Кошница 0

Паник атаките

Brain Health

Паник атаките се сред най-неприятните изживявания в живота на човек. Само който ги е преживял знае какво е екстремен ужас и страх. Всеки път са подобни и наподобяват следното:

- много бърз пулс и/или сърцебиене

- недостиг на въздух и затруднено дишане / невъзможност да се поеме дъх

- изтръпване и/или безчувственост на някои части от тялото 

- стягане в гърлото и тила; затруднено преглъщане

- чувство на неконтролируем страх - от инфаркт, от смъртта, от задушаване, и др.

Чувството отминава след 15-20 минути, но оставя изтощение от екстремното преживяване. Тези епизоди могат да продължат с години, ако човек не осъзнае какво му се случва и защо му се случва. Сред честите причини са:

- стрес

- изтощение на организма

- алергии и възпаления

- хипертиреоидизъм 

 

Почти при всеки, паник атаките започват в силно стресов период - развод, загуба на работа, дипломиране, претоварване в работата, и др. В такива моменти мозъка работи на пълни обороти, независимо дали го осъзнавате или не. За тази дейност се изразходва огромно количество глюкоза. При стрес храносмилането е нарушено и храната не се усвоява добре. Освен това, няма човек при който храната да осигурява кръвна глюкоза непрекъснато в продължение на 24 часа. Между храненията черния дроб освобождава гликоген. Когато и гликогена се изчерпи се разграждат мазнини и мускулни тъкани. За последните два процеса е необходимо отделянето на стресови хормони, които така или иначе при стрес са с завишени нива. Съвсем вероятно е на моменти тези хормони да са в повече и да причиняват паника.

При стрес всички системи образуващи глюкоза и енергия работят на "пълна пара". Обаче това си има цена:

- За образуване на енергия са необходими витамини и минерали - най-вече Б витамини и магнезий. Б витамините са водно-разтворими дори здрав организъм има запас за не повече от 2 седмици от тях. При завишено потребление и нарушено храносмилане Б витамините се изчерпват, а те са необходими и за производство на серотонин, допамин и др.  Сами се досещате за ефекта. Друг ефект от изчерпването на Б витамините, по-специално Тиамин, и на магнезий е натрупването на млечна киселина. Тя понижава киселинността в мозъка, предизвиква хипервентилация и може да доведе до паник атака. Това е доказано. 

- Производството на енергия претоварва цикъла на Кребс - поредица от реакции протичащи на клетъчно ниво - те разграждат хранителните вещества до енергия (АТФ - аденозин трифосфат), вода и въглероден диоксид. Това претоварване се изразява в изчерпване на клетъчни субстрати - най-вече оксалоацетат. Без него цикъла не може да стартира. Оксалоацетата се има още няколко важни роли, между които са производството на урея от амоняк и производството на глюкоза. При стрес организма разгражда белтъци за енергия и произвежда амоняк. Амоняка е силен невротоксин и увеличава в пъти отделянето на кортизол. Когато оксалоацетата е в недостиг, амоняка се натрупва. Симптоми на висок амоняк са напрежение, мозъчна мъгла, раздразнителност, обърканост и др. Организма използва "резервен вариант" (обозначен РС на диаграмата) за производство на оксалоацетат от пируват, но този процес e енергийно неефективен (консумира АТФ). Постоянното активиране на този процес причинява диабет. За активирането му е необходимо отделяне на адреналин и глюкагон. Оксалоацетата е субстрат за производство на глюкоза, а това е още една причина при нужда от глюкоза да се отделя адреналин.  

- Претоварването на цикъла на Кребс води до отделянето на свободни радикали и причинява оксидативен стрес. При оксидативен стрес цикъла на Кребс, и по точно ензима алфа-кетоглутарат (aKG на диаграмата) дехидрогеназа , се блокира. Както се вижда на диаграмата кетоглутарата е свързан с глутамата и ГАБА. Това води до проблеми в нивата на хормоните глутамат (силен мозъчен стимулант) и ГАБА. Всички успокоителни имитират действието на ГАБА, но мозъка много бързо се адаптира към действието на успокоителните - ГАБА рецепторите намалят чувствителността си. При премахването на успокоителните тези рецептори не са чувствителни към ГАБА и следват месеци на мъчения докато се нормализират.

Друг значим ефект от стреса е завишената активност на ензима ацетилхолинестераза - той разгражда хормона ацетилхолин. Това е хормона на автономната нервна система. Да сте чували диагнозата "дисаутономия"? Този хормон регулира работата на жлезите хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези. Последните отделят стресовите хормони кортизол и адреналин. При продължителен стрес комуникацията между тези жлези е нарушена и кортизоловите рецептори в хипоталамуса са с нарушена чувствителност. При недостиг на ацетилхолин отделянето на кортизол не се регулира добре и е завишено.

Алергии и възпаления:

Алергиите често са следствие на стрес и последваща причина за завишен кортизол. Кортизола нарушава храносмилането и води до заболявания като синдром на раздразненото дебело черво, пропускливи черва и други. Конкретно пропускливите черва буквално пропускат алергени, които "принуждават" организма хронично да отделя стресови хормони. 

Възпалителни процеси, като артрити, синузити и др., също водят до завишен кортизол. Кортизола е основното противъзпалително на организма.

Хронично завишените стресови хормони са предпоставка в стресови ситуации адреналина да стане в повече и да доведе до паническа атака.

 

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизма е състояние на повишено производство на хормони от щитовидната жлеза. Тези хормони са "катализатор" на действието на всички хормони в тялото, включително адреналин. Хипертиреоидизма се характеризира с нервност и безпокойство, измежду другите симптоми.

Какво е паник атаката

Паник атаката е прилив на адреналин. Адреналина има няколко основни задачи в организма:

1. Да даде много бърза енергия когато има заплаха. Всеки път, когато изпитате дори минимален страх произвеждате адреналин. Той е особено полезен когато трябва да избягате от някое животно, но не и когато си въобразявате, че умирате. Адреналина ускорява пулса, увеличава кръвното налягане, вдига нивата на кръвната глюкоза, забързва дишането. Това са реакции, които ви подготвят за бягство. 

2. Да повиши кръвната глюкоза когато не сте се хранили продължително време. При хипогликемия се отделят големи количества адреналин. 

3. Отделя се при алергични реакции

4. Отделя се при нарушение на алкално-киселинния баланс.

Адреналина се отделя за секунди и се разгражда след няколко минути. По тази причина паник атаките са краткотрайни. 

Значителен "принос" за появата на паник атаките има кортизол. Той не е бързо-действащ, като адреналина. При недостатъчен сън, например, кортизола е висок целия следващ ден. Лошото е, че той засилва действието на адреналина. Кортизола е единствената причина някои хора да търсят адреналин, а други да го отбягват. При продължителен стрес двата хормона в комбина пораждат всевъзможни психични и физиологични симптоми. 

Важното е че тези атаки траят няколко минути. Добре е да престанете да се страхувате от тях. Така ги подхранвате.

Спиране на паник атаките

На първо място е успокоението. За това съм описал на дълго и на широко какви промени настъпват в организма. Дали някога ще разберете дали имате висок амоняк или млечна киселина или висок оксидативен стрес? Вероятно не. От друга страна, обърнете внимание, че са описани нарушения на обмяната на веществата а не болести! Тези нарушения са обратими. Колкото по-скоро престанете да се страхувате и да мислите че умирате толкова по-скоро ще започнете да се оправяте.

Спирането на паник атаките изисква да се погрижите за организма си. Премахнете факторите, които отслабят тялото ви. 

Дали е кафето, алкохол, недоспиване или нещо друго, едва ли е по-ценно от спокойствието. Кафето пречи на производството на ГАБА, стимулира адреналина, пречи на усвояването на витамин Б1, и др. Спирането на кафето е равносилно на 2-3 дни главобол, но след това можете да усетите кога наистина сте уморени и имате нужда от почивка. Скоро ще започнете да се будите бодри сутрин и без него.

Обърнете внимание и на храненето. Особено важно е да приемате достатъчно калории от храни богати на витамини и минерали. Такива са телешки черен дроб, авокадо, тиквени и слънчогледови ядки, овесени ядки, бадеми, броколи, зелена салата и повечето други зеленчуци. Пълнозърнените храни също са богати на витамини. Витамините и минералите са необходими за производство на хормони на доброто настроение - допамин и серотонин. Повече по този въпрос съм писал в тази статия. Ограничвайте захарта и безалкохолните напитки - това са празни калории - не съдържат нищо полезно.  Ограничавайте преработените храни: всички колбаси съдържат мононатриев глутамат - много силен стимулант на нервната система, който е желателно да избягвате. Избягвайте храни с вложени растителни мазнини - те затормозяват обмяната на веществата.

Погрижете се за алкално-киселинния баланс. Ако прекалявате с месото и не приемате достатъчно зеленчуци вероятно баланса е изместен към киселинен и организма изразходва ценни минерали за да неутрализира този ефект. Сокове от зеленчуци или от цитрусови плодове помагат да държите организма алкален. 

След първата паник атака се запаметяват условията при получаването й - в автобус, на оперативка, в магазина, и т.н. Трябва да продължавате да се сблъсквате с тези условия и с времето да изградите самочувствие. Желателно е да имате възможност да прекратите "сблъсъка" - пътуването да е късо или с придружител, и т.н. За преодоляване на този "рефлекс", така да го наречем, в голяма помощ е консултирането с когнитивен психолог.

Естествено, в началото е трудно. Напрежението често пъти е прекалено голямо и мисленето не е съвсем трезво поради високите нива на стресовите хормони, токсините и свободните радикали.  За да се успокоите може да ползвате адаптогенни билки. Ашваганда със сигурност е най-често използваната билка в света за третиране на тревожни състояния. Индийския женшен, както наричат Ашваганда, значително намалява кортизола (29,7%!!! според това проучване). Билката отпуска, има и антидепресивни свойства. Билката повишава нивата на ацетилхолина, който както писах по-горе е критичен хормон при регулацията на стресовите реакции. Със свалянето на кортизола се премахват тревожните мисли и много по-леко се посрещат стресови ситуации. Възвръща се и пълноценния сън. 

Отпускащото действие е подобно на това на успокоителните, но ... Доста четене и експерименти са ме научили, че от успокоителните полза няма. Притъпяват усещанията временно. Дори усещането от тях е неприятно - притъпена сетивност и умора сутрин. Ашваганда заздравява организма: 1) премахва всички негативни въздействия на високия кортизола; 2) подобрява работата на щитовидната жлеза като увеличава нивата както на FT4, така и на FT3 - с това допринася да имате повече енергия3) антиоксидант е - видяхте колко важно е това; 4) нормализира нивата на половите хормони и при двата пола, а половите хормни имат антидепресантни свойства; и много други ползи.

Ашвагандата е удачно да се комбинира с Родиола . Към успокоението от Ашваганда, Родиола добавя енергия, мотивация и самочувствие - изключително важни фактори за справянето със стреса. Родиола е по-позната у нас като Златен корен. Билката е антиоксидант, но по-важното е, че регулира допамина и серотонина. Също така регулира реакциите на имунната система и понякога бива успешно използвана дори срещу Хашимото. Отзивите от ползващите комбинацията Ашваганда+Родиола са позитивни.

Rhodiola 250 mg 60 caps - Родиола 250мг 60 капс.

Много добра алтернатива на Ашваганда е гъбата Рейши. Тя също е адаптоген и е успокоителна. Рейши е чудесен избор, ако тревожността е съпътствана със слаба имунна система, настинки, алергии, виско кръвно налягане. Гъбата е известна като еликсир на живота. Твърди се, че може да се използва срещу тумурни образования.

Повече за нея можете да прочетете в тази статия.

Можете да приемате магнезий. Той също е успокоителен, а също така е много важен за протичането на цикъла на Кребс както и за премахването на млечната киселина. Магнезия намаля въздействието на един от силно стимулиращите мозъчни хормони - глутамат. Глутамата е толкова силно стимулаторен, че убива мозъчните клетки когато не е регулиран. Препоръките за ползване на магнезий често се пренебрегват или се приема в нищожни дози - препоръчителния дневен прием е 400 мг, а в повечето продукти на пазара рядко има повече от 40-50 мг елементарен магнезий в едно хапче. В същото време, всеки кардиолог може да потвърди свалянето на пулса и сърцебиенето с магнезий.

Магнезий Малат 1250 мг 180 таб.

Холин+Инозитол е още едно помощно средство при паник атаки. Холина е основна съставка на хормона ацетилхолин. Инозитол е известно средство за борба с депресия и тревожност, използва се при обсесивно-компулсивно и биполярно разстройство, при спиране на антидепресанти и др. Инозитола е съставна част на клетъчните мембрани и регулира предаването на нервните импулси и действието на хормоните Серотонин и ГАБА. Холин и Инозитол се считат за Б витамини и освен множеството ползи за дейността на нервната система и черния дроб, са ефективно средство срещу паник атаки.

Холин & Инозитол 500 мг

 

В обобщение:

Паническите атаките са доста упорити поради множеството промени, които нанася стреса на обмяната на веществата. Често хората попадат в омагьосан кръг - опитват се да се успокоят, но кортизола или амоняка още е висок (или нещо друго), изчерпани са някои витамини или субстрати и т.н. Идва поредната паник атака. Следва уплаха, мислене, пиене на лекарства, изследвания на които нищо не излиза, и т.н. Колко пъти са ви казвали, че сте здрави и да спрете да го мислите?

Когато се успокоите и започнете да се грижите за организма си атаките ще спрат. Адаптогенни билки ще нормализират много от нарушените процеси в организма. Освен тях, за успокоение можете да практикувате медитация, йога, да се ангажирате с хобита, да се мотивирате и да работите за бъдещето си. Помислете какво правите което не е типично за човека - не закусвате, недоспиване, алкохол, лекарства?Трябва да се наспите, да се храните с хубава храна и да пиете достатъчно вода. Ако имате алергии, възпаления или храносмилателни проблеми, обърнете им внимание.

Ако имате въпроси, обърнете се към Гуру. Използвайте формата за контакт в долния десен ъгъл.

 

Още полезна информация:

Към статията за справяне със стреса

Повече информация за Ашваганда

Хареса ли ви статията? Оставете коментар.

Продуктите можете да намерите в секцията "Магазин" на страницата.

 

 По-стари По-нови


 • GURUbg на

  zinka,
  Ако детето се храни достатъчно (с разнообразна храна), спи нормално и приема достатъчно течности, смятам че нещо в училището го стресира – учител, съученици, и т.н. Ако и през уикендите и ваканциите всичко е наред, това потвърждава тезата.
  Потърсете психолог за да откриете причината.

 • zinka на

  Здравейте, имам дете , момиче на 12години, от 2г
  страда от паник атаките, бих искала да знам, как в тази ситуация да действам.Те се случват сега само в училище


Напишете коментар

Коментарите се одобряват преди публикация