Кошница 0

Синдром на раздразненото дебело черво? Едва ли!

Gut health

 

  

Познати ли са ви следните симптоми:

 • Болки и подуване долу ниско в корема, по-често от ляво.
 • Напрежение и обтягане по височина от ляво на пъпа.
 • Напрежение и обтягане от ляво или дясно в горната част на корема.
 • Разстройство или запек.
 • Гадене и тежест в корема.

На илюстрацията се вижда разположението на дебелото черво и можете да сравните с зоните на оплакванията си. Вероятно съвпадат и причината много вероятно да е наистина раздразнено дебело черво! Проблема е, че медицината не лекува причината за раздразнението, а потиска симптомите.

Гастроентерологията, ползва диагноза „Синдром на раздразненото дебело черво“ (СРДЧ) предписва някаква комбинация от антиацид (Омепразол, Нексиум), Дуспаталин и успокоително (Ксанакс). Пиете ги две седмици или месец. Симптомите утихват, но след месец-два сте отново пред кабинета на доктора.

Ето защо:

 • Антиацидите потискат отделянето на стомашна киселина. По-малко количество стомашна киселина намалява дразненето на евентуално наранената лигавица на стомаха и също така позволява на храната да премине с алкално pH в червата и така да премине тяхното възпаление. Нормалното pH в червата е алкално. Всичко изглежда добре. Проблема е, че стомаха трябва да е киселинен за да се смели и обеззарази храната като начало. Ползването на антиациди е бомба със закъснител.
 • Дуспаталина е антиспазмолитик, т.е. той отпуска гладката мускулатура и съответно обтягането и напрежението на червата преминава. Но отново не лекувате никаква причина.
 • Успокоителните не действат само на нервната система, а на цялото тяло. Това включва и чревната система. Те не лекуват нищо, те потискат симптоми за да не ги усещате!

 

Вече трябва да ви е ясно защо се връщате при доктора отново и отново. Вие не се лекувате! Вие временно „заглушавате“ болките, но причината си остава.

 

Каква е истинската причина?  Обикновено това е несмляна храна попаднала в червата и предизвикваща възпаление.

Храносмилателния процес не е прекалено сложен, но си има критични точки. Те са в следната последователност:

 1. Всичко започва с настройката за хранене. Около 30% от стомашните киселини се отделят преди започването на храненето. За целта трябва да сте спокойни и с настройка за вкусно похапване. Може би сте забелязали увеличеното слюноотделяне при вида на вкусна храна. Същото се случва и в стомаха, но не и при положение че в главата ви са „буреносни облаци“.
 2. Следва дъвкането на храната и хубавото смесване със слюнка. Всяка хапка се дъвчи 30-50 пъти. Лошо сдъвкана храна или набързо изпита храна не се смила добре. В слюнката има много ензими и смилането започва още в устата.
 3. При попадането на храната в стомаха продължава отделянето на стомашна киселина. Киселината разгражда храната до вид, в който тя може да бъде усвоена в червата. Стомаха трябва да е кисел. Той е създаден да е кисел и може да издържа изключително силна киселинност. Обратно на всички реклами и тълкования на „киселини в стомаха“, те не са от много, а от малко киселини. Ако стомаха не е достатъчно кисел, храната не се смила добре и организма „не желае“ да я пропусне надолу. Опитва се да я върне нагоре и получавате усещане за киселини в гърлото.
 4. Нормално киселата и разградена храна преминава в дванадесетопръстника, където панкреаса излива бикарбонат за да неутрализира киселинността. Също така, там се изливат храносмилателните ензими и жлъчната киселина. Ако храната не постъпи с достатъчно ниска киселинност в дванадесетопръстника, нищо от тези процеси не протича по правилния начин. В следствие, в червата навлиза храна с висока киселинност, не добре смляна и с не достатъчно количество ензими и жлъчна киселина.

Последствията от стъпка 4 са възпаленията на червата и симптомите които усещате. Медицината за удобство нарича това възпаление СРДЧ.

Допълнителните „екстри“ от лошото храносмилане са:

 • Поради недостатъчна киселинност храната не се обеззаразява добре и в стомаха се развиват бактерии като Хеликобактер пилори. Те причиняват гастрити, язви и допълнително пречат на отделянето на киселина от стомаха за да могат да оцеляват.
 • Други типове бактерии успяват да оцелеят през стомаха и попадат в червата. Така се променя бактериалната флора на червата.
 • Бактериалната флора на червата се променя и от киселинността на постъпилата храна. Ако постоянно навлиза леко киселинна храна, а не алкална, дадени бактерии ще умрат, други ще станат прекалено много. Храносмилането ще пострада допълнително.
 • Антибиотиците унищожават чревната флора и често водят до симптомите на СРДЧ.

 

Ако желаете да се лекувате, а не да потиснете симптомите, би трябвало да обърнете внимание на следното:

 • Намалете стреса. Дори да не виждате връзката, тук често е основния проблем. Храносмилането не е приоритет за стресирания организъм. Една от функциите на хормоните на стреса е да спрат храносмилането и да пренасочат енергията в друга посока. Стресовите хормони изчерпват "добрите" хормони - допамин, серотонин и ГАБА, които регулират чревната перисталтика, релаксацията на гладката мускулатура и отделянето на инсулин. В следствие се получават и чревните спазми. Тази статия ще ви помогне. С подобрението на настроението, ще усетите голямо подобрение на симптомите.
 • Обърнете внимание дали ядете достатъчно истинска (не преработена и не опакована) храна. Ядете ли достатъчно зеленчуци, салати, туршии, сурови храни?
 • Ако получавате киселини, оригвате се над нормалното след хранене, усещате тежест в стомаха след хранене, чувствате се нахранени от прекалено малко храна, виждате не смляна храна в тоалетната, вероятно стомаха ви не произвежда достатъчно киселина. Можете да опитате дали се чувствате по-добре ако изпиете 1-2 лъжици натурален ябълков оцет когато усетите симптомите. Оцета обаче ще ви помогне на момента и няма да ви реши проблема. Опитайте Betaine HCLТази добавка помага на стомаха да произвежда повече киселина. Прочетете тази статия за киселините.
 • Друг вариант е да имате нужда от повече жлъчни киселини или ензими. Можете да потърсите ензими, които съдържат Бетаин и жлъчни соли.
 • Добавете пробиотик. Обърнете особено внимание на тази препоръка ако сте пили или пиете антибиотици. Антибиотиците унищожават чревната флора и се нарушава храносмилането. Пробиотиците възстановяват добрите бактерии. Добър вариант е Acidophilus 4x6. А пък Lactobacillus Plantarum v299 е пробиотик специално разработен за терапия на СРДЧ.

Бетаин, ензими и пробиотик ще предотвратят навлизането на несмляна храна в червата и ще премахнат възпаленията и подуването. Ако продължавате да имате неразположения, обърнете повече внимание на частта със стреса.  По-стари По-нови


  • Една статия от тоя интернет да напълно вярна Браво на

   Една статия от тоя интернет да напълно вярна Браво


  Напишете коментар

  Коментарите се одобряват преди публикация