - Folate) и В12. Цикъла на фолиевата киселина е необходимо да протича за да позволи протичането на BH4 цикъла, без който не може да се произведат допамин и серотонин. 

Витамин В12 позволява протичането на цикъла на фолиевата киселина и задвижва цикъла на метилация. Метилацията е основен цикъл за човешкото съществуване. От него зависят процеси като:

- Производството на енергия.

- Балансиране на мозъчната химия.

- Детоксикация на свободни радикали и производство на глутатион.

- Отговор на стреса, отговор на имунната система, генетичното изразяване на ДНК.

За да протича нормално този процес на метилиране са необходими и метил групи.

За бързо производство на енергия и поддържане на добро настроение е възможно всички тези витамини да се приемат допълнително в една добавка. "Now Foods Instant B12 Energy" - "Инстантна Б12 Енергия" съдържа всички изборени витамини, като В12 е в трите си форми. Формата метилкобаламин предоставя необходимите метил групи.  Продукта съдържа 75 пакетчета и се ползва по едно на ден. 

 

 

 

 По-стари По-нови


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация