Кошница 0

Хипотироидизъм или адреналинова умора

Endocrine health

Хипотиреоидизма и адреналиновата умора имат доста общи симптоми:

- Хронична умора или бързо изчерпване на енергията

- Проблеми с теглото 

- Проблеми с влажността на кожата

- Ниска или нестабилна телесна температура

- Непоносимост към топлина или студ

- Студени крайници

- Мозъчна мъгла или забавено мислене

- Храносмилателни проблеми - разтройство, запек, гастрит, киселинен рефлукс, и др.

Хипотиреоидизма е ниска функция на щитовидната жлеза изразено в по-ниски от оптималните нива на хормоните FT3 или FT4. Това са свободните форми на хормоните Т3 и Т4 (F идва от "free" - свободен). Последните, са свързани с протеин TBG и нямат активност в тялото. От значение е единствено колко от тези хормони са в не-свързано състояние, т.е. "F" формите им. Тези хормони контролират скоростта на всички обменни процеси в тялото.

T4 се произвежда от самата щитовидна жлеза и нивата му са сравнително стабилни за периоди от около една седмица. Това е причината бавно да се адаптираме при бърза промяна на времето - щитовидната жлеза коригира производството на Т4 веднъж на 7 дни. Т4 е много слабо активен хормон. Черния дроб използва Т4 за да произведе Т3. Т3 има стотици пъти по-силно действие, но се разгражда за 3-4 часа. Черния дроб "решава" кога какви са нуждите от енергия на организма и съответно конвертира Т4 в Т3. Следните фактори са от значение за този процес:

- Оптимални нива на FT4. Не в границите, а оптимални, т.е. 1.3 - 2.8 ng/dL. Способността на организма да произвежда Т4 зависи основно от наличието на йод.

- Наличие на глутатион - основния антиоксидант на организма. Производството на FT3 означава по-бърза обмяна на веществата, която е оксидативен процес. Ако глутатиона е изчерпан, черния дроб няма да позволи повече оксидация! Глутатиона се възстановява с употребата на: витамини B6 и Б12; цинк; магнезий; селен; аминокиселините цистеин, глицин и глутамин; антиоксидантите липолиева киселина, витамин С и Е.

- Оптимални нива на кортизол. Кортизола е необходим за конвертирането на Т4 в Т3, но прекалено ниски или прекалено високи нива на кортизол спират този процес. Кортизола се произвежда от надбъбречните жлези. При продължителен стрес, в началото се произвежда прекалено много кортизол. В последствие, надбъбречните жлези "се уморяват" и нивото на кортизола спада под нормата. Стига се до така наречената "адреналинова умора". И в двата случая симптомите са като при хипотироидизъм.

За съжаление, медицината не разпознава термина "адреналинова умора" и винаги третира щитовидната жлеза при състояния на умора. Правят се опити да се стимулира щитовидната жлеза с йод или хормонална терапия с Т4. Ако проблема не е в липсата на йод, то тогава или не се случва нищо (черния дроб не конвертира Т4 в Т3) или се стига до срив на организма поради уморени надбъбречни жлези.

Надбъбречните жлези не могат наистина да се уморят. Но се изчерпват субстратите за производство на енергия - витамин C, Б витамините и магнезий. В следствие на продължителен стрес в организма се натрупват свободни радикали, а те блокират цикъла за производство на енергия. За това е важно да се приемат антиоксиданти. Освен това стреса води до ниски нива на хормона ацетилхолин, а той регулира работата на надбъбречните жлези.

Как да разберете от къде идва проблема?

Има няколко начина:

- Засичане на телесната температура три пъти дневно с термометър под езика. Започвате 3 часа след ставане и го правите 3 пъти за деня през 3 часа. Правите го 10 последователни дни и записвате средните показания за всеки ден. Ако температурата е ниска (под 36.7), но стабилна - проблема е в щитовидната жлеза. Ако температурата е ниска и нестабилна (варира с повече от 0.2 градуса между дните) - проблема е в надбъбречните жлези.

- Лабораторни изследвания също са показателни. Изследват се TSH, FT4 и FT3. Проверява се кортизол от 24-часова урина и кръвна проба за DHEA-S. FT3 под оптимума (3.2 pg/mL ) индикира, че има проблем. Висок или нормален TSH заедно с по-ниско от оптималното FT4 индикират проблем при щитовидната жлеза. Проблема при надбъбречните жлези се разпознава от нисък или висок кортизол заедно с ниско DHEA-S. 

- При хипотиреоидизма обикновено няма енергия от сутринта. При адреналиновата умора има два периода на доста ниска енергия - около 10-11 часа и към 15-17 часа. Вечер енергията често е най-висока. При хипотиреоидизма има усещане за сънливост, а при адреналиновата умора има събуждания нощем. При хипотироидизма има студени крайници и желание за ядене на сладко. При адреналиновата умора има мозъчна мъгла и желание за ядене на солено.

Въпрос на Гуру можете да зададете като използвате формата за контакт в долния десен ъгъл.

За терапията на адреналиновата умора четете ТУК

Повече за щитовидната жлеза можете да прочетете ТУК!

Хареса ли ви статията?  Оставете коментар.

 

 

 

 

 По-стари По-нови


  • Ивета Димитрова на

    Здравейте, имам въпрос, как точно би могло да се уточни дали черният дроб конвертира достатъчно Т4 в Т3? Ако има такова изследване бихте ли ме насочили как се казва то? Така се случи че бях на ехограф и ми казаха че всичко с черният дроб е наред, без да знаех че има връзка със щитовидната жлеза. Но явно подобен преглед не е достатъчен.

  • GuruBG на

    Мариета, изглежда като проблем с обръщането на Т4 в Т3. Какви са стойностите на Т4? Вероятно са високи и организма е занижил TSH. В същото време Т4 не се обръща в Т3. За това са необходими Селен и Цинк. Възможно е също черния дроб да има нужда от детокс или да има проблем с нивото на кортизол.

  • Мариета на

    Може ли да ми разтълкувате резултат от ниско tsh в долната граница и ft3 под долната граница. Взимам л тироксин 50 мг


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация